Феминистката организация "Колектив 50/50" осъди селекцията на 80-ия филмов фестивал във Венеция на нови филми на режисьори, замесени в случаи на сексуално насилие, съобщава АФП.

"Въпреки недоволството от присъствието на Джони Деп в Кан през май, големите европейски фестивали продължават да дават значителна видимост на режисьори, обвинени и след това преследвани за сексуално насилие", пише "Колектив 50/50" в Инстаграм, визирайки Роман Полански, Уди Алън и Люк Бесон.

Персона нон грата в Холивуд, Роман Полански е обект на четири обвинения в сексуално насилие или изнасилване, които той оспорва. Уди Алън видя почти цялата киноиндустрия да му обръща гръб след обвиненията в сексуално насилие над осиновената му дъщеря. Той отрича тези обвинения, опровергани и от двете разследвания.

Двамата режисьори са избрани за участие с филми извън конкурса, а французинът Люк Бесон, окончателно оправдан по обвиненията в изнасилване през юни, ще се състезава с филма си "Dogman".

"Колектив 50/50" осъжда увековечаването на открито сексисткия модел във филмовата индустрия", се казва и изявлението и се допълва: "Безнаказаността на мъжете, обвинени в сексуално посегателство, продължава да бъде норма в света на киното. С тази селекция филмовият фестивал във Венеция показва своето презрение към жертвите на насилие и борбата срещу основаното на пола сексуално насилие в киносредите".

Основана през 2018 г., организацията "Колектив 50/50" придоби известност по време на филмовия фестивал в Кан същата година, като събра 82 жени на стълбите на фестивалния комплекс, за да осъди насилието срещу жени в света на киното, припомня БТА.