Третият гост в премиерния епизод на шоуто на Dir.bg - "Матине", е изпълнителят Венцислав Милър Ауори, познат още като VenZy, който доби популярност у нас с участието си в песента на Михаела Филева "Опасно близки". Веднага след това той пусна своя топ сингъл "Под открито небе", наредил се сред летните хитове на 2013 година.

VenZy се включи в студиото на водещите Вяра и Рени с видеовръзка, в която обясни повече за последния си проект "Let Him Breathe", посветен на убития от полицай в САЩ Джордж Флойд.

"Когато гледах видеото с Джордж Флойд не осъзнах веднага, че виждам края на един човек, който си отива по възможно най-бруталния за 21 век начин. Имайки предвид, че претендираме за цивилизованост и интелигентност, това не е нормално", споделя в кадрите той.

За първи път се натъква на клипа, разкриващ трагедията с 46-годишния афроамериканец, в платформата на Джъстин Бийбър, което, наред с тъгата, поражда у него и радост, защото разбира, че дори и световноизвестните артисти не са безразлични към случилото се. Разтърсен от несправедливия край на този човешки живот, VenZy не може да намери покой. Афектът го държи буден цяла вечер и той решава, че трябва да изрази своето мнение, емоции и позиция. Разбира се, прави го начина, който умее най-добре - чрез музика.

"Не спах 24 часа, защото не ми даваше мира, докато не видя песента завършена", казва изпълнителят.

Но се оказва, че има още една причина, мотивирала го да създаде парчето.

"Не можех да бъда безразличен, тъй като баща ми също е от Орегон. За миг си представих, че това е той и ми стана много болно. Не мисля, че има човек, който би запазил спокойствие, ако види, че затискат така негов близък или приятел", разказва той.

Музикантът призна, че след смъртта на Флойд често го питат дали в България се среща подобно поведение. И въпреки че в миналото се е сблъсквал с хорското недоумение към различните, днес той е на мнение, че сега нещата са много по-добре.

"Животът на всеки става много по-спокоен, когато се научи да преценява отсрещния човек по това какъв е той, а не заради това как изглежда. Един просяк може да бъде хиляди пъти по-доблестен от един милионер", заяви Венцислав.

В "Матине" той издаде още, че се е възползвал от дългото време, прекарано в изолация през последните месеци, за да финализира дебютния си албум, който е изключително важен за него. Очаква се той да излезе съвсем скоро.

Целият му разказ можете да видите в "Матине" с Рени и Вяра.