Абдикацията на крал Едуард Осми и сегашната криза с принц Хари и съпругата му Меган - какво е общото според агенция Франс прес, цитирана от БТА, и кои са основните кризи в съвременната история на британското кралско семейство.

Може би принц Хари бе много прав, когато каза в интервюто, което даде заедно със съпругата си Меган Маркъл пред известната телевизионна водеща Опра Уинфри, че "историята се повтаря". Макар че това негово изявление бе породено от случилото се с майка му - принцеса Даяна, оказва се, че някои скандали в британското кралско семейство не само се повтарят, но достигат нови, неподозирани до този момент мащаби, които водят след себе си и съответните последствия.

Любовта пред дълга

Британският крал Едуард Осми постави любовта пред дълга и провокира истинско сътресение, когато се отказа от престола през 1936 г., след 326 дни управление, за да се ожени за Уолис Симпсън, американка без аристократично потекло, разведена два пъти. Англиканската църква, на която монархът е глава и британският елит не приемат Симпсън.

Едуард Осми абдикира в полза на брат си, който се възкачва на престола като крал Джордж Шести. Той е баща на кралица Елизабет Втора.

Уолис Симпсън и Едуард VIII

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Сърдечни болки и изневери

Наричана принцесата бунтарка, принцеса Маргарет, сестра на кралица Елизабет Втора, става известна с бурния си живот. През 1960 г. тя се омъжва за Антъни Армстронг-Джоунс, след като се е отказала принудително от любовта си към Питър Таунсенд, който бил разведен и доста по-възрастен от нея.

Принцеса Маргарет и Антъни Армстронг, който получава титлата лорд Сноудън, се развеждат през 1978 г. след разкрития за изневерите им в медиите.

принцеса Маргарет и лорд Сноудън на годежа си

БТА

Разклатени бракове

"Ужасна" година за кралицата е 1992 г., когато стават явни пробойните в браковете на три от четирите ѝ деца. Най-забележителна е раздялата на престолонаследника принц Чарлз с принцеса Даяна след единадесетгодишен брак, приключил с развода им през 1996 г.

принцеса Даяна и принц Чарлз

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

През същата година и вторият син на кралица Елизабет Втора, принц Андрю се разделя със съпругата си Сара Фъргюсън. Двамата се развеждат през 1996 г., но запазват добрите си отношения и херцогинята на Йорк посещава дома на бившия си съпруг.

Embed from Getty Images

принц Андрю и Сара Фъргюсън през 1990 г.

Единствената дъщеря на кралицата, принцеса Ана, през същата година се развежда с първия си съпруг Марк Филипс три години след раздялата им през 1989 г.

сватбата на принцеса Ан и Марк Филипс

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Смъртта на Даяна

Кралицата беше критикувана за липсата на състрадание за смъртта в автомобилна катастрофа през 1997 г. на "принцесата на народа" Даяна, майка на принцовете Уилям и Хари.

Докато народът скърбеше и милиони хора оставяха цветя пред портите на Бъкингамския дворец и замъка Кенсингтън, принц Чарлз и майка му останаха затворени в замъка Балморал, Шотландия. Кралицата наруши мълчанието си в навечерието на погребението на Даяна, когато направи телевизионно обръщение.

Getty Images/Guliver Photos

Особените приятелства на принц Андрю

Приятелството на принц Андрю с Джефри Епстийн му навлече сериозни неприятности и обвинения след самоубийството в затвора на американския финансист, обвиняем за сексуална експлоатация на малолетни.

Американката Вирджиния Робъртс твърди, че е била принуждавана да прави секс с него, докато е била малолетна и под влиянието на Епстийн.

Принцът се защити пред Би Би Си с неубедителни аргументи и не показа състрадание към жертвите на Епстийн.

Отхвърлен от предприятия и университети, с които сътрудничеше, той бе принуден да се оттегли от публични прояви.

Вирджиния Робъртс и принц Андрю

Снимка: Sky News / Скрийншот YouTube

Шокиращото оттегляне на Хари и Меган от кралското семейство

За всеобща изненада принц Хари и съпругата му Меган Маркъл обявиха, че се оттеглят от ангажиментите си като високопоставени членове на британското кралско семейство на 31 март 2020 г.

Отношенията между херцозите на Съсекс и Уиндзор се изострят на фона на обвиненията в "лъжи" срещу Бъкингамския дворец и обявеното разследване за упражняван тормоз от страна на Меган.

Съпрузите се установиха да живеят в САЩ и са финансово независими. В интервю за Си Би Ес и водещата Опра Уинфри те разказаха подробности за оттеглянето си. Меган каза, че е споделила, че има мисли за самоубийство, но от Бъкингам ѝ отказали психологическа подкрепа с мотива да не се вреди на имиджа на институцията.

Меган, която е мулатка, разказа и за разговори в кралското семейство, когато била бременна, за цвета на кожата на сина ѝ Арчи, който ще навърши две години през месец май.

принц Хари и Меган Маркъл дават интервю пред Опра Уинфри

Снимка: Harpo Productions via AP/БТА