Юлиан Костов е един от най-търсените и успешни български актьори зад граница. Наскоро в професионалното си CV той добави и емблематичния образ на Владимир Макаров - герой от играта "Call of Duty", определян като "най-иконичния злодей" съществувал в гейминг индустрията.

"Доста работа свършихме тази година по снимките на "Call of Duty". Беше доста уморително и напрегнато, но в крайна сметка и удовлетворяващо от начина, по който феновете и хората, които играят играта, приемат филма", разказва актьорът пред Life.dir.bg.

За Юлиан актьорството не е било детска мечта. Преди да тръгне по този път, дълги години е състезател по плуване. Стига дори до националния отбор, но това продължава кратко, тъй като заминава да учи "Бизнес мениджмънт" в Нидерландия. Там бързо осъзнава, че нито едно от нещата, с които се е захванал, е за него. Изпада в депресия, заради която изоставя лекции и тренировки, спи по 13 часа и гледа филми.

"В един момент толкова много пъти гледах Жокера на Хийт Леджър, че си казах: "Ха, чакай да пробвам и аз", взех да си се снимам и ми хареса. Казах си, че да си актьор е истинска професия, която мога да пробвам в чужбина, защото аз харесвам фентъзита и sci-fi, а в България няма бюджет за такива неща и никога не са се правили", споделя Костов.

Юлиан Костов в разговор с Рени Веселинова

Снимка: Dir.bg

Така, без да каже на родителите си, заминава за Лондон, готов да се преследва мечтата си. Бързо осъзнава, че историите на звезди открити от агенти, докато се разхождат по улицата, няма да се случи с него. След няколко ангажимента като статист и роли в студентски късометражни филми, разбира, че има нужда да изучи професията, защото играта му съвсем не е на ниво.   

"Мислих, че на 22 съм прекалено стар за училище, затова започнах в студия, където пак брах срам, защото бях много лош актьор. Но там се работи със "студено" четене, работи се с твоите блокажи и хора от живота ти", разказва актьорът.

Именно в студиата започва да руши вътрешните стени и възприятия, които носи в себе си. И в момента, в който се откъсва от част от тях, получава и първата си по-съществена роля - източноевропейски персонаж, не злодей, като всяка сцена е "супер вкусна актьорски с различни емоции."   

Актьорът в ролята на Макаров

Снимка: ПР

"Манифестира се някакси. Не трябва да се лимитираме, за начини, по които можем да стигнем, за които мечтаем. Трябва мечтите ни да са "нереалистични". Слушах книгата на Арнолд, където говори как някой ти казва, че нещо е невъзможно. Но той не може да си представи колко работа ти си готов да положиш, за да стигнеш до там, където мечтаеш. Всичко е възможно", разказва Юлиан.

Актьорът все по-често се опитва да живее в настоящия момент и да не бърза за никъде. Иска да постигне баланс в личния и професионалния си живот, защото за него и двете са една еднакво важни. Затова обръща все повече внимание на музиката, с която иска да се занимава по-активно.

Образът на Юлиан като Макаров се появи на много емблематични места в различни градове

Снимка: ПР

Щастлив е и в личен план. От няколко месеца Костов е обвързан с красивата танцьорка и бивш участник в екстремното риалити "Игри на волята" Мирела, с която използват всяка свободна минута, за да заминат някъде.

"Досега не съм бил публичен в отношенията си, това е ново за мен. Но не ми тежи", казва той.

В актьорската гилдия у нас е известно, че Юлиан не е от хората, които гледат егоистично на професията и търсят начини единствено те да се развиват. Напротив, той е сред основните двигатели на идеята повече източноевропейци и в частност българи да станат част от световното кино и да получават по-значими роли от тези на убийци и мафиоти. Защо обаче го прави?

"Идва ми отвътре, не е нещо което трябва. Винаги съм искал да създавам общества от хора, с които заедно да дерзаем. И най-вече каузата за българите, източноевропейците, да променим индустрията, защото има някаква дискриминация, лош ПР за Балканите на Запад", обяснява актьорът.

"Бил съм вдъхновяван от Димитър Бербатов, с това, което е постигнал в световния футбол и с фондацията си, как връща на талантите на България.  Част от смисъла на живота е да върнеш на семейството, на обществото", допълва той.

Щастлив е и че около себе си има широк кръг от приятели, които са неговият компас и на които може да разчита. Все пак признава, че като истинска Дева си остава интроверт, който предпочита да се затваря и да играе видео игри. Или споделя случващото се в живота му с терапевт.

"Има хора, които помагат, но трудно искат помощ. Терапията е нещо, което е нужно на всеки един от нас. Много повече мъжете имат нужда от това, но не са направили тази крачка", обяснява той.

Юлиан Костов като Федьор Камински в новия хитов сериал на Нетфликс Shadow and Bone

Сourtesy of Netflix

Юлиан е категоричен и че има много хора в българската кино и тв индустрия, които злоупотребяват със средствата, които им се предоставят. Не крие, че е възмутен и от "смешните пари", които се предлагат на статистите, за да се включат в дадена продукция.

Признава и че има проблем и с чуждестранните филми, които се снимат у нас, тъй като по никакъв начин от лентата не става ясно, че продукцията е реализирана у нас.

Защо се определя като интровертен екстроверт, какво го е изненадало по време на кастинг в Италия и какъв закон е написал, разберете от нашето видео.