Вокалистката на Nightwish Флор Янсен, която е начело на финландската симфонична метъл група от почти десетилетие, разкри, че е диагностицирана с рак на гърдата.

Янсен разкри новината в съобщение до феновете, което беше споделено в Twitter вчера, като заяви, че е била диагностицирана преди малко повече от две седмици и днес ще се подложи на операция за отстраняване на тумора. "Прогнозата ми е много добра", пише Янсен.

"Изглежда, че това е неагресивен рак, който не се е разпространил. Ще запазя гърдата си. И ще бъда свободна от рак след тази операция плюс локално лъчелечение, което ще се проведе три месеца след тази операция, надявам се", продължава тя, като добавя, че "ще знае повече след операцията, за да види дали тази положителна прогноза се запазва".

"Думата "рак" е шокираща. Всичко, което си намирал за важно в живота преди тази диагноза, се променя радикално в рамките на няколко минути. Сега просто искам отново да съм здрава. Искам да видя как дъщеря ми се превръща в жена, искам да живея!" Янсен пише.

"Най-страшното в тази диагноза е, че си мислех, че съм здрава! Не усещах рака, не знаех, че е там, докато като жена над 40 години не отидох на стандартен преглед с мамограф. Нещо, което много държави предлагат, безплатно дори за щастливците".

Янсен продължи с изказването си, за да насърчи редовните прегледи. "Мамографията е животоспасяваща! Неудобно е и може да си мислите, че така или иначе няма да имате нещо в гърдите си, но отидете!", каза тя. "А за мъжете, които четат това: напомнете на жена си, приятелката си, майка си, сестра си да се прегледат.

Embed from Getty Images