Белослава Хинова е българката, която Карл Лагерфелд избра да премине по плажа в Гран Пале. Бел навлезе в морето на световната мода и то не къде да е, а в Париж. И дефилира не за кого да е, а за Chanel.

Вижте снимки на Бел >>

Здравей, Бела. Много ми е приятно, че се виждаме и имаме възможност да поговорим. Ти си едва втората българка, дефилирала за Chanel през последните 10 години. Какво е усещането да ти се случи нещо такова? И какво си мисли едно 16-годишно момиче, секунди преди да се качи на подиума?

Здрасти! Много благодаря за поканата. За мен все още е трудно да го осъзная. Случи се много бързо. Тези 30 секунди, преди да изляза бях голям хаос - исках да се справя добре, но да не изглеждам напрегната. Бях сред толкова много модели, които са го правили милиони пъти и си казах: "Какво пък толкова, все едно ходиш по плажа. Просто трябва да го направиш."

Лично Карл Лагерфелд те е избрал. Как се случи?

Бях на кастинг, през който минахме всички момичета и след това на фитинг пред Карл Лагерфелд. Не мога да кажа дали съм избрана, но той ме е видял и ме е харесал, което е достатъчно за мен.

Имам един въпрос, който ми се върти в главата винаги, когато гледам някое ревю и виждам как моделите се движат. Опитвам се да се поставя в техните обувки и според мен най-големият ужас е да не паднеш. Притесняваше ли се от нещо такова? Мислеше ли си какво ще стане, ако падна?

Аз съм доста кекава и като ходя се спъвам и на равно. Просто съм такава. А там нямаш шанс да падаш, по-добре е да не ти се случва никога! Добре че бяхме във водата - по-добре без обувки във водата, отколкото на високи токчета на равен подиум.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Имаше ли по-особено усещане, че заставаш до топманекенки като Кая Гербер? Какво си мислеше, докато работеше с тях?

Те не ми направиха голямо впечатление. По-скоро публиката, Ана Уинтур и много други известни личности, които бяха там, ми бяха много по-интересни. Адоа Абоа, която ми е една от най-любимите. Тя спечели наградата за модел на годината. По-известните въобще не ме грабват чак толкова. Моделките съм ги виждала в Инстаграм, знам какво представляват и не са ми чак толкова интересни.

Успя ли да се запознаеш с някои от тези хора, които ти бяха интересни по време на ревюто?

Не. Бях в шок в бекстейджа заради целия сет и всички хора около мен и просто си слушах музика и гледах да не обръщам много внимание. Всички бяха около мен, но не съм се запознавала с никого.

Има ли бранд, за който мечтаеш да дефилираш? Дефилирала ли си и за други брандове?

Не. Дефилирала съм единствено за Нов български университет в началото на лятото и още няколко подобни ревюта, но със сигурност си мечтая за доста други. Versace ми е много любимо, ревютата на Alexander Wang - динамиката, която имат, и сетовете, които подбират винаги много ме впечатляват.

Ако имаш възможността пред теб да застанат трима от най-известните дизайнери и да ти дадат своя съвет, кои трима би искала да чуеш?

Ще кажа някои по-разпознаваеми - Донатела Версаче е жена, която много харесвам, донякъде адмирирам за това, което прави и се справя сама. Карл Лагерфелд винаги ми е бил любимец, въпреки че всичко там е по-комерсиално и в момента се насочвам към по-малките марки. Интересни са ми и правят по-нови неща, но Карл Лагерфелд е вечен и прави неща, които винаги ще са в тренда. От по-големите Александър Уанг ми е много любим в момента.

Карл Лагерфелд на кея в изкуственото море в Гран Пале в Париж

Снимка: AP/БТА

Учиш моден дизайн, би ли искала да правиш дрехи?

Все още не съм сигурна дали се виждам като дизайнер. Мога да кроя, да шия, това също ми е интересно и ще ми е от полза, но не знам доколко мога да се заема с това да създавам дрехи в 21 век - как да направя нещо, което никога не се е случвало преди това. Не искам да влизам във вече направените неща.  

