Демокрацията в България дойде преди 30 години и вятърът на промяната остави някои стари неща недокоснати, но донесе и много нови елементи, които станаха неизменна част от живота ни през годините на Прехода.

Вижте снимки >>

Ако сте родени преди най-малко 35 години и сте живели в България, със сигурност сте станали свидетели на появата на образа на Станислав Трифонов и метаморфозите му през всичките тези години.

Вероятно някои от вас си спомнят съвсем смътно, а други и съвсем ясно т.нар. "Козлодуйско предаване", в което участниците в Студентското предаване "Ку-ку", с водещ плюшената кукла "Мистър Ку-ку", решиха да покажат колко всички ние не сме готови, ако настъпи една неочаквана и страшна авария в Първа атомна. Тогава на 22 декември 1991 г. куковците симулираха прекъсване на предаването за важно съобщение, с което внушиха на аудиторията, че в АЕЦ "Козлодуй" се е случило НЕЩО. В крайна сметка предаването бе заклеймено, а екипът е подведен под съдебна отговорност, а основната тежест е поета от Петър Курумбашев като продуцент и редактор на скандалното предаване.

Слави Трифонов и Август Попов на делото за т.нар. "Козлодуйско предаване" през 1993 г.

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

Лицето на Трифонов обаче неизменно продължи да се появява в следващи провокативни формати като "Хъшове". Скандалът около предаването се завихри през 1998 г., когато единственото пилотно издание, излъчено на 8 февруари, бе свалено от националната телевизия, а договорът бе прекратен.

Една от акциите, която беляза протеста на "хъшовете" срещу цензурата в българските медии е, когато сценаристите на предаването подстригаха публично косите си на Ларгото между Президентството и Министерски съвет. По-късно същата година Слави Трифонов собственоръчно сцепи два телевизора с брадва пред сградата на БНТ.

През април 1998 г. Слави Трифонов счупи с брадва два телевизора пред БНТ в знак на протест срещу цензурата в държавната телевизия. Мотото на проявата беше “Повредата не е във вашия телевизор, а във вашата телевизия” и поводът тогава бе спирането на "Хъшове" след единственото му излъчено пилотно предаване

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

В годината, когато настъпи Милениумът, а "Проблемът 2000", който тревожеше всички сякаш с промяната на няколко цифри щеше да настъпи краят на света, на 27 ноември 2000 г. бе излъчено първото предаване от "Шоуто на Слави". 19 години то бе неотлъчна част от националния ефир. От него произлязоха не едно и две неща, които днес няма да преразказваме. Това предаване вече е в историята, но Слави Трифонов остава. Вече де юре знаем какво предстои, а де факто ще разберем съвсем скоро.

На 8 февруари 2016 г. инициативен комитет с председател Слави Трифонов внасе в администрацията на НС общо 673 481 подписа за произвеждането на национален референдум с 6 въпроса за промяна в избирателната система в страната

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg