Само няколко часа ни делят от "Оскар"-ите - церемонията с най-ярките звезди, най-златните статуетки, най-горещите залози. Тази годината шоуто ще започне ударно с изпълнение на Queen. Липсата на водещ няма да се усеща, защото ще има много комедийни скечове и монолози.

Сред холивудските звезди вече е и Димитър Маринов - българският актьор с роля в "Зелената книга", който може да спечели наградата за най-добър филм.

"България ще стъпи на Червения килим, за което аз съм много горд. Усещането е като вероятно усещането на Пепеляшка, когато й казват, че ще отиде на бала. Уникално е, просто се чувства моментът, в който всичко, за което си работил, всичко, което си мечтал, се признава. Това е признание за добре свършена работа", сподели пред Нова тв той.

Всички рокли от Оскари 2018 >>

Партитата >>

Победителите >>

Димитър Маринов е в светлините на прожекторите, откакто "Зелената книга" спечели три награди "Златен глобус". Филмът вече е и с няколко номинации за "Оскар", включително за най-добър филм. Лентата Green book ("Зелена книга") на режисьора Питър Фарели (няма нищо общо със съвместните творби с брат му - "От глупав по-глупав" и "Аз, моя милост и Айрин") e най-новата продукция на компанията на Стивън Спилбърг "Амблин Ентертейнмънт" и "Партисипант Медия".

Разказът е по действителен случай - за живота на гениалния пианист Дон Шърли (в ролята Махершала Али, който взе "Оскар" за "Лунна светлина") и неговото джаз трио. Маринов играе един от тримата - Олег, чийто прототип е руснакът виолончелист Юрий Тахт. Действието се развива през 60-те години на миналия век в САЩ, когато италиано-американският охранител Тони Лип (Виго Мортенсен, който качва 12 кг за ролята) е нает да вози и охранява афроамериканския пианист по време на турнето му в консервативния Юг. Двамата използват пътеводителя "Зелената книга на негъра автомобилист", списван години наред от цветнокожия пощальон Виктор Грийн, за да представи местата, в които се приемат пътници като него.

Макар и не главен, героят на Маринов казва най-важната реплика във филма: "Не е достатъчно да си гений, нужна е смелост, за да промениш човешките сърца".