Все още няма месец от ревюто в Париж, а на теб ти предстои пътуване до Банкок. Как се случи това? Какво ще правиш там? Вълнуваш ли се?

Да, доста се вълнувам. Още преди да ме вземат за ревюто на Chanel, моята букерка в Париж ми каза: "Бел, ако те вземат, най-вероятно ще трябва да отидеш и до Банкок". Ревюто в Банкок е отново на Chanel, тяхната круизна колекция. Сетът е различен, различни дрехи, както се подразбира. Отивам там съвсем сама и се вълнувам доста.

В коя държава би искала да отидеш?

Като модел бих искала да отида в Ню Йорк. Била съм там като по-малка, но ми е интересен самият град. Привличат ме по-големите градове, но бих отишла и в някое по-малко място, по-екзотично.

Впечатлява ли те известността? Искала ли си да бъдеш известна, да те разпознават хората по улицата?

Със сигурност не. На всеки му е интересно да се докосне до това, но да живееш така не е нито лесно, нито ти се иска да го правиш всеки ден. Аз не съм достигнала такова ниво, не мога да кажа. Със сигурност не се стремя непременно към това.

Твоите родители също са били модели. Оттам ли идва твоето влечение към модата? Ти сама ли избра този път или стана случайно? Как реши да се захванеш с мода?

Сама го избрах. Беше ми интересно. Родителите ми са били модели преди 30 години. Те са високи, красиви, много ги обичам, но те не са се занимавали с това, защото са искали, а за да изкарват пари едно време. Те не са ми повлияли за това, аз го реших сама и сама дойдох в моята майка-агенция "Ивет фешън" и се видях с моя букер тук.

Бел с майка си Биляна Савова

Снимка: Официален профил във Facebook

Родителите ти как приеха това твое решение? Как им се отразява и този фурор, който предизвикваш?

Горди са. Майка ми е свикнала, работи в списание и се занимава с модели много отдавна (бел. ред. - Биляна Савова, арт директор на списание Eva). Баща ми се занимава и с фотография, графичен дизайн и предпечат. Той много се вълнува, винаги е искал да пътувам. Като бях малка, искаше да ме запише на бадминтон само за да мога да пътувам като състезател, но му казах, че не искам. Насочих се към моделството, той ме подкрепя. Няма никакви проблеми с това.

От много години насам винаги се говори, че модата има и една тъмна страна. Имаш ли притеснения в тази посока?

Не. Не се притеснявам. Почти от нищо не ме е страх. Каквото и да се случва, тепърва идват интересните неща. Всяко нещо има тъмна страна. Не гледам толкова надалече. Все още не знам какво искам да уча след 12-и клас, така че ще видим.

Снимка: Официален профил в Instagram

С какво се занимаваш през свободното си време? Какви са твоите хобита?

Напоследък е малко трудно. Аз рисувам в моето училище, но най-любимото ми хоби е ездата, за което ми остава все по-малко време, но много искам да започна пак, защото е полезно и ми действа много добре. Една от мечтите ми е да се снимам с кон. Гледала съм много фотосесии, които наистина ме грабват.

Изглеждаш прекрасно. Правиш ли нещо специално, за да поддържаш формата си?

На фитнес ходя рядко. Живея близо до фитнес, но понякога предпочитам да си мързелувам вкъщи и да правя някакви упражнения, отколкото да ходя дотам. Освен ездата, често ходя на йога. Не съм много добра, но се чувствам много добре след всяка практика. За хранителния режим няма нищо особено. Не ям месо. Tова е единственото.

Подозирам, че това е твой личен избор, а не защото ти се налага да пазиш фигура...

Да, точно. И млечни продукти също. Иначе си ям всичко.

Приятелите ти подкрепят ли те в това, което ти се случва в момента? Вълнуват ли се заедно с теб?

Да, голяма част от тях. Имам приятели, които също се интересуват от мода, те ме подкрепят, а другите ми се радват, но те не са навътре в нещата. Не знаят колко е голямо всъщност това за мен.

Имаш ли си приятел?

Предпочитам да не ви казвам. Принципно си имам, но...

Снимка: Официален профил в Instagram