Лиса Кудроу е американска актриса, позната на милиони по света като Фийби от сериала "Приятели". През кариерата си тя постига успехи най-вече в комедийния жанр и печели редица награди.

Родена е на 30 юли 1963 г. в Лос Анджелис, Калифорния, в еврейското семейството на Недра, която е туристически агент и Лий Кудроу, който е лекар. Има сестра и двама братя. Част от далечните ѝ роднини са от беларуските градове Илия и Могилев, а прабаба ѝ загива в Холокоста. Лиса завършва местна гимназия и първоначално иска да следва стъпките на баща си в медицината, преди да се насочи към актьорското майсторство.

Кудроу влиза в комедийното училище "The Groundlings", а преподавателката ѝ Синтия Сигети определя това като "най-доброто нещо, което ѝ се е случвало". Лиса за малко се присъединява към комедийната трупа "Unexpected Company" заедно с Конън О" Брайън и Тим Хилман. Първите ѝ роли в телевизията също са свързани с комедията, но се състоят главно от епизодични появи в ситкоми като "Боб", "Бар Наздраве" и други. Първата ѝ постоянна роля е тази на Урсула Бъфей в "Луд съм по теб".

Изиграва за малко същата роля и в ситкома "Приятели", където по-късно влиза в образа на близначката на Фийби, който предизвиква световен фурор. Тя е първата актриса от сериала, която получава награда "Еми", а до днес превъплъщението ѝ във Фийби Бъфей се смята за най-доброто в цялата ѝ кариера. Кудроу не напуска "Приятели" до самия му край. Дори когато е бременна, тя продължава да се снима. Актрисата споделя, че колегите ѝ се превръщат в нейно семейство, както и че преди всеки епизод имали ритуал, който се състоял да се съберат зад сцената, да си пожелаят късмет и да кажат едни на други колко се обичат.

Снимка: Getty Images

Когато Лиса бе бременна, останалите са включвали и бебето в пожеланието. "Когато бях бременна те казваха: "Приятно шоу, обичаме те Джулиън", защото знаехме, че е момче и името му вече бе избрано"

Снимка: Getty Images

Докато се снима в "Приятели" Кудроу участва и в други продукции като "Роми и Мишел" (1997 г.), "Развален телефон" (2000 г.), "Д-р Дулитъл 2" (2001 г.), "Нищо общо със секса" (1998 г.) и други.

След края на сензационния ситком, звездата участва в продукцията на НВО "The Comeback" през 2005 г. за един сезон и в последствие се завръща пак през 2014 г. за втори сезон. Тогава получава две номинации "Еми", а по-късно стартира своя продуцентска компания - "Is or Isn't Entertainment". Продуцира британското предаване "Who Do You Think You Are?", в което известни личности се запознават с родословното си дърво. Самата тя също участва и по този начин разбира, че нейната прабаба е била убита по време на Холокоста.

От 2004 насам играе предимно в комедии: "Хотел за кучета", "Лесна, а?", "Послепис: Обичам те" и ситкоми - "Cougar Town", "BoJack Horseman", "Angie Tribeca".

Лиса Кудроу държи очите на публиката далеч от личния си живот, но все пак открехва вратата към дългогодишния ѝ брак с Майкъл Стърн. Всъщност тяхната любовна история не е от пръв поглед, или поне не за него. Двамата за пръв път се срещат, когато съквартирантката на Лиса ги запознава. Актрисата почти веднага хлътва, но има един проблем - по това време той излиза със съквартирантката ѝ. Струва ѝ се нередно да се меси между тях, така че пази дистанция. "Когато идваше да я вземе, ми казваше "Здравей" и аз му отговарях със същото, след което веднага отивах в другата стая. Мислеше ме за откачалка!", споделя Лиса.

За нейно щастие, тази връзка трае само 2 месеца, но двамата не си проговарят още 6 години. Когато се срещат отново, Майкъл е необвързан и привличането вече е взаимно. Двамата сключват брак през 1995 г. и имат едно дете - Джулиън, когото Лиса ревностно пази от светлините на прожекторите, за да живее спокойно.

Снимка: Getty Images

За съпруга ѝ също не се знае почти нищо, само че професията му изисква много пътуване, точно като нейната. Двамата рядко се засичат на едно място, но са намерили начин да запазят брака си. Двата важни стълба във връзката им са индивидуалност и комуникация. Те не си дават обещания като "Ще те обичам завинаги", защото това е твърде голямо вричане. Вместо това си обещават да направят всичко възможно връзката да функционира както трябва и любовта им да не изгасне.

Снимка: Getty Images

Впрочем тя е първата от актьорския състав на "Приятели", която се омъжва и има дете. Двете събития са отразени и в самия сериал, тъй като той се превръща в много важна част от живота ѝ.

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Лиса е сред актрисите, които може да са световно известни с една или две роли, но те са достатъчно запомнящи се, за да устоят на изпитанието на времето. Актрисата навършва 60 години, но душата ѝ си остава на младо момиче, а хуморът - той няма възраст.