Неговите сола са като всепоглъщащ прилив. И композициите му можеш да разпознаеш от раз и от типичния бекграунд в мелодиите, който е като благосклонно поклащащ се океан. Плътен, обемен, игрив. Карлос Сантана - лудата китара, така го наричат верните му поклонници. А тя, китарата, му в повечето моменти всъщност говори като човек. Негово Магьосничество закова стрелката на житейските години на 75 на 20 юли. Също така е всепризнат майстор на кавърите, прави ги както никой друг. 

Сантана означава "свят". 

Embed from Getty Images

Легендарният китарист отложи шест концерта от своето турне Miraculous Supernatural 2022: Santana + Earth, Wind & Fire", след като припадна на сцената. Лекарите препоръчаха на Сантана да си почине, за да се възстанови напълно. В началото на юли той колабира на концерт в Детройт поради сериозно изтощение и дехидратация.

"Карлос се справя добре и няма търпение скоро да се върне на сцената. Той просто има нужда от почивка", казват от екипа му. 

Embed from Getty Images

Китаристът, който сприятели рока с латиното, даже направо ги влюби, и добави към тях афро ритми и джаз звучене, блус линии, гарнирани с конги и тимпани в брилянтните си, гланцови композиции, има тъжно детство. Но за това по-подробно след малко. Ето ги важните моменти в живота му във възможно най-кратък вариант. 

Карлос е едно от седемте деца на Хосе и Хосефина Бараган. Ражда се в Аутлан де Наваро, Мексико. Има 6 братя и сестри - Антонио, Лаура, Ирма, Летисия, Хорхе и Мария. Когато Карлос е на 5 години, баща му, който е професионален цигулар и мариачи музикант, го научава да свири на цигулка.

На 8 се прехвърля на китарата, след като семейството му се премества в Тихуана. След това заминават за Сан Франциско, Калифорния, където баща му се хваща на постоянна работа. По-малкият му брат Хорхе също става професионален китарист. Сантана е силно повлиян от Ричи Валънс по времето, когато имало много малко мексиканци в американската рок музика. Още на осемгодишна възраст Сантана "попада под влиянието" и на блус изпълнители като Би Би Кинг, Хавиер Батиз, Майк Блумфийлд и Джон Лий Хукър, Габор Сабо. Споделя, че в Тихуана се е научил да свири на китара, така че женските зърна да стават твърди.

Сантана живее в Мишън Дистрикт, завършва средното училище "Джеймс Лик" ​​и напуска гимназията "Мишън" през 1965 г. Той е приет в Калифорнийския държавен университет, Нортридж и Хумболтския държавен университет, но предпочита да не следва.

Embed from Getty Images

В края на 50-те Сантана свири в клубове с различни групи в Тихуана. През 1961 г., когато се местят в Сан Франциско продължава със сценичните си изяви. 1966 г. прави своя дебют с новосформираната група Santana Blues Band. Дебютният албум на Карлос Сантана, носещ неговото име, излиза през 1969 г.

Пробивът на Сантана е на култовия фестивал Уудсток през 1969 г. Албумът му "Abraxas" (1970) стига до първото място в класациите и от него са продадени повече от 4 милиона копия в световен мащаб. Три песни от този албум "Black Magic Woman", "Oye Como Va", и "Samba Pa Ti" са световни хитове, все така любими и до днес. В албума от 1973 г. - "Love, Devotion, Surrender" Карлос Сантана работи заедно с поета и гуру Шри Чинмой и джаз китариста Джон Маклафлин.

Embed from Getty Images

През 1973 г. се жени за Дебора Кинг. Имат 34 години брак и три деца - Салвадор, Стела и Анжелика. С Дебора основават фондацията "Milagro", която събира 1 800 000 долара в помощ на обществено онеправданите млади хора. Печалбата от албума си "Shaman" от 2003 г. дарява за борба със СПИН.

През октомври 2007 г. обаче Дебора подава молба за развод.

Съпруга номер 2 - през 2010 г. Сантана оповестява публично, че възнамерява да се ожени за барабанистката Синди Блекман. Двамата сключват брак на 19 декември 2010 г. на остров Мауи.

За най-добър албум на Сантана се счита "Supernatural" от 1999 г. За него получава 11 награди "Грами" и продава повече от 25 милиона копия. В този албум са включени хитовете "Smooth" и "Maria Maria", "Сломено сърце". За него Карлос Сантана си сътрудничи с Роб Томас, Ерик Клептън, Уайклеф Жан и други музиканти.

И ето че идват големите откровения. Покрай този албум, Сантана се решава да разкрива премълчавани факти за живота си.  

Сантана доста е мислил дали да разкаже своята трагедия заради това как ще се възприеме. Вероятно защото открито изрича тайни от невидимото, за които биха го обявили за откачалка или "напушен", както често става. Но хората, които се движат предимно на духовни вълни, честоти и херцове, ще разберат.

