За първи път трансджендър спечели конкурс за красота в САЩ. 27-годишната Каталуна Енрикес триумфира на конкурса Мис Невада в Америка. Тя стана първата транссексуална жена в историята на състезанието, която го печели.

По пътя към титлата Енрикес победи 21 съпернички. През ноември 2021 г. тя ще се състезава за титлата Мис САЩ, съобщава "People".

Вижте снимки >>

Поздравителен пост беше публикуван на официалната страница на конкурса в Instagram: "Поздравления за новата ни Мис Невада САЩ, която пише история!"

Снимка: Официална страница в Инстаграм на Каталуна Хенрикес

За последното ревю на състезанието Каталуна си направи вечерна лъскава рокля в дъгови цветове.

"Квалификациите приключиха, финалът е след няколко часа. Роклята е направена от мен. В чест на месеца на гордостта и всички, които нямат възможност да се докажат", написа тя.

"Много благодаря на всички, които ме подкрепиха от първия ден. Моята общност, винаги ще бъдеш в сърцето ми. Победата ми е нашата победа. Току-що направихме история. Гордейте се", споделя още победителката в своя Instagram.

Каталуна Енрикес е родена като момче във Филипините и на 10-годишна възраст се премества в Щатите с родителите си. Работи като модел от 2016 година. Сега тя работи и като дизайнер на дрехи за собствената си марка Kataluna Kouture.

Преди това е печелила много други състезания за красота като Queen California, Queen USA 2016, Super Sireyna WWUSA, международния транссексуален конкурс Queen of the Universe и предварителния конкурс Miss Silver State USA.