Японската принцеса Мако, най-голямата внучка на император Акихито, и приятелят ѝ Кей Комуро трябваше да се оженят на традиционна японска церемония в края на 2018 година. През миналия февруари обаче бракът бе драматично отложен, след като стана ясно, че майката на младоженеца не може да изплати заем от 4 милиона йени на бившия си годеник.

Вижте снимки на Мако и Кей >>

В изявление, публикувано тази седмица, Комуро казва, че когато майка му и годеникът ѝ са се разделили през 2012 година, мъжът е казал, че парите, които е предоставил по време на годежа им, няма нужда да бъдат връщани. Година по-късно обаче той променил мнението си и през август 2013 година с писмо поискал парите си обратно.

Майката на Комуро се срещнала с бившия си партньор и му казала, че не може да върне парите. Комуро твърди, че след това не е последвало ново искане от страна на годеника.

Комуро казва още, че той и майка му са били "объркани", когато през 2017 година, само два месеца след годежа на Кей и принцеса Мако, се появиха твърденията, че бившият годеник все пак си иска парите.

"Майка ми и аз оценяваме подкрепата, която получихме от бившия ѝ годеник и ще положим усилие да получим разбиране от негова страна", заявява още Комуро.

Въпреки това бившият годеник твърди, че въпросът не е уреден.

"Проблемът с парите не е разрешен и не е имало никакъв контакт от страна на г-н Комуро с мен", казва Йомиури Шимбун пред пресата.

През февруари 2018 година сватбата на принцеса Мако и Кей Комуро бе отложена за 2020 година, като казаха, че се нуждаят от повече време, за да се подготвят. В японските медии обаче се разпространи мълвата, че сватбата се отлага заради финансови проблеми.

"Осъзнахме, че нямаме достатъчно време да се подготвим за церемониите и новия ни живот преди сватбата, планирана през есента", се казваше в изявлението на принцеса Мако, публикувана от императорското семейство.

Тя добави, че обявяването на годежа им е било прибързано, след като новината се е разпространила.

"Трябваше внимателно да обмислим дали ще ни стигне времето... Сега бихме искали да направим сватбата си по по-добър начин."

Тя се извини на всички, които са въвлечени в планирането на кралската сватба, като изтъкна "незрялостта" на двойката. Принцеса Мако и Кей Комуро са 27-годишни.

Бащата на принцесата - принц Акишино, каза пред репортери през ноември 2018 г., че двойката трябва да вземе "подходящите мерки", ако все още иска да се ожени. И че "докато не изчистят проблема", официалният годежен ритуал няма как да се състои.

Графикът на японското кралско семейство за тази година е запълнен, тъй като 85-годишният император Акихито ще се оттегли на 30 април. Това е първата абдикация на император от два века насам. Ден по-късно на престола ще се качи неговият най-голям син Нарухито.

Принцеса Мако е най-голямата дъщеря на принц Акишино, брат на принц Нарухито и принцеса Кико.