Избира да говори, за да може да помогне на други с добрата вест, че могат да се излекуват от повечето травми. Две години той е под тормоза на сексуален насилник. Чувството за срам и вина трупа количества гняв след гняв, докато съпругата му Дебора заплашва, че ще го напусне, ако не ходи на терапия. Това му помага всъщност и както сам казва: "Ако съм имал рак, то 80 процента от него бяха излекувани от терапевтката ми". 

Историята му е разказана в списание "Rolling Stone" със заглавие "Епичният живот на Карлос Сантана - приказка за ангели, демони, гурута, заровени тайни и изцеление след 30 години рокендрол" от Крис Хийт през 2000 г.

В Сан Рафаел, Калифорния, на около двадесет минути северно от Сан Франциско, има две сгради. Къщата, която е по-близо до водата, е мястото, където живее по онова време семейството: Сантана, съпругата му Дебора и трите им деца (историята е от преди да се разведат - бел.а). Другата къща, малко по-високо на хълма, той нарича църквата. "Тук съм с Джими, Майлс и с когото и да било, слушам, свиря и медитирам", обяснява той. Останалата част от семейството обича да е в леглото до десет, но Сантана е нощна птица, стои до два-три сутринта. Карта с думата Metatron, изписана със сложно изрисувани букви, лежи на пода до камината. Метатрон е ангел. Сантана е в редовен контакт с него от 1994 г. Карлос седи тук с лице към стената, със запалени свещи. Има на разположение жълт тефтер, готов за посланията, които ще дойдат. "Това е нещо като факс машина", казва той.

Embed from Getty Images

Хийт пише още: "Сядаме на фотьойлите в средата на стаята. На масата между нас има празна кутия Seven-Up, пура и малко фъстъци. Той изважда от джоба си лист жълта хартия, на който си е записвал снощи, в подготовка за това интервю. "Ако носиш радост в сърцето си, можеш да се излекуваш всеки момент", чете той. "Няма човек, който любовта да не може да излекува; няма душа, която любовта да не може да спаси". Виждам, че има и други неща, написани на хартията, но той не ги казва на глас.

Говорим за ангели и други подобни. Малко са разговорите с него, които не водят до обсъждане на ангелите или на духовното радио, чрез което идва музиката. Сантана все повече се занимава с ангели откакто един ден през 1988 г., взима книга по темата от летището в Милуоки. "Това е огромно спокойствие, няколко пъти, когато усещах присъствието им в стаята", казва той. "Чувствам се осветен. Вече не съм Карлос, вече не съм обвързан с ДНК. Това е отвъд секса, това е отвъд всичко, което този свят може да ви вдъхне. Това ме кара да се чувствам сякаш Исус ме е прегърнал и съм окъпан в светлина", споделя той на журналиста.

Хийт от своя страна, признава, че по природа е по-циничен от повечето хора, но когато Сантана говори за тези неща, това не изглежда налудничаво или безсмислено.

Роб Томас, който пее в "Smooth", хитът номер едно, който задвижи комерсиалното прераждане на Сантана, описва преживяването от прекарването на времето с него: "Не знам друг начин да го кажа, но винаги съм се чувствал малко по-добре, след като бях с Карлос".

След успеха на албума "Supernatural", със 7 милиона продажби, светът много иска да го чуе какво има да каже и той ще се възползва да говори за нещата, които смята за важни.

"Не ме интересува, човече, какво някой мисли за моята реалност. В моята реалност Бог ти говори всеки ден. Всеки има вътрешен глас и когато го чуете, получавате леко изтръпване в продълговатия мозък в задната част на врата. Лека тръпка. И в два часа през нощта всичко е наистина тихо и вие медитирате - със свещите, тамяна и пеете. И изведнъж чувате този глас: "Запиши това". Това е просто вътрешен глас и вие му вярвате. Този глас никога няма да ви отведе в пустинята".

Той разказва повече за Метатрон. "Метатрон е архитектът на физическия живот. Заради него можем да се целуваме по френски, можем да се прегръщаме, можем да си вземем хот-дог, да мърдаме пръстите на краката си". Той вижда Метатрон в своите сънища и медитации. Прилича малко на Дядо Коледа - "бяла брада и нещо като този весел човек". Метатрон, който се споменава в мистичните дисциплини през вековете, също се появява като окото в триъгълника.

