Холивуд се подготвя за началото на новия съдебен процес срещу продуцента днес в Лос Анджелис, след като в петък беше избрано съдебното жури. Значително отслабналият Уайнстийн, за когото се съобщава, че е с влошено здраве, отново е в Лос Анджелис, в затворническа килия, подсъдим за изнасилване и сексуално посегателство.

Това съдебно дело следва осъждането на Уайнстийн в Ню Йорк за други сексуални престъпления, въпреки че решението се обжалва. Харви продължава да отрича някога да е правил секс без съгласието на някого.

Процесът няма да се превърне в зрелище, но той кара мнозина в Холивуд да погледнат назад към движението #MeToo и да оценят неговия успех.

Снимка: АР/БТА

Неотдавнашно проучване показа, че макар 83% от анкетираните да смятат, че от 2017 г. насам е постигнат напредък, зашеметяващите 69% заявяват, че лично са преживели злоупотреба или неправомерно поведение на работното място от началото на движението.

"Изгубихме инерция", казва изпълнителният директор на Women in Film Кирстен Шафър за движението за равни права и представителство на жените.

Филмовите продуценти често молят звездите си да заснемат сексуални сцени още в първия снимачен ден. По този начин актьорът не може да промени мнението си за голотата по средата на филма, когато пренаписването би било скъпо.

Това все още се случва в Холивуд, пет години след като историите за системни сексуални посегателства и тормоз разтърсиха Холивуд и разпалиха #MeToo.

 Но сега е вероятно на снимачната площадка да има координатор по интимните въпроси, който да се грижи актьорите да се чувстват удобно и безопасно, докато симулират секс.

Снимка: iStock by Getty Images

Шафър продължава: "Мисля, че има движение напред. И затова не е толкова депресиращо", казва тя и добавя, че преди пет години реакцията на #MeToo е била интензивна, като "толкова много хора са се загрижили за това, въвеждали са нови политики, стартирали са програми".

И мнозина в Холивуд казват, че тези политики работят. Актрисите заявяват, че им се предлагат по-интересни роли и има повече възможности за жени членове на екипа, сценаристи и режисьори.

Розана Аркет, една от първите публични обвинителки на Уайнстийн, е била част от комитета на Гилдията на филмовите актьори, който е помогнал за въвеждането на координатори на интимността на снимачната площадка, за да се гарантира, че всички се чувстват комфортно във всяка сцена, изискваща голота.

"Мнозина бяха против координаторите на интимността, но знаете, че много злоупотреби са се случили именна по този начин", казва Аркет пред Би Би Си.

Начинаещите актьори заявяват, че индустрията се е променила към по-добро. Преди пет години, когато екип на Би Би Си посещава клас по актьорско майсторство, голяма част от обучаващите се разказват смущаващи истории за страха, с който се сблъскват, когато отиват на прослушване - съвсем реалният страх, че могат да бъдат сексуално изнудвани, нападнати или да им бъде предложена роля в замяна на такава.

Сега вече е различно, с изключение на няколко неприлични предложения, повечето от тях твърдят, че са били третирани с уважение.

"Кастинг леглото" никога няма да изчезне напълно, но то вече не може да бъде единствената възможност за роля.

Прослушванията са се превърнали в много по-безопасни и дори официални преживявания, с монитори и правила за броя на хората в стаята. Страховете са реални, но вече има начин да се говори свободно и хората се чувстват по-силни от всякога да разкрият, ако има неправомерно поведение на работното им място. Движението #MeToo създаде това и вече няма връщане назад, вратата не може да се затвори.

Филмовата академия реагира на критиките към Холивуд, като значително разнообрази състава си и покани повече жени и цветнокожи да участват в групата, която е домакин на церемонията по връчването на Оскарите.

Но статистиката за жените в киното все още е доста мрачна. По данни на Центъра за изследване на жените в киното и телевизията през 2021 г. жените са представлявали едва 35% от главните герои в 100-те най-касови филма, което е с три процентни пункта по-малко в сравнение с предходната година.

И след като през 2020 г. достигнаха исторически върхове, през 2021 г. процентите на жените, режисиращи най-касовите филми, намаляха. Броят на жените, работещи като режисьори на 100-те най-касови филма, е намалял от 16% през 2020 г. на 12% през 2021 г.

Колаж: Getty Images

Все повече жени обаче продуцират филми и телевизионни предавания - 32% от продуцентите (спрямо 30% през 2020 г.). Много влиятелни жени в киното като Рийз Уидърспун са основали свои собствени продуцентски компании, за да създават филмите и телевизионните предавания, които искат да видят. Този стремеж се разпространява в цялата индустрия.

Като продуцент имаш различна власт в начина, по който разказваш истории, и власт над това кои истории се разказват.

Падението на Харви Уайнстийн вече е увековечено във филм. В главните роли са Кери Мълиган и Зоуи Казан като репортерките на New York Times, които разследват твърденията за сексуален тормоз и злоупотреби срещу Уайнстийн.

Филмът трябва да излезе по кината в САЩ през ноември, а адвокатите на Уайнстийн не успяха да отложат пускането му, твърдейки, че това ще предразположи току-що избраното срещу него съдебно жури.

На премиерата на филма в Ню Йорк звездите се срещнаха с много от обвинителите на Уайнстийн, някои от които имат роли във филма.

Роуена Чиу, бивша асистентка на продуцента, която твърди, че той я е нападнал сексуално, след което я е принудил да подпише споразумение за неразкриване на информация, казва, че се надява филмът да вдъхнови по-здравословна работна среда.

20 години след предполагаемото посегателство, Роуена разказва историята си, категорична, че е важно да се заяви, че не само холивудските актьори са били обект на посегателство. "Важно е да поддържаме правната система. Имаше десетки жени, които той е нападнал, и само шепа от тях могат да свидетелстват", каза тя.

Снимка: iStock by Getty Images