Един от големите любимци на дамите от 90-те години до днес - Леонардо ди Каприо, нееднократно е разбивал сърца със своята екранна "смърт". Шегите за оставането му на дъното на океана са актуални повече от 20 години след "Титаник", а в месеца на "Оскар"-ите сякаш още повече се засилват. Макар и най-популярна, тази сцена на умиращия герой на Ди Каприо далеч не е единствена. 

Верните му фенове знаят как нелепо загива от куршум като Били Костигън в "От другата страна" или като Джей Гетсби във "Великият Гетсби". Една от екранизациите на Шекспировия роман "Ромео и Жулиета" също отрежда на неговия млад персонаж нелепа смърт. Освен че умее "да умира" убедително обаче, безспорно е качеството на най-големия природозащитник сред актьорите и най-големия актьор сред природозащитниците да се превъплъщава в различни образи, макар да взима първия си "Оскар" след цели 25 години в киното (през 2016 г. за "Завръщането", The Revenant). 

Ето и филмите, в които Ди Каприо "умира":

В еротичната драма "Пълно затъмнение" (Total Eclipse, 1995) на Агнешка Холанд Ди Каприо играе младия френски поет Артюр Рембо. Впечатлил с писането си утвърдения негов съвременник Пол Верлен (изигран от Дейвид Тюлис), 16-годишният бъдещ талант е поканен в дома му в Париж, където богатият Верлен живее със своята бременна съпруга и тъстовете си. 27-годишният поет се оказва непреодолимо изкушен от физиката и оригиналността на ума на незачитащия норми на поведение Рембо. Оттук следват завръзката и развръзката на филма, която в крайна сметка ще накара един от двамата поети да се откаже от писането. Краят за Рембо идва заради рак на коляното. Въпреки ампутацията на крака му, болестта се разпространява и го убива.

В уестърна "Бърз или мъртъв" (The Quick and the Dead, 1995) под режисурата на Сам Райми, Леонардо ди Каприо е Фий Ирод - Хлапето, извънбрачен син на Джон Ирод (Джийн Хекман), който управлява град в Дивия Запад. Действието се развива през далечната 1881 г., а последната дума там има Ирод-старши. Той провежда и "кървав турнир" със спорни правила, в основата на които стои принципът "застреляй другия или си мъртъв". Всеки участник може да предизвика всеки друг на дуел и никой няма право да се откаже. Паричната награда в турнира е немалката сума от 130 000 долара. В сложна върволица от взаимоотношения и поредица от дуели, един срещу друг се озовават баща и син, а краят на Хлапето настъпва, когато собственият му баща го прострелва смъртоносно в корема.

"Баскетболни дневници" (Basketball Diaries, 1995) е история за млада група наркомани, отритнати от обществото, изпаднали в задънена улица без цели и мечти. Единственият им стремеж е да си намерят стока на улицата. Филмът пресъздава жестоката реалност на един пристрастен колежанин и ада, през който преминава, както и помощта, която може да получи от стар приятел, минал по неговия път. В главната роля е Леонардо ди Каприо като Джим Каръл, който макар да оцелява във филма, има поредица от сънища, в които е прострелян в гърдите от невидим нападател, докато играе баскетбол. 

Историята на Ромео и Жулиета е болезнено позната. В модернизираната адаптация на Баз Лурман на едноименната трагедия на Шекспир (Romeo + Juliet, 1996) няма изненади нито в сюжета, нито в края на героя на Ди Каприо. Екранната му партньорка Клеър Дейнс играе възлюбената му, а двамата са членове на две дълбоко враждуващи семейства. След поредица от опити да осъществят невъзможната си любов, отчаяна, че семейството ѝ ще я принуди да се омъжи за губернаторския син Дейв Парис (Пол Ръд), Жулиета инсценира смъртта си. За замисъла ѝ - да убеди всички, че е мъртва, посредством специална отрова, а след 24 часа да избягат заедно с Ромео, той трябва да бъде уведомен с писмо. Той обаче не вижда съобщението навреме и, вярвайки, че завинаги е загубил любимата си, също изпива отрова. От нея обаче няма да се събуди. 

"Титаник" (Titanic, 1997) на Джеймс Камерън едва ли има с какво да ни изненада относно сюжета, макар създателите на филма упорито да продължават с опитите да се зашуми отново покрай него. В този филм Леонардо ди Каприо е в ролята на бедняка (както понечи да го нарече бъдещата му любима в един от разговорите им) Джак Доусън. Когато се оказва, че нищо не може да спре потъването на "Титаник", в опитите си да спаси Роуз (Кейт Уинслет), Джак замръзва в ледения океан, а сцената как тялото му поема към дъното е болезнено позната. 

В биографичния филм "Авиаторът" (The Aviator, 2004), режисиран от гениалния Мартин Скорсезе, Леонардо Ди Каприо е в ролята на авиационния пионер Хауърд Хюз. Драмата се фокусира върху най-забележителния период в живота му - от средата на 20-те години до 40-те години на 20-и век, когато Хюз режисира и продуцира холивудски филми, докато в същото време конструира, създава и тества нови летателни апарати. Пресметлив индустриалец, филмов магнат, прочут с любовните си афери с някои от най-красивите жени в света, той умира от бъбречна недостатъчност. Подобна сцена липсва във филма, защото той умира извън екран (off-screen).