Embed from Getty Images

Сантана признава, че Метатрон го е предупредил за последните промени в живота му. В средата на 90-те години той се среща с хора в книжарница за духовна литература близо до дома си и те го канят на следобедните си медитации в Санта Круз. Последният път, когато бил там, Метатрон му предал някои важни съобщения. "Ще бъдеш вътре в радиочестотата", казал му Метатрон, "за целите на свързването на молекулите със светлината". Карлос Сантана разбрал. Щял да направи нов албум и отново да бъде по радиото. И той ще свърже молекулите със светлината: ще свърже публиката с част от духовната информация, която сега има. Метатрон дал допълнителна инструкция: "Бъди търпелив, милостив и благодарен". Сантана решава да направи точно това.

На тази земя Карлос Сантана приписва заслугите основно на двама души за случилото се. Първо, съпругата му Дебора. "Духовно, емоционално, финансово, тя е пътеводна светлина", казва той. През 1994 г. тя преструктурира неговия бизнес живот: "Вероятно щях да съм скитник, ако не беше тя". На второ място е президентът на "Arista Records" Клайв Дейвис, който подписва с него, когато други звукозаписни компании дават да се разбере, че го смятат за твърде стар. "Не обичам да целувам никого отзад", категоричен е китаристът. "Когато хората чуят "Smooth", това е буги", казва Сантана. "Това е покана да си прекараме добре. Както пееше Литъл Ричард: "Петък вечер е, имам малко пари, написах си домашното и е добре да се натискам със Сали или Сю".

Майлс Дейвис, когото Сантана познавал доста добре преди смъртта му и веднъж, през 1986 г., свири с него (музикалният връх в живота ми, казва той), понякога го посещава през нощта. На петдесет и втория рожден ден на Сантана през юли 1999 Майлс Дейвис ги посетил за два часа. Пускал шегички, вицове. Когато Дейвис се появява изглежда така, сякаш не е мъртъв. "Той просто изглеждаше толкова готин, колкото винаги", казва Сантана. Той никога не се съмнява, че това наистина е Майлс Дейвис, "Мога да го помириша", обяснява той. "Дори от другата страна има миризма. Например, когато се раждат бебета, има две миризми - едната е пилешка супа, която е месото, а другата е люляк, който идва от духовната градина. Духът има миризма на люляк".

Вокалът Роб Томас, с когото работят в "Supernatural" казва, че записите са сглобени така, че звука да променя молекулярната структура на хората. 

В началото на шейсетте години, когато семейството на Сантана се премества на север в Сан Франциско, тийнейджърът Карлос не искал да отиде. Той работи - свири в стриптийз клуб, печели пари в света на възрастните и идеята да учи в прогимназията - да стане дете пак, не го привлича: "Мотая се около куп по-възрастни момчета и проститутки, ям, когато искам, спя, когато искам. Да излизам с куп малки деца, които говорят за глупости? Няма начин".

Снимка: Getty Images

Първият път, когато пристига в Америка със семейството си, той е нацупен и ядосан през цялото време. Не се храни. Вбесява се още повече, когато открива, че майка му е използвала парите, които е спестил, за да плати за имиграционните документи и за лечение на кътниците на сестра му. Въпреки това той знаеше, че има още 300 долара, и я моли да не ги пипа: те са за китарата му. Но когато той вижда  Stratocaster-а, за който мечтае, си поисква парите. Майка му признава: похарчила ги е за наема. Двамата се карат дълго време след това. След две седмици цупене, тя му дава 20 долара и му казва, че може да се върне в Тихуана. Той отива и прекарва там още една година, преди майка му и по-големият му брат да дойдат да го вземат. "Те всъщност ме отвлякоха", казва той. "Брат ми ме хвана и ме качи в колата".

Този път той остава в Америка. Отива в прогимназията. Научава английски. Наясно е, че няма да се впише лесно. "Нещата, за които говореха, бяха изтъркани глупости. Гледах да се мотая с по-големи момчета, които говореха за Рей Чарлз и блус, и избягвах връстниците ми, които дрънкаха за игра на куки и кражби на коли и за някакви пъпчиви неща на "Beach Boys", които нямаха смисъл за мен".

В къщата им седем деца спят в две спални. Това е мястото, където той най-накрая получава китара, Gibson Les Paul Junior, и където приятелят на брат му Тони сяда върху нея и чупи на две. Една вечер Тони се прибира от купон и бърза да си легне, защото на другия ден е на работа. Останалите гледат "Дракула" по телевизията и Тони гаси 10 минути преди края. Карлос го удря така, че окото му се подува. Спят на едно легло и той стои цяла нощ на ръба, не смее да диша, чакайки отмъщението на брат си. Но няма такова. Когато се връща от училище на следващия ден, Карлос го чака нова бяла Gibson Les Paul - същата китара, с която щеше да свири в Уудсток - и усилвател. Брат му Тони седял с посинено око. "Нещо в мен се счупи, човече", спомня си Карлос. Тони му каза: "Ще платиш за това - току-що дадох пари за първоначалната вноска". 

