Великобритания потъна в траур във връзка с кончината на съпруга на кралица Елизабет Втора принц Филип, в страната са спуснати държавните флагове, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Цялата последователност на действията в случай на смърт на Единбургския херцог е описана в плана под кодово название е "Операция Форт-бридж". Това е наименованието на моста, свързващ Единбург с областта Файф.

Лорд Чембърлейн, бившият ръководител на контраразузнаването Андрю Паркър и премиерът Борис Джонсън ще проведат консултации с Нейно Величество относно нейните намерения за погребението на съпруга ѝ. До погребението в страната ще действа национален траур. По утвърден план се спускат националните флагове, всички депутати ще носят черни ленти, а мъжете-депутати - и черни вратовръзки.

Снимка: AP/БТА

Предполага се, че по време на траура кралица Елизабет Втора няма да изпълнява своите официални задължения. Това означава, че нито един закон не може да бъде приет. Като съпруг на кралицата принц Филип има право на държавно погребение. Но той винаги се е изказвал за една по-скромна церемония и тя да премине по военен образец в Уиндзорския дворец. Мястото на погребението ще бъде в гробницата на кралското семейство във Фрогмор край Уиндзорския дворец.

поданици на Обединеното кралство поднасят цветя пред Бъкингамския дровец и Уиндзорския замък след смъртта на принц Филип

Снимка: AP/БТА

Пред портите на замъка Уиндзор и пред Бъкингамския дворец мнозина поданици на Обединеното кралство поднесоха цветя в знак на почит към принц Филип.

Вижте снимки >>

Две крачки зад нея, той вярно следваше кралица Елизабет Втора повече от 73 години. Далеч от мисълта да скромничи, принц Филип, починал днес малко преди стотния си рожден ден, остана бодър и пъргав независимо от бремето на протокола и факта, че бе жертвал кариерата си, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Снимка: Getty Images

Единбургският херцог, голямата любов на суверенната владетелка, кротко предаде Богу дух в Уиндзорския замък едва няколко седмици след едномесечен престой в лондонска болница поради инфекция и датиращ отпреди сърдечен проблем.

"Моята първа, втора и последна задача е никога да не изоставям кралицата", обясни той на частния си секретар веднага след своето бракосъчетание през 1947 г.

Преданост, високо ценена от Елизабет Втора, която публично призна, че е бил нейна "сила" и "опора".

Снимка: Getty Images

При все това принц Филип дълго време се оплиташе в префинените мрежи на британската кралска фамилия заради авторитарния си характер, а и заради съмнителни шеги, дори расистки залитания, отбелязва АФП.

кралица Елизабет и принц Филип

Снимка: AP/БТА

Единбургският херцог се оттегля от задълженията си през август 2017 г., след като е участвал в над 22 000 официални публични прояви, откакто съпругата му се възкачва на престола през 1952 г.

През ноември 2017 г. принц Филип и Елизабет Втора празнуват в Уиндзорския замък платинената си сватба. Камбаните на Уестминстърското абатство, където навремето са венчани, бият в продължение на повече от три часа в чест на височайшата двойка.

Снимка: Getty Images

Британският премиер Борис Джонсън отдаде почит на принц Филип, починал днес на 99-годишна възраст, като заяви, че страната ще скърби заедно с кралското семейство и кралица Елизабет Втора, която е загубила "своята опора и упование от повече от 70 години".

"Помним херцога . . . най-вече с неговата непоколебима подкрепа за Нейно Величество кралицата, не само като принц-консорт, стоящ до нея всеки ден от царуването ѝ, но и като неин съпруг, нейна опора и упование от повече от 70 години", каза Джонсън.

"Днес мислите на нашия народ трябва да са с Нейно Величество и семейството ѝ", допълни британският премиер.

поданици на Обединеното кралство поднасят цветя пред Бъкингамския дровец и Уиндзорския замък след смъртта на принц Филип

Снимка: AP/БТА