Актьори, поп звезди и британското кралско семейство предложиха подкрепата си на жертвите на безпрецедентните пожари в Австралия, като помагат да бъдат набрани милиони за борбата с бедствието, съобщи Ройтерс.

Още снимки от пожарите вижте тук >>

Актрисата Никол Кидман обеща да дари 500 000 долара, без да уточнява дали австралийски или американски, от името на семейството си на пожарната в щата Нов Южен Уелс. Тя посрещна Нова година със съпруга си певеца Кийт Ърбан в Сидни, където качеството на въздуха напоследък е сред най-лошите в света заради дима от пожарите.

"Подкрепата, мислите и молитвите на семейството ни са с всички, засегнати от пожарите в цяла Австралия" - написа Никол Кидман до линк към национална интернет страница за дарения за борбата с пожарите.

Кралица Елизабет Втора вчера се присъедини към внуците си принцовете Уилям и Хари и изрази ужаса си от стихията и благодарността си към пожарникарите, които рискуват живота си.

Австралийската комичка Селест Барбър, чието семейство живее близо до засегнатия от пожарите гр. Идън на югоизточния бряг, както и поп звездите Пинк и Иги Азалия, която е от Сидни, също набират средства в полза на пожарникарите и спасителните служби за животни.

Страницата GoFundMe, създадена от Барбър, набра 20 милиона австралийски долара (13,90 милиона щатски долара) за пожарната служба на Нов Южен Уелс. Линкът беше споделен от певицата Лизо и актрисите Натали Портман и Селма Блеър.

Пинк обеща дарение от 500 000 долара за пожарникарите, които "се борят толкова тежко на първа линия".

Иги Азалия, която е родена в Сидни, но е израснала в Мълъмбимби на северния бряг на Нов Южен Уелс, докъдето почти достигна огъня през ноември, пусна снимка в Инстаграм как гушка коала и призова за дарения на местния приют за диви животни. До днес за него са набрани 100 000 австралийски долара.

Дарения вече направиха актьорът Ръсел Кроу и австралийски тенисисти.

Ръсел Кроу даде 200 000 австралийски долара на регионалната пожарна, след като бедствието застраши имението му край Нана Глен, на 550 км северно от Сидни.

Тенисистката Ашли Барти обеща да дари цялата си премия от турнира в Брисбейн, който започва утре. Колегата й Ник Кирьос даде начало на мащабна кампания за набиране на средства, като обеща да дари по 200 долара за всеки ас, който отбележи. В инициативата се включиха Джон Милман, Алекс де Минор, Симона Халеп, Петра Квитова.

Двадесет и четирима души са загинали в пожарите от септември миналата година. Засегнати са и шестте австралийски щата и една територия. Пожарите вече са унищожили повече от шест милиона хектара земи, уточни ДПА.