13 години изминаха от смъртта на Хийт Леджър, но неговите почитатели все още продължават да се чудят какво ли би станало, ако бе още жив и бе успял да довърши филмите, които бе започнал, как ли би понесъл славата след излизането на "Черният рицар", в който той изигра Жокера, как ли би приел факта, че получи "Оскар" за най-добра поддържаща роля в този филм през 2009 г... Точно този образ го превърна от обещаващ млад актьор в легенда.

Много въпроси около смъртта на актьора ще останат без отговор, но както се казваше в един много хубав филм (който не е с участието на Хийт Леджър): "Не ме питай как умря! Нека ти разкажа как живя той".

Вижте снимки на Хийт Леджър >>

Преди да се поддаде на безсънието и тъмните сенки, които го обсебват, докато се подготвя за образа на Жокера в "Черният рицар" и преди "Планината Броукбек", разбира се, Хийт Леджър е един доста усмихнат, светъл и весел герой, който с лекота покорява сърцата на хората около себе си и на зрителите.

През живота си той се снима в общо 20 филма и въпреки това успява да остави много отличителен отпечатък с работата си, особено сред актьорите от неговото поколение.

Животът е кръговрат: Леджър започва и завършва кариерата си с ролята на клоун

Последната и най-запомняща се роля на Лежър е тази на Жокера. Интригуващо е, че той всъщност започва кариерата си като клоун с филма от 1992 г. "Clowning Around", в който играе клоун.

Животът е шах: Леджър е страстно запален от играта през целия си живот

Талантите на Хийт Леджър се простират далеч отвъд актьорството. Той е бил запален шахматист. Като дете се състезава в редица турнири по шах, а след това обичал да играе срещу непознати във Вашингтон Скуеър Парк в Ню Йорк.

Името предвещава: кръстен е на героя от "Брулени хълмове" Хийтклиф

Хийт Леджър е кръстен на героя от книгата на Емили Бронте "Брулени хълмове" - Хийтклиф. А сестра му Кейт е кръстена на героинята от романа Катрин. Произходът на името Хийт идва от думата heath, която на английски език означава земя, обзета от храсталаци, земя, за която никой не се грижи.

Снимка: Getty Images

Той можеше да бъде Батман

Първоначално Кристофър Нолан го кани за ролята на Батман, още преди Крисчън Бейл да се съгласи за участва в "Черният рицар", но Леджър отказва поканата с думите:

"Никога няма да приема роля във филм за супергерои!"

Малко по-късно обаче, когато вижда подхода на режисьора към филма, Хийт веднага се присъединява като Жокера.

За първата си главна роля преборва конкуренцията на Аштън Кътчър и Джош Хартнет

Хийт Леджър се сблъсква с достойна конкуренция за ролята си в романтичната комедия "10 неща, които мразя у теб". Продуцентите на филма предпочитат дотогава непознатия австралиец пред Джош Харнет и Аштън Кътчър, като по този начин стартират кариерата му в Холивуд.

Embed from Getty Images

Хийт Леджър на премиерата на "Като рицарите" 2001 г.

Танците са му в кръвта

Като тийнейджър Леджър учи в училище само за момчета. С цел да излезе от там и да може да се срещне с момичета, той организира 60 от своите съученици да участват в национално танцувално състезание. Хийт е хореограф на танца им и те успяват да спечелят надпреварата, превръщайки се в първия изцяло момчешки тандем, който стига до това отличие.

Приятели завинаги: Джейк Джиленхол е кръстник на дъщеря му Матилда

Хийт Леджър и Джейк Джиленхол стават много близки приятели, докато снимат филма "Планината Броукбек".

Затова Хийт и половинката му Мишел Уилямс избират Джиленхол за кръстни на дъщеря им Матилда.

Джейк Джиленхол и Хийт Леджър

Снимка: Getty Images

Наркотиците срещу любовта: Мишел Уилямс се разделя с него заради хероина

През последните години от живота си Хийт Леджър е пристрастен към сънотворните, което се оказва фатално за него, тъй като точно заради предозиране с тях губи живота си през 2008 г. Но актьорът е бил пристрастен и към тежки наркотици като хероин и кокаин. Това е причината приятелката му - актрисата Мишел Уилмяс, която е и майка на единственото му дете, да го изгони от апартамента им в Ню Йорк през 2007 г.

Getty Images/Guliver Photos

За идолите в киното: Хийт Леджър обожава Джийн Кели

Макар че сравняват превъплъщенията на Леджър в "Планината Броукбек" с Брандо, а като Жокера в "Черният рицар" с хамелеони пред екрана като Дъстин Хофман и Шон Пен, самият Леджър признава, че героят, от който се ръководи пред камерата е Джийн Кели. В интервю за Vanity Fair през 2000 г. Хийт споделя, че точно актьорът от "Singin' in the Rain" е неговият идол в киното.

Снимка: Getty Images

От актьорството към режисирането: смъртта му възпрепятства режисьорския му дебют

Преди смъртта си Леджър се е подготвял и за своя режисьорски дебют, който е щял да обедини двете му големи страсти: снимането и шаха. Хийт е искал да режисира филм по книгата на писателя Уолтър Тевис "The Queen's Gambit" ("Гамбитът на кралицата").

Сценарият за филма е бил готов, дори актрисата Елън Пейдж, която наскоро разкри, че е трансджендър и се прекръсти на Елиът Пейдж, е била избрана за главната роля. Леджър е бил готов и с избора на музиката за филма, който е искал да снима през 2008 г. и да се превърне в негов режисьорски дебют. Но това се оказва само мечта, след като Хийт Леджър умира на 22 януари 2008 г.

"Гамбитът на кралицата" все пак излиза на екран като минисериал през 2020 г., но тази екранизация няма нищо общо с идеите на Хийт Леджър, освен че е базиран на романа на Уолтър Тевис. Сериалът е режисиран от Скот Франк с Аня Тейлър-Джой в главната роля.

Embed from Getty Images