Божана Кацарова спечели безапелационно третия сезон на MasterChef през 2017 година, а през 2018 влезе в къщата на VIP Brother. Тя е човек, който знае как да празнува, а още по-добре знае как да готви. В навечерието на великденските празници ни разказа за козунаците, агнешкото, семейните събирания и за любимата си баба Стоянка. Коя е бабата с голямо главно "Б" и какво ни препоръчва Божана да си забъркаме за празника, четете в интервюто.

Вижте снимки на Божана >>

Къде и как ще прекараш великденските празници?

По закон, както всяка година, нямам конкретен план как и къде ще прекарам празниците. Обикновено използваме времето за пътуване. Едно е сигурно - през всички празнични дни ще бъда заедно с най-близките си приятели и моя приятел Николай.

Как празнувахте у вас Великден, когато беше малка?

Великден в моите детски спомени означаваше само едно - цялата рода в къщата на баба ми. Аромат на козунаци, който се разнася чак до съседната улица, агнешко до припадък, колосални количества яйца и зелена салата в тонове. Моята баба е нещо като ангел-хранител на всички изконни български традиции и благодарение на нея до ден-днешен всеки един член на моето семейство съхранява съкровени спомени за този празник. Аз не съм традиционалист по душа, но подобни семейни събирания наистина ме впечатляват ужасно много и се надявам, че един ден, когато побелея и имам 15 внуци, ще повтарям тази трактовка по учебник.

Коя е любимата ти великденска рецепта от детството?

Стар козунак с домашно кисело мляко, натрошени орехи и мед. С това комбо съм стигала дори и до хранително натравяне вследствие на преяждане.

Кой го приготвяше?

Дамата от отговора на въпрос №3. Казва се Стоянка - баба ми. И без да засягам някого е най-скандалната баба, за която можете да си помислите. Баба с главно "Б".

Какви спомени имаш от приготвянето на трапезата?

Как да ти кажа... Представи си отборна игра на MasterChef. Капитан е баба ми, а клетите отборни играчи сме ние цялата рода. Мъжете отговaрят за агнешкото, малолетните са впрегнати да мият салата до откат, а милата ми майка и леля са свързващото звено в целия отбор (Смее се с глас.). Не си спомням да сме губили отборна битка и не си спомням да сме си тръгвали без достигане на заветната food кома.

Какво ще приготвиш тази година?

Истината е, че едва тази година завършвам грандиозния си проект по изграждане на моя лична кухня, която да стане лична креативна бърлога и в която да развивам всички идеи и проекти, които ми се въртят в главата. Парадоксално завършването на проекта е точно за тазгодишния Великден, така че предлагам догодина пак да ме поканите, за да мога да развия тази тема много по-обстойно. Разбира се, няма да ви оставя без няколко конкретни идеи и рецепти за качествено прекарване на великденските празници. Ще ги намерите в края на това интервю.

Коя е най-шантавата великденска рецепта, за която се сещаш и как се приготвя?

Няма шантави рецепти, има вкусно или не вкусно. Мен лично ме вълнува само адски вкусното и затова ви предлагам една скорошна хрумка, която оставя всеки опитал я с отворена уста. Към днешна дата адски много се вълнувам от т.нар хибридни рецепти или, за по кратко, рецептите в стил 2 в 1. Аз съм заклет сладкар и затова ви предлагам моята интерпретация на торта с моркови и чийзкейк 2 в 1. Това е безапелационен детронатор на всеки посредствен козунак и препоръчвам горещо изпробването на тази рецепта.

За морковената смеска:

200 г брашно
120 г захар
1 ч.л. канела
1 ч.л. сол
1 с.л. бакпулвер
180 мл олио
2 големи яйца
130 г настъргани моркови
40 г стафиди
40 г наситнени орехи

За чийзкейка:

2 опаковки крема сирене (около 500 грама)
150 г захар
Щипка сол
2 с.л. брашно (може да използвате царевично, ако имате)
1 ч.л ванилия (ако имате семена от шушулка, би било идеално)
2 големи яйца
110 г заквасена сметана
Кората и сокът на 1 лимон

За гарниране:

120 г пудра захар
4 с.л. размекнато масло
100 г крема сирене

Приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 градуса

2. В голяма купа подгответе сместа за морковения кейк. Смесете брашното, захарта, канелата, солта и содата. Разбъркайте, след което добавете олиото и яйцата. Бъркайте, докато всички съставки се смесят добре. Добавете настърганите моркови, стафидите и разбъркайте отново.

3. В отделна купа подгответе сместа за "чийзкейка". С помощта на миксер смесете крема сиренето със захарта, докато получите хомогенна и гладка смес. Добавете солта и брашното, след което добавете ванилията. Идва ред на яйцата, които е най-добре да добавяте едно по едно, за да може да се поемат постепенно от сместа. Накрая добавете и заквасената сметана.

4. В тава с подвижи страници подреждаме на редове 1 ред морковена смес, един ред смес с крема сирене и така, докато свършат и двете смески. Печем около 1 час на 170/180 градуса или докато забележите, че центърът на кейка е съвсем леко (недопечен).

5. Вадим от фурната, оставяме да поизстине и покриваме обилно с т. нар. фростинг. По желание можем да добавим наситнени орехи и стафиди.

6. Ядеш и ревеш!