Виновните за рухнала сцена за концерт на Мадона в Марсилия през 2009 г., заради която загинаха двама души и осем бяха ранени, бяха осъдени условно на затвор 12 години след инцидента.

Осъдените са тогавашните ръководители на компаниите, организирали концерта.

Най-тежката присъда е за Джаки Ломбард, която тогава е президент на "Live Nation France" - две години затвор условно и 20 000 евро глоба, както и две години забрана да упражнява професията си. Сега тя е на 73 години.

Тим Норман от компанията ESG, която притежава сцената и е отговорна за изграждането ѝ, също е осъден на две години затвор условно и глоба от 15 000 евро. Другите двама осъдени са Матийо Антон, който ръководи "Tour Concept France" и британецът Скот Сийтън, който отговаря за екипа работници, предава БТА. Присъдите им са съответно 18 месеца и година лишаване от свобода условно и глоба от 10 000 евро за Антон.

Снимка: Getty Images

Компаниите "Live Nation France" и "Tour Concept France" са осъдени на глоби от 150 000 и 50 000 евро.

Мадона, която тогава е на 50 години, не се отзовава на призовката на разследващите, като обяснява, че няма нищо общо с построяването на сцената и не е искала тя да бъде изградена по-бързо. Тя изразява съболезнования на семействата на жертвите.