Ако сте дете на 90-те години със сигурност си спомняте симпатичното динозавърче Дъки от анимационното филмче, продуцирано от Стивън Спилбърг и Джордж Лукас, "Земята преди време". Както и звънливото му гласче, викащо "йеп, йеп, йеп". 

Динозавърчето Дъки, което заедно с приятелчетата си се сблъсква с хиляди опасности и приключения, докато търси Голямата долина и има голямо щастливо динозавърско семейство, което го обича

За разлика от приказките обаче животът на малката актриса, вдъхнала живота на Дъки с гласа си, не е щастлив, а краят му е трагичен. Слънчевата Джудит Ева Барси, която се превъплъщава в рисуваното динозавърче, е застреляна от собствения си баща и остава завинаги на 10 години.

Снимка: Forever Remembered Judith Eva Barsi

От Унгарската революция до американската мечта

През 1956 година, когато в Унгария избухва бунт срещу правителството и неговата просъветска политика, един 24-годишен мъж успява да избяга от страната и се озовава първо в Париж, а след това в страната на неограничените възможности - САЩ. Йозеф Барси иска да сбъдне своята американска мечта. В средата на 70-те унгарският емигрант среща своя сънародничка - Мария Вировац. Тя работи като сервитьорка, а той й оставя невероятния бакшиш от 100 долара. Двамата започват да се срещат, бързо се влюбват и на 6 юни 1978 г. се ражда единствената им дъщеря - Джудит Ева. 

Снимка: Facebook

Палечка от Холивуд

Джудит Ева се появява на бял свят с тегло от само 2,5 килограма. През следващите 24 месеца майката Мария забелязва две неща - че дъщеричката й расте много бавно и че е невероятно артистична. Момиченцето проговаря и на двата езика - майчиния унгарски и на английски, освен това танцува и пее. Когато е на 5,5 години Джудит е забелязана от снимачен екип, докато се пързаля на ледена пързалка в долината Сан Фернандо. Те търсят малко момиченце за реклама на портокалов сок, а лъчезарната Палечка от Канога парк изглежда като 3-годишна. 

Така започва кариерата на Джудит, която през следващите години ще се снима в десетки реклами, телевизионни сериали и няколко филма. Режисьорите обичали да работят с малкото момиченце, което бързо се учело и винаги било усмихнато. Въпреки натоварената снимачна програма, Джудит ходела на училище, а в свободното си време обичала да кара колело и да плете. Ниският й ръст притеснявал родителите, които се опитали да я лекуват с инжектиране на хормон на растежа, но именно видът на Палечка бил печелившият билет към Холивуд за семейство Барси и лечението било прекратено. 

Снимка: Forever Remembered Judith Eva Barsi

 Заплахи и домашно насилие

Славата и успехите на Джудит растяли, а с това и хонорарите й. Когато момиченцето станало в четвърти клас годишните й доходи достигнали 100 000 долара, което позволило на семейството да се премести в нов дом в района на Уест Хилс в Лос Анджелис. Зад затворените врати на къщата обаче животът на 9-годишната Джудит и майка й Мария изобщо не бил толкова щастлив. 

Кошмарът започнал през 1985 година. Колкото повече напредвала в кариерата Джудит, толкова повече баща й Йозеф се озлобявал към малката си дъщеря и майка й. Мъжът, който не работел и често злоупотребявал с алкохола, се чувствал зависим и ненужен. Съпругата му придружавала момиченцето на снимачната площадка и по кастинги, а Йозеф стоял вкъщи. Така гневът се превърнал в мания. 53-годишният мъж започнал да тормози жена си и дъщеря си, като ги обвинявал, че ще го изоставят. 

Снимка: Forever Remembered Judith Eva Barsi

Скоро тормозът прераснал в психическо и дори физическо насилие. Йозеф забранявал на дъщеря си да кани приятелчета вкъщи и чупел новите й играчки. През декември 1986 година Мария подава сигнал в полицията, че съпругът й я е ударил и се е опитал да я удуши. Разследването обаче приключило със заключение, че няма доказателства и тя оттеглила жалбата. 

Оплакването на Мария вбесило още повече превърналия се в алкохолик съпруг и яростта му се насочила и към Джудит. Когато през 1987 г. момиченцето било поканено да се снима в продължението на култовата лента "Челюсти", Йозеф опрял нож до гърлото му и го заплашил, че ако не се прибере вкъщи, ще убие и него и майка му. 

Снимка: Скрийншот/Facebook

През май 1988 г. агентката на Джудит Рут Хансен става свидетел на ужасяващ момент. По време на прослушване за роля момиченцето започва да плаче сърцераздирателно и спира да говори. Хансен се намесва и изпраща Джудит при психолог. Заключението на специалиста е, че детето е подложено на огромен стрес и са налице следи за тежки емоционални и психически проблеми. Психологът подава сигнал в "Закрила на детето", но майката отрича всичко и отказва да съдейства. Мария се страхува, че ако мръсната семейна тайна стане публично достояние, Йозеф наистина ще ги убие. 

Така майка и дъщеря остават вкъщи. Състоянието на Джудит обаче се влошава и през следващите седмици момиченцето оскубва целите си вежди, мигли и дори голяма част от козината на една от петте домашни котки. 

 Убийството

На 25 юли 1988 г. Джудит трябвало да отиде на прослушване за роля в проект за нов анимационен филм на "Хана и Барбара", но така и не се появила в студиото. 

Два дни по-късно - около 8.30 ч. на 27 юли, съседка на семейство Барси вижда дим, който се издига над къщата им. Уплашена, жената изпуска маркуча, с който полива цветята си и хуква към дома на съседите, викайки "Той най-накрая го направи". Пристигналите на място пожарникари и полицаи потушават пламъците, а вътре заварват зловеща гледка. 

10-годишната Джудит е открита в леглото си, застреляна в главата. Тялото на 48-годишната Мария е намерено в коридора също с куршум в главата. Оказва се, че бащата наистина е изпълнил зловещите си заплахи. Той е убил дъщеря си и съпругата си още на 25 юли, след което е живял два дни с телата им в къщата. В ранната утрин на 27 юли 55-годишният Йозеф Барси залива труповете на Джудит и Мария с бензин и ги запалва. След това отива в гаража и се самоубива.

На 9 август Джудит Ева Барси и майка й са погребани в гробищния парк Форест Лоун в Лос Анджелис. На надгробната й плоча близките изписват "Йеп, йеп, йеп", както казва любимото й динозавърче Дъки, което тя озвучава, но така и не дочаква да види на екран. 

Снимка: Find a grave