Когато бил на 19, прекарал три месеца в болница заради туберкулоза. Бяга оттам, защото вижда умиращи хора и кошмарът е денонощен. Всички го търсят - потенциален носител на туберкулоза на свобода: полицията, здравните власти, майка му. Крие с в къщата на приятел - свободен е и свири.

Но преди пътят към музиката да потръгне в успешната посока, на Карлос му се случва нещо, която дълго го яде отвътре. 

"Бях сексуално малтретиран от 10 до 12-годишна възраст. Бях съблазнен от играчки и от факта, че този човек ме превеждаше през границата и ме отрупваше с всякакви подаръци и други неща. И тъй като бях дете, блокирах тази друга част, защото имаше предимства на това някой да те заведе в Сиърс и Робък".

Карлос Сантана си поема въздух. "Тъй като съм толкова дълбоко в това, не мога да върна думите, които изричам, но никой дори не знае за тези неща".

В продължение на около две години, от 1957 до 1959 г., когато е между десет и дванадесет години, Карлос Сантана бил прехвърлян през границата "почти всеки ден" от този американец от Бърлингтън, Върмонт, който се обличал като каубой. Той купувал подаръци на Карлос - храна, дрехи, играчки - и го малтретирал. Всичко приключва, когато Карлос се влюбва в момиче. Мъжът ревнува, когато вижда Карлос да гледа девойката през прозореца и му удря шамар. "И аз се събудих", спомня си Карлос. "Погледнах го за първи път такъв, какъвто беше: много болен човек. Последният път, когато видях този мъж, няколко години по-късно, той беше с друг млад човек. Умът има много коварен начин да ви накара да се почувствате виновен: вие сте виновната страна, засрамете се, вие сте този, който сам си причини това", споделя той.

Години наред той се опитва да прогони случилото се от главата си.

"През всичките пъти, когато бях ядосан на първата си група или на жена си, до 1995 г., беше заради всичко това. Научих се да преобразувам цялата тази енергия сега в нещо продуктивно и креативно. Има много хора, които изпитват този вид болка и мъка, и ако покажеш лицето си и кажеш: "Излекуван съм. Мога да бъда излекуван", може би ще им помогнеш. Независимо дали сте жена или мъж, който е бил изнасилен или малтретиран, не е нужно да съсипвате остатъка от живота си и да съсипвате живота на семейството си, като се самообвинявате, чувствате се мръсни, засрамени. Излейте всички тези неща в едно писмо, изгорете го, вземете пепелта, посадете няколко рози и сложете пепелта върху им и гледайте как растат. И го оставете. Бог ме е благословил сто пъти, надявам се, че ще благослови и вас хиляди пъти. Това ми даде шанс да отглеждам рози без бодли.

Никога не съм се чувствал комфортно в собствената си кожа. Винаги излизах от кожата си. Сега съм по-доволен от Карлос и съм по-горд от Сантана. Не търся съжаление и не търся сензация. Търся: Моят триумф е вашият триумф. Чувствам, че Бог иска да му се отплатя. Той ми е дал толкова много и да се отплатя означава да излекувам. Това е лечебният процес, така че други хора - насилници и жертви - да могат да го прочетат и да кажат: "По дяволите, вече не трябва да бъда това." Работата ми е свършена - няма нужда да спечеля награда, защото моята победа е спечелена".

Карлос среща Дебора в началото на 1972 г., на концерт на Tower of Power в Сан Рафаел. Приятелят, с когото бил, забелязал начина, по който Карлос я погледнал. "Съжалявам, всичко свърши за теб, човече. Това е Единствената".

Снимка: Getty Images

Тя е на двайсет и две. Усеща същото. Не знае кой е този този кльощав човек, с дълга коса и китара. "Тя миришеше на нещо, с което исках да се будя до края на живота си. Тя е фин човек отвън, но отвътре - по-здрава от стомана. Това бе лудост, защото избягах именно от това - майка ми и нейният силен характер. Явно имах нужда от такава жена".

Факти

Кариерата му обхваща повече от пет десетилетия. Стилът му е уникален и абсолютно разпознаваем. Както самият Карлос Сантана казва: "Още с първия акорд хората ме знаят, че съм аз..."

Освен в стила има запазена марка в сценичните изяви, винаги е с шапка. Улица и площад в родния му град Аутлан де Наваро носят неговото име.

В световен мащаб са продадени повече от 90 милиона негови записи. Свирил е пред повече от 100 милиона души. Заедно с Майкъл Джексън държи рекорда за най-много получени награди "Грами" за една година - 8.

Размисли

"Щастието не е изживяване или опит. То е решение".

"Китарата означава дух плюс чувствителност. Ето затова я харесвам".

"Най-лошото нещо, което може да се случи с един човек, е да стане циник".

Embed from Getty Images