Кинофестивалът в Кан навлиза във втората си седмица със серия от престижни режисьори в програмата, сред които вече награждаваните Вим Вендерс, Нани Морети и Кин Лоуч, пише АФП, цитирана от БТА.

Не липсва и блясък - днес по червения килим преминават канадският певец "The Weeknd" и актрисата Лили-Роуз Деп, дъщеря на Джони Деп и Ванеса Паради. 

Те изпълняват главните роли в сериала "Идолът" на режисьора Сам Левинсън. Първите му епизоди ще бъдат представени предпремиерно на "Кроазет".

Източник: Официален Инстаграм профил

Журито вече гледа 11 от 21 филма в основната конкурсна програма. То се готви да види "Клуб Нула" на австрийката Джесика Хауснер и "Паднали листа" на финландеца Аки Каурисмаки.

Никой филм не бе посрещнат единодушно от критиката. Председател на журито на 76-ото издание е двукратният носител на "Златна палма" Рубен Йостлунд.

Сред най-запомнящите се филми "Зона на интерес" на британския режисьор Джонатан Глейзър бе най-смразяващият.

"Зона на интерес"

Снимка: Getty Images

Той потопи зрителите на фестивала в "баналността на злото", проследявайки привидно спокойното ежедневие на командира на концлагера Аушвиц Рудолф Хьос и неговото семейство.

Филмът "Младост" на китайския режисьор Ван Бин за работниците мигранти в китайските фабрики получи пък похвали за своята амбициозност.

В съвсем различен, много по-лек жанр, американецът Тод Хейнс е един от любимците на международната критика с "Май, декември", смущаваща игра на огледала върху преструвките между две суперзвезди - Джулиан Мур и Натали Портман.

Сандра Хюлер

Снимка: Getty Images

Сред актрисите Сандра Хюлер впечатли Кан два пъти - като съпругата на Рудолф Хьос в "Зона на интерес" и като вдовица, обвинена в убийството на съпруга си, в "Анатомия на едно падение" на французойката Жустин Трие.

Жустин Трие

Снимка: Getty Images

Само един филм бе единодушно отхвърлен - "Черни мухи" на Жан-Стефан Совер, трилър за шофьори на линейки в Ню Йорк, с участието на Тай Шеридан и Шон Пен. Той бе възприет от много критици като тежък и пълен с клишета.

След първата линия, белязана от представянето на филми извън конкурса, сред които завръщането на Харисън Форд в последния "Индиана Джоунс" и новия опус на Мартин Скорсезе с Леонардо ди Каприо и Робърт де Ниро, още десет филма ще опитат късмета си за "Златна палма". Сред тях са трима режисьори, които вече са печелили награди - германецът Вим Вендерс, италианецът Нани Морети и британският крал на социалната хроника Кен Лоуч, който се надява да стане първият, спечелил трета "Златна палма" след "Вятърът в ечемичените ниви" (2006) и "Аз, Даниел Блейк" (2016).

Завръщането на френската режисьорка Катрин Брея също се очаква с нетърпение, както и звездният актьорски състав на филма на Уес Андерсън - Джейсън Шуорцман, Тилда Суинтън и Марго Роби.