Новата песен на Ваня Щерева е извън характерните за нея теми за комплицирани любовни ситуации. Изненадващо този път изпълнителката се обръща към Бог, за да благодари за всички победи и провали, за всички битки и уроци.

"Благодаря" създават спонтанно заедно с Павел Николов (експоловинката от дуета Pavell и Venci Venc").

"Всеки път отивам в студиото подготвена - с готова мелодия и текст. Този път беше различно. С Павката започнахме от нулата, интуитивно следвахме знаците отгоре. Каквото ни се спусна в оня момент, ние го прегърнахме, без да мислим дали е радиофонично, как ще се приеме, ще се запее ли", споделя Ваня Щерева.

"Бях в неособено добро състояние на духа - някакво отчаяние се беше настанило в мен. Не можех да измисля текст - не исках този път да пея за поредната любовна драма. Тогава Мила ми подаде: "Обясни се в любов на Бог и му благодари за живота." Казах: "Благодаря", затворих телефона, и текстът се изля за 10 минути. Да, плаках и като я писах, и като я записвах в студиото - във втория куплет си личи. Павел се направи, че не забелязва, после призна, че е усетил, и е трябвало да го прикрие, за да хване момента", допълва певицата.

За визуализацията на "Благодаря" Ваня избира Залцбург, Австрия, родния град на Моцарт. Две нейни близки приятелки й помагат в снимачния процес - режисьорката Диана Добрева снима, а Людмила Сланева осигурява локациите. Успяват да направят кадри в красивата зала на замъка Мирабел, където са снимани фотосесии за световни дизайнери, както и на инсталацията, създадена от Марина Абрамович "Духът на Моцарт".

Снимка: ПР

Любопитното е, че по същото време в Залцбург е актрисата Никол Кидман, за да снима филм.

"Все едно се гонехме. Ние снимаме на дадено място, същата вечер Никол Кидман пуска стори от същата локация. На другия ден това се повтаря. Не се засякохме, но със сигурност в нейния филм и моя видеоклип ще има еднакви места. Залбург е магично място, където и да се обърнеш, имаш хубав кадър", си припомня певицата.

Видеоклипът Ваня Щерева довършва в София, с друга нейна близка приятелка. Александра Богданска снима кадрите във фитнес зала. Монтажът на видеото е на Митко Балабанов, а колорист е Любомир Балабанов. "След като написах "Благодаря", се почувствах омиротворена, отчаянието рязко ме напусна и отстъпи място на радостта. Неслучайно в текста цитирам думи от песента на Мила Роберт "Всичко рязко светва". Точно така ми подейства тази песен - като лекарство." .

"Благодаря" е песен-послание за битките в живота ни, за благодарността, казва ни, че омразата е ненужна, защото "Всичко е любов". "Благодаря" е песен, излязла от душата на един артист, но всеки ще се припознае в нея.