Семействата на жертвите на блъсканицата на фестивала "Astroworld", при която загинаха десет души, са отказали на рапъра Травис Скот да поеме разходите по погребенията на техните близки.

Адвокатите на семействата на четири от жертвите съобщиха, че са получили писмо от юриста на музиканта с предложението. Един от тях отбеляза, че според него това е опит от страна на изпълнителя да смекчи реакциите на засегнатите и общественото мнение.

Скот и организаторите на фестивала са обект на разследване от полицията в Хюстън, предава БТА. Десетки дела са заведени от пострадали срещу рапъра и продуцентите на фестивала.

Трагедията се случи на 5 ноември около 21,15 часа местно време в петък в Хюстън, щата Тексас. Събитието, в което Травис взе участие, бе събрало на едно място около 50 хиляди души, по официални данни на американската телевизия CNN.

Снимка: Getty Images

Десетки бяха ранени, когато фенове започнали да се бутат към сцената на концерта на рапъра. Линейки и полицейски автомобили многократно са преминали през публиката с включени светлини заради безредицата.

В болница бяха откарани 11 души със сърдечен арест, а други 300 получиха натъртвания и порязвания.

Травис Скот прекъсвал 75-минутното си изпълнение много пъти, когато забелязал изпаднали в беда фенове пред сцената.

Полицията в Тексас разследва инцидента и проверява различни съобщения, според които някой в публиката инжектирал хора с наркотици. Няколко души от публиката били реанимирани с противонаркотични лекарства, сред тях е и служител от охраната, който според полицията имал следи от убождане с игла на шията.

По-късно хюстънският адвокат Тони Базбий обяви, че кантората му завежда колективен иск от името на 35 потърпевши за небрежност, довела до трагичния инцидент. Той уточни, че делото е срещу Травис Скот и промоутърите и мениджърите на фестивала за това, че не са осигурили нужната безопасност и не са организирали спешни мерки за овладяване на ситуацията.