Зейн Малик е познат на световната публика най-вече като един от членовете на една от най-известните момчешки банди "One Direction", но в последните години се радва на успех и в соловата си кариера. Откакто поема по собствен път, той се отдава повече на R&B алтернативната музика, отколкото на попа.

Роден е на 12 януари 1993 година, има англо-пакистански произход. Баща му е пакистански емигрант, а майка му - англичанка, която приема мюсюлманството, когато се омъжва. Зейн също е мюсюлманин поначало, но днес отрича да е такъв. Има една по-голяма сестра и две по-малки от него. Още като тийнейджър изкуството го привлича чрез училищни постановки и музиката на баща му. Преди да се захване с музикалната си кариера, иска да учи английска филология, за да стане учител.

За пръв път тръгва по пътя на музиката, когато участва в британската версия на музикалния формат Х-Фактор през 2010 година. Обаче преди кастинга толкова се притеснява, че решава да не ходи, така че се е наложило майка му да го заведе дотам насила. Друг любопитен факт е, че точно неговото прослушване не е било излъчено по-телевизията. Отпада по-рано от състезанието, но треньорите Никол Шерцингер и Саймън Коуел решават да съберат него и още четири момчета (Хари Стайлс, Найъл Хоран, Лиъм Пейн и Луис Томлинсон) в група, която става известна като "One Direction" и завършва на трето място в състезанието и се превръща в една от най-известните момчешки банди в световен мащаб.

През 2015 година обаче Зейн решава да напусне групата. Причината за това е, че неговите предложения за песни винаги са били отхвърляни, както и всяка по-креативна идея, която е можела да разнообрази репертоара им. Всяко от момчетата е имало определен имидж, който е трябвало да поддържа. Например другите не са можели да носят тениски с райета, защото това била "запазената марка" на Луис, не е било позволено на Хари да маха къдриците си, а на Зейн - да боядисва косата си или да си пуска брада. Мениджърите им са искали те да изглеждат привлекателни за женската аудитория, съответно всяка по-драстична промяна е щяла да отнеме тази автентичност. Решението му се отразява тежко, както на феновете, така и на останалите членове от групата.

Зейн в групата "One Direction"

Снимка: Getty Images

Още същата година, той подсказва за дебютен албум. Пред "The Fader" той споделя: "Албумът е повлиян от неща, които ми се случиха, особено през последните пет години". А Джеймс Хо казва, че младият певец е правел всякакви неща, за да намери вдъхновение като спонтанното им ходене на палатки в гората до Лос Анджелис. В първото си солово интервю пред камера Малик разкрива и името на дебютния си албум - "Mind of Mine", който звучи много тематично, имайки предвид откъде идва музата за него. Първата песен от него "Pillowtalk" моментално става номер 1 в световните класации. "Mind of Mine" излиза през 2016 година, който също получава позитивни отзиви, особено за новата посока, в която поема и вокалните му възможности. Същата година с Тейлър Суифт създават песента за "50 нюанса по-тъмно" - "I Don't Wanna Live Forever".

През 2017 година излиза една от най-известните му песни, колаборация с певицата Сиа - "Dusk Till Dawn". През годината пуска още няколко песни от предстоящия албум, без да назовава името му. Година по-късно той излиза под името "Icarus Falls". Той също се справя добре в класациите, но не жъне успеха на предшественика си.

Следващите години са главно години на колаборации, сред които най-известната е с Жавия Вард за песента "Един нов свят" от новата адаптация на Дисни класиката "Аладин" през 2019 година. Издава третия си албум "Nobody"s Listening" през 2021 година.

Снимка: Getty Images

Освен с музика, Зейн Малик се занимава и с мода. Участвал е в кампании като модел и дори успява да пусне своя колекция дизайнерски обувки.

Във връзките си, от друга страна, не му върви. Една от известните му бивши приятелки е Пери Едуардс от британската група "Little Mix". Двамата се сгодяват, но се разделят по внезапен и неприятен начин през 2015 година, като Зейн дори не си прави труда да ѝ го каже лично. От тази история групата създава хита "Shout Out to My Ex" като директно обръщение към певеца. Същата година започва официална връзка с моделката Джиджи Хадид, но през 2021 година се разделят заради обвинения в домашно насилие, за които го осъждат на 360 дни пробация.

Печели няколко награди за филмовите си колаборации и за песента си "Pillowtalk", но повечето му постижения са, докато е все още в "One Direction".

Зейн Малик решава да последва инстинкта си и да остави един проект, който е много успешен, но го прави нещастен. Продължава по пътя си сам с успех и вече може да си позволи да се изразява както пожелае. Името му не е нужно да бъде обвързвано само с "One Direction". Едва на 30 години е и има още много неща, които може да покаже.

Снимка: Getty Images