Джерард Бътлър е от онези актьори, които макар и супер известни, много държат да пазят личния си живот в тайна. Може и да го кажем така - Бътлър е тиха рок звезда, но може да стане изключително див на моменти. И тъй като днес е 50-ият рожден ден на актьора, време е да хвърлим по-задълбочен поглед към кариерата и живота му, като всъщност осъзнаваме, че знаем толкова малко за него.

Вижте снимки на Джерард Бътлър >>

Цялото му име е Джерард Джеймс Бътлър.

Роден е на 13 ноември 1969 г. в Пейсли, Шотландия. Той е най-малкото от трите деца на Маргарет и Едуард Бътлър. Много скоро след раждането му родителите му се местят в Монреал, Канада, а малко след това се развеждат.

Тогава майка му се връща в Шотландия. Джерард е една на 18 месеца в този момент. Обратно в Шотландия Джерард развива любов към театралното изкуство.

Отличник е в гимназията и това му печели място в Glasgow University Law School.

Същевременно посещава и школа за актьорско майсторство.

 

bTV Media Group

Докато учи "Право" е Президент на университетското дружество, но преди последната си година от обучението, решава да замине за една година в Калифорния. Там живее почти на плажа и работи различни неща, пътува често и доста злоупотребява с алкохол.

Трябва да уточним, че животът на Джерард до онзи момент никак не е бил лесен. След като майка му и баща му се развеждат, Джерард на практика не вижда баща си до 16-годишен. Тогава Едуард Бътлър извиква сина си, за да се срещнат в един бар в Глазгоу. Срещата им е много вълнуваща и после двамата стават много близки. Когато е на 22 години обаче Джерард разбира, че баща му е диагностициран с рак и скоро след това Едуард умира.

Горе-долу през този период от живота си, Джерард започва да злоупотребява с алкохола и дори е арестуван след неприлични прояви след употреба на алкохол.

Джерард все пак се връща в Шотландия, за да завърши образованието си. След това започва работа в правна фирма, но продължава да пие до късно и да отсъства от работа. Уволнен е една седмица преди да стане квалифициран адвокат. Това е първият такъв случай в историята на адвокатската практика в Шотландия.

На 25 години се мести в Лондон, за да преследва мечтата си да бъде известен. Ето какво споделя той за този момент:

"Не мисля, че започнах поради правилните причини. Просто много исках да бъда известен."

Тъй като не може веднага да си намери ангажименти като актьор, работи като сервитьор, продавач и демонстрира играчки пи панаирите.

На 27 години получава първата си роля в киното. На 30 години решава да се премести в Лос Анджелис. От 2011 г. разделя времето си между Калифорния и Глазгоу, като многократно е споделял желанието си да си купи замък в Шотландия.

Ревностен фен е на футболния клуб Селтик и през 2011 г. играе в благотворителен мач за клуба. По-късно в свой филм влиза в образа на бивш играч от любимия си отбор.

Освен киното, актьорът има и друга страст и това е музиката. Бил е фронтмен на шотландската банда Speed и макар да не става известен музикант, опита му в сферата му помага в някои от ролите му най-вече във "Фантомът на операта" от 2004 г.

Филмите на Джерард Бътлър:

Дебютът на Джерард е през 1997 г. във филма "Her Majesty, Mrs. Brown" с Джуди Денч. Следват малки роли във "Винаги ще има утре" (1997) с Пиърс Броснан, Тери Хачър и др., "Fast Food" (1998) и др. До края на 90-те години Бътлър се снима още в "Tale of the Mummy" (1998), "One More Kiss" (1999) и "The Cherry Orchard".

Новото хилядолетие започва с "Harrison's Flowers" с Анди Макдауъл, Ейдриън Броуди и др. Същата година е премиерата на "Дракула 2000". През 2002 г. Джерард има роля в "Shooters" и "Царството на огъня" с Крисчън Бейл, Матю Макконъхи, Изабела Скорупко и др. На следващата година излиза "Лара Крофт Томб Рейдър: Люлката на живота" с Анджелина Джоли. Отново през 2003 г. е премиерата на "Фатален срок". През 2004 г. Бътлър се снима в "Dear Frankie" и "Фантомът от операта" на Джоел Шумахер. Това е и филмът, който носи световна известност на шотландския актьор. На следващата година по кината тръгват "The Game of Their Lives" и "Beowulf & Grendel". През 2006 г. идва една от най-запомнящите се роли на Бътлър за момента - тази в "300".

Embed from Getty Images

През 2007 г. излизат "The Butterfly" с Пиърс Броснан и "П.П. Обичам те" с Хилари Суонк. На следващата година Джерард Бътлър се снима в "Островът на Ним" с Джоди Фостър и "Рокенрола" на Гай Ричи. Филмовата кариера на Джерард продължава с романтичния "Грозната истина"(2009), "Геймър" (2009) и "Смъртоносен противник" (2009) с Джейми Фокс. Засега последните готови проекти на актьора са "Отстреляй бившата" (2010) с Дженифър Анистън, "Coriolanus", режисиран от Рейф Файнс, "Проповедникът с картечница" (2011) и Chasing Mavericks (Господари на вълните) (2012).

Следват "Игри на сърцето" (2012), "Пълен т*шак" и "Код Олипм" от 2013 г., "Боговете на Египет" и "Код: Лондон" от 2016 г.

Последният филм с негово участие, който излезе тази година, е "Код: Ангелът".

В свои интервюта Джерард Бътлър споделя, че вече не пие никакъв алкохол. Но през 2012 г. стана ясно, че се е подложил на терапия за борба с пристрастяване към болкоуспокоителни. За това до голяма степен има значение отдадеността на актьора на снимачната площадка  и множеството травми, които получава снимайки.

Бътлър е известен с изключително добрата си и поддържана физическа форма. Месеци преди и по време на снимките на "300" той прекарва много време в тежки тренировки, за да се доближи максимално до образа на спартанския цар Леонид.

През 2011 г. Джерард претърпява сериозен инцидент. По време на снимките на "Господари на вълните", той е хвърлен от огромна вълна върху скалите. За щастие го намират навреме, за да го закарат в болница и да му се окаже нужната помощ.

Не е тайна и фактът, че Бътлър има не е една и две геройски постъпки. Успява да спаси давещо се дете в река, за което получава и орден от Кралското хуманно дружество в Шотландия през 1997 г. Влизал е с пожарогасител под горяща кола, включва се в редица социални каузи и събития.

Mного добър приятел с Брадли Купър.

Малко се знае за личния живот на Джерард Бътлър. Има дългогодишна връзка с интериорната дизайнерка Морган Браун, но през годините няколко пъти се събират и разделят.

Неколкократно е идвал в България, много обича страната ни и дори е осиновил куче от тук на име Шушка.

Официален Instagram профил