Актьорът, режисьор, сценарист и продуцент Тайлър Пери ще бъде почетен с хуманитарния приз "Джийн Хершолт" на предстоящите награди "Оскар", съобщават редица издания, сред които "Variety" и сайтът на сп. "People".

От Академията за кинематографично изкуство и наука, която присъжда водещите киноотличия, съобщиха още, че тази година ще има и втори реципиент на хуманитарния приз, като за първи път това ще бъде организация - Фондът за филми и телевизия (Motion Picture & Television Fund - MPTF).

Тайлър Пери, известен поддръжник на хуманитарни и социални каузи, често попада в медийните заглавия с благотворителната си дейност в родната си Джорджия, особено по време на здравната криза с Covid-19 и на движението за расова справедливост.

Фондът за филми и телевизия навлиза в своята стотна година като организация, предоставяща финансово и емоционално облекчение на членовете на индустрията и техните семейства, съобщава БТА.

Снимка: iStock by Getty Images

Тайлър Пери и Фондът за филми и телевизия ще бъдат почетени на церемонията за 93-тите награди "Оскар" на 25 април.

През изминалите години призовете "Джийн Хершолт", "Ървинг Талбърг" и други почетни отличия бяха връчвани на отделна церемония - годишните награди на Управителния съвет на киноакадемията, обикновено през ноември. Коронавирусната пандемия обаче промени обичайния ход на наградния сезон, в това число и основната церемония за наградите "Оскар" беше изместена на по-късна дата.

Снимка: iStock by Getty Images

За последен път наградата "Джийн Хершолт" е връчвана в рамките на живо шоу за "Оскар"-ите през 2009 г., когато с нея е удостоен Джери Люис. Не за първи път обаче ще бъдат връчени две отделни хуманитарни награди в една и съща година. През 1993 г. с приза са почетени актрисите Елизабет Тейлър и Одри Хепбърн (посмъртно).

"В нашата индустрия имаше толкова широко разпространена щедрост, че ограничаването на хуманитарната награда "Джийн Хершолт" до един получател, и по-специално тази година, беше невъзможно. Поради тази причина решихме да нарушим традицията и да присъдим две награди", се посочва в изявлението, направено от президента на киноакадемията Дейвид Рубин по повод избора на Тайлър Пери и Фонда за филми и телевизия.