"Дайте на хората това, което искат" е стара поговорка в света на бизнеса. И тъй като определено няма друг такъв като шоубизнеса, най-смелите звезди в него правят точно това. В края на 80-те онова, което хората желаеха, бяха екшън филми, в които наркодилъри и международни престъпници бяха ритани, удряни и застрелвани от един мистичен експерт по бойни изкуства с каменно лице, с други думи казано - Стивън Сегал.

Той владееше боксофиса в продължение на години с огромни хитове като "Труден за убиване", "Над закона" и "Под обсада". Но понякога да дадеш на публиката онова, за което конее, невинаги е едно и също с това, от което има нужда. Вкусовете се променят и в крайна сметка славата на филмова звезда постепенно избледнява.

Стивън Сегал е роден е на 10 април 1952 г. в Ласинг, щата Мичиган. Баща му Самюъл е гимназиален учител по математика, а майка му Патриша е медицински технолог. Сегал започва да изучава бойни изкуства при Фумио Демура още като дете.

По-късно, на 17-годишна възраст, той заминава за Япония, където преподава английски език, изучава дзен и усъвършенства бойните си изкуства, като в крайна сметка получава черни колани по айкидо, карате, джудо и кендо.

Прекарва 15 години в Азия, изучавайки източна философия и понякога хореографирайки бойни сцени с бойни изкуства във филми, работейки със звезди като Шон Конъри и Тоширо Мифуне. Когато се завръща в Съединените щати, отваря академия за бойни изкуства и става бодигард на знаменитости като Кели ЛеБрок и холивудския агент Майкъл Овиц. Първата от тях става съпруга на Сегал, а втората му помага да снима филми.

Филми и ТВ предавания

Първият му филм - "Над закона " от 1988 г., е добре приет от любителите на екшъна, което води до "Труден за убиване" от 1989 г. и "Под обсада" от 1992 г. - най-популярният му филм до момента. През 1994 г. режисьорският му дебют "Опасна зона" има разочароващи резултати. От края на 2009 г. актьорът се пробва в телевизията със сериала "Steven Seagal: Lawman", в който той работи като резервен заместник-шериф в Луизиана. В сериала "Истинско правосъдие", излъчван от юли 2011 г. до септември 2012 г., актьорът се снима като ръководител на оперативна група под прикритие във Вашингтон. Отново на големия екран, актьорът се снима в "Наказателен отряд", с Винг Реймс, и "Gutshot Straight". Участва и в документален филм през 2015 г. 

Извън екрана

Наред с вниманието, което получава като филмова звезда, Сегал попада в заглавията на вестниците и заради живота си извън екрана. С намеците за евентуална връзка с ЦРУ, той предизвика подозрения и по отношение на работата си с тибетските борци за свобода.

През 1997 г. холивудската знаменитост разкрива, че е получил титлата тулку - превъплъщение на будистки лама - от Негово Светейшество Пенор Ринпоче. Дори и през скептицизма, той последователно изучава будизма.  Няколко души обаче са скептични относно духовния статус на Сегал. Тъй като е обвинен в сексуален тормоз, някои се съмняват дали той има моралния характер да бъде лама. Дори Ричард Гиър изрази известно съмнение, като каза:

"Ако някой е тулку, това е страхотно. Но никой не знае дали твърдението на Сегал е вярно."

Други твърдят, че преди да бъде обявен за тулку, той е дарил доста пари на училище, което може да обясни неговия удобно славен минал живот. Всичко е особено странно, като се има предвид, че тези превъплътени учители обикновено се откриват като деца.

През 2013 г. Сегал отново нашумя заради връзката си с чеченския лидер Рамзан Кадиров, който е обвинен в отвличане и измъчване на ислямски бунтовници и техните семейства. През май той посещава дома на Кадиров в столицата Грозни, преди да се върне в Чечения през октомври, когато е забелязан на тържествен концерт.

Стивън Сегал се сближи и с руския президент Владимир Путин, а през 2018 г. 69-годишният актьор беше назначен за специален представител на страната в САЩ, който да насърчава "сътрудничеството в областта на културата, изкуството, обществения и младежкия обмен", според руското външно министерство. Той пише в Twitter, че има за цел "да се стреми към мир, хармония и положителни резултати в света".

