14-годишният Арън Парфит от гимназията "Бисфам" в Блакпул споделя, че демонстрацията му - да напусне часа и да организира протест в училищния двор, е била напълно спонтанна.

Ученикът разказва пред местен вестник, че е поискал да им бъдат давани повече домашни по математика, за да се подготви по-добре, след като се е провалил на изпит.

Арън Парфит е споделил опасенията си за качеството на преподаване, тъй като учителите по предмета непрекъснато се сменят. Тийнейджърът дори е подал жалба в общината, но тя не е намерила отклик.

Възмутеният тийнейджър тогава е напуснал часа и е организирал протест в двора на училището. Последвали са го десетки съученици. Управата на гимназията обаче не се е впечатлила от начинанието на Арън Парфит и го е отстранила за два дни от училище.

"Бясна съм, той защитаваше правото си и това на останалите ученици, а те го наказаха", казва Джанет, 52-годишната майка на отстранения ученик.

Протестът на Арън Парфит се случва година, след като гимназията "Бисфам" е подложена на "специални мерки" от инспектори по образованието заради "неадекватно и посредствено обучение".