Бизони ще бъдат пуснати в древна британска гора, за да помогнат за решаване на природните и климатичните кризи, предаде ДПА, като цитира природозащитници. За това съобщи БТА.

Проектът е на стойност 1,12 милиона британски лири и ще се реализира край Кентърбъри, графство Кент. Финансиран е от благотворителна организация. Европейският бизон е най-големият сухоземен бозайник на континента. Той е най-близкият жив роднина на древните степни бизони, които някога са бродили във Великобритания и са управлявали местообитанието, разказват природозащитниците.

Огромните животни са пуснати в оградено пространство, за да помогнат за възстановяването на гората с естественото си поведение - паша, ядене на кората, прахови бани и други.

Целта е да се възстановят местообитанията, за да се помогне на природата да се развива и да бъде по-способна да се справи с изменението на климата, да се съхранява повече въглерод в горите, за да се намалят вредните емисии, повишаващи температурите.

Снимка: iStock by Getty Images

Животните ще създадат по-влажни зони, които не само ще съхраняват въглерод, но и ще намалят риска от наводнения, обясняват природозащитници.

За първи път от хилядолетия бизони ще обикалят британска местност. Скоро към тях ще се присъединят други тревопасни животни, сред които ексмурски понита, дългороги говеда и други, които също ще създадат разнообразие от естествени местообитания, добавят специалистите.

Влиянието на бизона и други пасящи животни върху дивата природа и пейзажа ще бъдат наблюдавани по време на дългосрочно проучване, ръководено от организацията "Кент уайлдлайф тръст".