Embed from Getty Images

През февруари 2020 г. беше съобщено, че Сегал се е съгласил да плати 314 000 долара на Комисията по ценните книжа и фондовите борси, след като не е разкрил възнаграждението си за популяризиране на предлагане на биткойни в социалните медии.

Бойни изкуства

Сегал се премества в Япония между 1971 и 1973 г. През 1974 г. той се завръща в Калифорния. Същата година се запознава с Мияко Фуджитани, дъщеря на майстор по айкидо от Осака, която има черен колан втора степен и  е дошла в Лос Анджелис, за да преподава айкидо. Когато Мияко се връща в Осака, Сегал тръгва с нея. След това те се женят и имат син Кентаро и дъщеря Аяко. Сегал преподава в школата, собственост на семейството на Мияко, въпреки че често се твърди, че той е първият неазиатец, отворил доджо в Япония. Мияко и брат ѝ все още преподават там, а майка ѝ е председател към 1990 г.

Първоначално Сегал се връща в Таос, Ню Мексико, заедно със своя ученик (и по-късно филмов каскадьор) Крейг Дън, където отварят доджо, макар че Стивън прекарва голяма част от времето си в други начинания. След още един период в Япония, през 1983 г, актьорът се завръща в САЩ със старшия си ученик Харуо Мацуока. Двамата отварят айкидо доджо.

Той помага за обучението на бразилския състезател по смесени бойни изкуства Лиото Мачида. Лиото признава на Стивън, че му е помогнал да усъвършенства предния удар, с който нокаутира Ранди Кутюр на UFC 129 през май 2011 г.

Лъжите, които Сегал е изрекъл 

Стивън обича да се представя като хладнокръвен, спокоен и сдържан с поведение на японски сенсей по бойни изкуства, който е напълно недосегаем и неуязвим. Тази фасада обаче сякаш се разпада зад кулисите, тъй като срещу актьора има куп оплаквания - от това, че натрапчиво си измисля истории, за да изглежда по-интересен, през основателни обвинения в тормоз  до съмнителни сделки с чужди сили. Вероятно има много не толкова приятни неща за Сегал, които не знаете.

Той е лъгал за расата си

През дългата си кариера Стивън Сегал е приемал много различни културни образи. Имаше време, в което говореше от гетото, но това някак си бледнее в сравнение с другите му изказвания. Той е заявявал, че произхожда от различни среди, като например в отделни случаи се е представял за италианец, японец и руснак, докато всъщност е с ирландско и еврейско потекло.

Казва, че се е борил с якудза

Сега наистина ще навлезем в някои от странните и откровено неверни неща, които Стивън Сегал е казвал през дългата си кариера. Едно от най-прочутите е, че е з докато е бил в Япония, е водил битка с якудза с помощта на ирландската мафия.

Казва, че е помагал за обучението на агенти на ЦРУ

Следващият недостоверен факт в дългата история на лъжите му е моментът, в който той казва, че е помагал за обучението на агенти на ЦРУ. В някои интервюта заявява, че е обучавал агенти на Управлението в ръкопашен бой, за да се борят с терористите, както и че самият той е преминал обучение в ЦРУ и понякога е помагал в полеви мисии. Очевидно обаче по време на въпросната подготовка не е имал представа как да използва карта и компас.

Казва, че говори четири езика

Връщаме се към културното му присвояване, за което стана дума по-рано. В миналото Стивън е заявявал по отделни поводи, че говори японски, руски и италиански, но истината е, че няма доказателства да говори друг език освен английски. Единственото изключение е може би японският, тъй като той наистина е бил в Страната на изгряващото слънце за известно време, но няма свидетелства, че действително говори тамошния език.

Той никога не е тренирал с основателя на айкидо

Единствената истинска любов на Стивън в живота му е бойното изкуство айкидо. Той пго практикува от 13-годишна възраст и твърди, че е получил спонсорство, за да живее и тренира с основателя му Морихей Уешиба в Япония. Проблемът е, че Уешиба умира през 1969 г., което означава, че актьорът е бил млад тийнейджър, който всъщност е живял сам в Япония и е пропускал училище.