"Ще тичам гола, ако искам, това си е моя работа!", провикна се от Инстаграм Бритни Спиръс, след като не остави нищо на въображението с последните си публикации там. Тя се показа чисто гола, отпред и отзад, да няма нищо скрито-покрито, а някои части бе прикрила с емотикони, там, където обикновено има бельо, дори и оскъдно. Положението при нея е обезпокоително, защо не минава ден без да се снима я по бански, я с ръка върху гърдите вместо сутиен. Рядко е с дрехи. 

Разголените снимки на известни хора не изненадват никого, ясно е, че те са част от играта и понякога от тях дори писва, ако се мине прагът на пресищане. Ексхибиционизмът при звездите обаче се засили като че ли по време на пандемията, съдейки от новинарския поток, особено в социалните мрежи. Те също прекарват голяма част в домовете си, където и правят кадрите, което пък отнема от естетиката. Други без свян ходят на светски събития съвсем леко облечени. Липсата на контакт с почитателите, тъй като почти няма турнета и концерти, също оказват влияние - чудят се как да поддържат интереса и го правят с налични инструменти.

Защо се изостри нуждата на знаменитостите да споделят голи снимки, попитахме известният столичен психолог и психотерапевт Мария Атанасова.

"Първосигналният отговор на този въпрос е - защото секса продава, а това е бранша, който пострада най-много в следствие на пандемията. Причините, обаче могат да бъдат по- дълбоки и многопластови. Пандемията усили страховете и травмите на хората. Когато си известен, когато си свикнал да си във фокуса на вниманието и изведнъж ти се налага да останеш в изолация, може да почувстваш, че губиш почва под краката си, че си забравен, не си отразен. Провокацията е бърз начин за привличане на онова внимание, което е жизнено необходимо за някои, особено за публичните личности, за да се почувстват отново валидизирани".

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Madonna (@madonna)

Старата пушка Мадона, която сме свикнали да гледаме отдавна както майка я е родила, също залива мрежата с домашни еротични фотосесии и даже беше цензурирана от Инстаграм, което я ядоса и тя пак ги публикува снимките си с емотиконче върху интимните части на тялото. Не липсваха и подигравателни коментари по неин адрес, въпреки че още има верен електорат. Бритни и Мадона са на един акъл, лудетини, и преди дни Мадона заяви, че иска да пътува на турне с колежката си и пак да я целува, като на наградите на MTV през 2003 година. 

"Обществото сякаш налага известните хора да са млади и красиви, което води до страха и ужаса от остаряване, и съответно до екзистенциалния страх от смъртта, който излиза все повече на повърхността по време на пандемията. И да, пандемията "краде" от времето, което ни е дадено. Един начин човек да си докаже, че е млад и красив (а също така и здрав) е да демонстрира добре оформено тяло и да покаже на света: "Хей, времето тече, но сега, аз още ставам". А и всъщност сексът е това, което твори живот, и по този начин е обратното на смъртта.

Така или иначе когато има страх и паника в обществото, известни или не, хората започват да реагират на ниво първични инстинкти и това е свързано с оцеляването. И ако истерията с презапасяването с тоалетна хартия до голяма степен беше свързана с усещането за сигурност, че ще бъда жив и нахранен достатъчно дълго за да я използвам, то разголването може да бъде видяно и като желание за контакт, копнеж за свързване с друго/други човешки същества, макар и демонстрирано по неадекватен начин", добавя Мария.

Меган Фокс и годеникът й

Снимка: Getty Images

Много звездни красавици като Меган Фокс например се появяваха едва облечени на светски премиери. Тя беше с толкова прозрачна рокля на събитие, че все едно беше без нея. Дъщерята на Ким Бейсингър и Алек Болдуин-Айрлънд, също се показа от всички страни по бельо. Ким Кардашиян, не пропуска възможност да разкрие някоя и друга гола част от тялото си, за да удостовери, че все още е във форма.

Хайди Клум също поддържа интереса със снимки, на които почти всичко е на показ, както и Бела Хадид - тя също не се притеснява да позира разголена.

Певицата Лизо не се свени нито от голотата си, нито от пълнотата си и имаше поредица от такива снимки миналата година.

"Затрудненията за създаване и поддържане на връзки по време на пандемията, води до засилване на социалния ексхибиционизъм. Разголването все пак може да бъде разгледано и като отхвърляне на социалните окови, и търсене на своеобразен вид свобода, защото "Не мога да наруша някои социални правила, но тялото си е мое и аз решавам дали да го покрия с дрехи както вие искате, или да го изложа на показ и така да се почувствам свободна. И дори да нямам контрол над повечето неща в живота, това все пак е в моя контрол", смята още специалистът.

Мария Атанасова

Снимка: Личен архив

Как пандемията повлия на обикновените хора: Социална фобия и самота

Психологът Мария Атанасова казва още, че заради пандемията хората останаха повече време вкъщи и в много случаи това повлияло позитивно на връзките и сплотяването в семействата. "В други случаи се обостриха конфликтите и това, на което не беше обръщано внимание дълго време. На хората им се наложи да се срещнат със себе си, със страховете и травмите си. И ако за известен период от време това има благоприятен ефект за личностното развитие, то в дългосрочен план, продължаващите ограничения и свобода на придвижване и общуване, оказаха много негативно влияние на психиката на хората, защото все пак ние сме социални животни и израстваме в контакт с другите, оглеждаме се в другите. Най- разпространите ефекти в следствие на пандемията, това са обостряне на тревожните и депресивни състояния, дори при хора, които преди не са имали подобни симптоми, социална фобия, и дълбоко чувство на екзистенциална самота. При хора вече преболедували вируса се наблюдават нарушения в съня, повишени нива на тревожност, а в някои случаи дори психотични преживявания. Все още няма ясна статистика, как и колко често се случва", казва тя.