Матю Пери, известен по цялото земно кълбо като неповторимия Чандлър Бинг в "Приятели", потопи в скръб и колегите си от емблематичния ситком, и милиони почитатели на екранните им истории след като бе намерен в мъртъв в дома си в Лос Анджелис през октомври, а официална причина за смъртта все още не е посочена.

Малко след като новината за Матю обиколи света, "Приятели"-те излязоха с публично изявление. "Ние сме дълбоко разстроени от загубата на Матю. Бяхме повече от колеги, бяхме семейство. Може да се каже толкова много, но точно сега скърбим и се опитваме да се справим със загубата. Обещаваме да говорим повече за Пери след време, когато бъдем способни да го направим. Засега нашите мисли и любов са със семейството на Матю, с неговите приятели и с всички по света, които го обичаха", гласеше то. 

Анистън, която играеше Рейчъл в ситкома, си взе последно "сбогом" с дългогодишния си приятел с текст в социалните мрежи, гласящ: "Това е дълбока рана... Това, че трябваше да се сбогувам с нашия Мати, бе безумна вълна от емоции, каквато не съм изпитвала никога досега. Всички ние преживяваме загуба в някакъв момент от живота си. Загуба на живот или загуба на любов. Способността да скърбиш ти позволява да усетиш моментите на радост и благодарност, че си обичал някого толкова дълбоко. А ние го обичахме. (...) Винаги сме били шестимата. Това беше едно избрано семейство", написа тя.

Към кадъра й с Матю Дженифър добави и скрийншот на техни съобщения, където Пери казва, че обича да я разсмива.

View this post on Instagram

A post shared by Jennifer Aniston (@jenniferaniston)

В знак на почит към дългогодишния си приятел Кортни Кокс също сподели публикация - клип на една от най-популярните сцени с Чандлър и Моника от "Приятели", в която двамата прекарват нощта заедно за първи път.

"Толкова съм благодарна за всеки миг, който имах с теб, Мати и ми липсваш всеки ден", гласеше текстът под него. "Когато работиш с някого толкова отблизо, колкото аз с Матю, има хиляди моменти, които бих искала да мога да споделя. Засега ето един от любимите ми. За да дам малко предистория, Чандлър и Моника трябваше да имат еднодневен флирт в Лондон. Но заради реакцията на публиката това се превърна в началото на тяхната любовна история".

View this post on Instagram

A post shared by Courteney Cox (@courteneycoxofficial)

Лиса Кудроу написа: "Благодаря ти за голямото ти сърце (...). Благодаря ти за това, че идваше на работа, когато не беше добре, и след това, че беше напълно брилянтен. Благодаря ти за най-хубавите 10 години, които човек може да има. Благодаря ти, че ми се довери. Благодаря ти за всичко, което научих за БЛАГОДАРНОСТТА и ЛЮБОВТА. Благодаря ти за времето, което прекарах с теб, Матю."

И Дейвид Шуимър почете своя "съквартирант в колежа" с публикация в "Instаgram" профила си.

"Благодаря ти за десетте невероятни години, изпълнени със смях и творчество. Никога няма да забравя безупречния ти изказ и чувство за хумор. Можеше да вземеш пряка реплика и да я нагласиш според желанието си, като в резултат се получаваше нещо толкова оригинално и неочаквано смешно, че все още е изумително. Ти имаше сърце. (...) Тази снимка е от един от любимите ми моменти с теб. Сега тя ме кара да се усмихвам и да тъгувам едновременно. Представям си те някъде там горе, в същия бял костюм, с ръце в джобовете, как се оглеждаш..." 

17 дни след смъртта на 54-годишния Пери, най-добрият приятел на Чандлър в "Приятели" - Мат Лебланк (в ролята на Джоуи), също намери сили да се сбогува лично.

"Матю, с натежало сърце ти казвам довиждане. Времето, което прекарахме заедно, честно казано е сред любимите моменти в моя живот. Беше чест да споделя сцената с теб и да те наричам свой приятел...Винаги ще се усмихвам, когато мисля за теб и никога няма да те забравя. Никога. Разпери крилата си и лети, братко, най-накрая си свободен. Много любов...И предполагам, че ще задържиш 20-те долара, които ми дължиш".

View this post on Instagram

A post shared by Matt LeBlanc (@mleblanc)