Знаменитости, сред които фронтменът на "Rolling Stones" Мик Джагър, изразиха гнева си от акостирането на големи круизни кораби във Венеция в открито писмо до италианското правителство.

"Спрете движението на големи кораби в лагуната", се казва в писмото, изпратено на 1 юни.

Водещи артисти от Джагър до германския режисьор Вим Вендерс и шотландската актриса Тилда Суинтън се оплакват от "пълната липса на уважение към едно от най-значимите места на световното наследство" и призовават за създаване на закон за защита на културната идентичност на Венеция.

Отвореното писмо, инициативата за което е на благотворителната организация "Венецианско наследство", критикува още неравнопоставеността между местните жители и туристите в града и призовава за затягане на правилата за отдаване на апартаменти под наем на туристи.

Милиони хора посещаваха Венеция всяка година преди настъплението на пандемията. Круизните кораби, които навлизат в лагуната на града, са причина за напрежение и спорове от години, предава БТА. През март правителството даде зелена светлина на плановете за забрана на навлизането на плавателните съдове в района около центъра на Венеция. Те вече акостират на пристанище извън лагуната.

Снимка: Getty Images

Според управата му в събота се очаква голям кораб да отплава оттам за пръв път от началото на пандемията преди повече от година. Маршрутът му предвижда преминаване през лагуната и покрай прочутия площад "Сан Марко" и това предизвика отново напрежение, съобщиха местни медии.