"Кървав диамант" (Blood Diamond, 2006), под режисурата на Едуард Дзуик, също е от популярните филми с Ди Каприо, който се превъплъщава в Дани Арчър - контрабандист на необработени диаманти. Действието се развива по време на гражданската война в Сиера Леоне (1996-1997). Бунтовници превземат селото, в което се развива основното действие, а пленените му жители са принудени да работят в диамантена мина под контрола на групировката Обединен революционен фронт и военния бос капитан Пойзън (Дейвид Хеърууд). Един от работниците - Соломон (Джимон Унсу), открива огромен диамант, около който се oформя и сложната сюжетна линия. Тя води дотам, че Дани Арчър е прострелян малко под гърдите, в опит да помогне на Соломон и сина му да се спасят от престрелките и алчността на капитан Пойзън. Дани умира спокойно и с чиста съвест, гледайки красивия залез над африканските планини.  

В един от многото силни филми на Мартин Скорсезе - "От другата страна" (The Departed, 2006), който има четири "Оскар"-а и един "Златен глобус", Леонардо ди Каприо играе Били Костигън - току-що завършил полицейската академия младеж, чиято първа задача е да се внедри под прикритие в голяма престъпна групировка. Нейният бос Франк Костело (Джак Никълсън) е много близък с младия и бързо издигащ се в полицейската служба Колин Съливан. През цялото време и "добрите", и "лошите" опитват да разберат кой е агентът под прикритие в техните среди. Били умира малко преди да разкрие Колин, застрелян от заблуден полицай, който в цялата поредица от събития не знае кого да защитава и кого да преследва. 

В "Генезис" (Inception, 2010) на Кристофър Нолан актьорът Леонардо ди Каприо е в ролята на Доминик Коб - специалист по индустриален шпионаж, който извлича информация от подсъзнанието на своите жертви, докато сънуват. Обвинен в убийството на жена си, Коб е принуден да емигрира и е лишен от възможността да вижда децата си. За да си върне загубеното, той приема предложението да изпълни една последна поръчка. Задачата е да направи генезис - да създаде предварително планирана чужда идея в съзнанието на основния конкурент на последния си клиент, като проникне в подсъзнанието му чрез неговия сън. Доминик Коб умира в няколко от световете на сънищата - в единия се дави, в другия е блъснат от влак, заедно с Молъри Коб (Марион Котияр).  

"Джей Едгар" (J. Edgar, 2011) е биографична драма на режисьора Клинт Истууд за живота и кариерата на Джон Едгар Хувър - основател на Федералното бюро за разследване на САЩ в днешния му облик и негов първи директор от 10 май 1924 г. до смъртта му през 1972 г. Леонардо ди Каприо прави впечатляваща роля като могъщ ръководител на ФБР в продължение на почти пет десетилетия, а филмът разглежда от близо професионалния и личен живот на Едгар. Той умира от инфаркт, като във филма за това научаваме, когато е намерен да лежи до леглото си от Арми Хамър. 

В уестърна на Куентин Тарантино "Джанго без окови" (Django Unchained, 2012), който взима "Оскар за най-добър оригинален сценарий", Ди Каприо е в ролята на Калвин Канди - собственик на печално известната плантация Кандиленд. Историята се развива в северноамериканския юг две години преди Гражданската война. Робът Джанго (Джейми Фокс) е единственият, който може да отведе немския ловец на глави д-р Кинг Шулц (Кристоф Валц) до братята Бритъл. Шулц придобива Джанго с обещанието да го освободи след залавянето на братята - живи или мъртви. Калвин Канди е една от жертвите на това преследване, като е прострелян в сърцето от д-р Шулц.  

Във "Великият Гетсби" (The Great Gatsby, 2013) Леонардо ди Каприо отново е в главната роля, като играе Джей Гетсби - млад милионер със съмнително минало, влюбен до болка в омъжената за друг Дейзи (Кери Мълиган). Филмът, носител на две награди "Оскар", е вдъхновен от едноименния роман на американския писател Ф. Скот Фицджералд. Действието се развива в Лонг Айлънд, щата Ню Йорк през 20-те години на 20-и век. Олицетворяван със срива на американската мечта, по същество това е красив и тъжен разказ за любовта, която може да те въздигне, но и да те срине. Гетсби умира нелепо, прострелян в гърба от Джордж Уилсън (Джейсън Кларк), който вярва, че милионерът е убил съпругата му Марта (Айла Фишър). 

"Не поглеждай нагоре" (Don't Look Up, 2021) може да бъде разглеждан като съвременен прочит на разделението в обществото, недоверието в авторитетите и страха дали ще запазиш властови позиции, ако сториш най-доброто за хората. В случая Кейт Дибиаски (Дженифър Лорънс), докторант по астрономия, открива странна комета, а нейният професор д-р Рандал Минди (Леонардо ди Каприо) изчислява, че тя със сигурност ще се сблъска със Земята след шест месеца. Заради неуспешните опити на учените да убедят света да вземе мерки навреме, кометата наистина се удря в земята с разрушителна сила - в тези последни минути от живота си д-р Минди вечеря в дома си с Кейт, семейството и приятелите си.

Тук може да разгледате и галерията със снимки >>>