През 2018 година adidas даде старт на глобалното движение Run For The Oceans, което обедини почти един милион бегачи от целия свят и събра 1 милион долара за дългогодишния си партньор Parley. Средствата са помогнали директно за образованието на 100 000 младежи от програмата Parley Ocean School и техните семейства, живеещи в крайбрежните региони, силно засегнати от замърсяването с пластмаса. Като част бяха създадени и 5 милиона чифта спортни обувки от рециклирана пластмаса от океаните.

През 2018 година България се нареди на 51-во място сред всички държави, включили се в движението, с избягани над 9 000 километра.

Всеки може да се включи в глобалното движение Run For The Oceans като инсталира приложението Runtastic, регистрира се, и се включи в предизвикателството Run For The Oceans. Всеки километър е от значение.

  • Между 8-и и 16-и юни нека бягаме за океаните, за да помогнем в борбата за опазването им от замърсяването с пластмаса
  • За всеки избяган километър adidas ще дари 1 долар за Parley Ocean Schools. Целта е тази година дарението да достигне 1.5 милиона долара
  • Присъединете се към adidas Runners Sofia на 8-ми и 15-ти юни от 10:00 часа
  • Използвайте приложението Runtastic, за да следите избяганите километри и може да спечелите пътуване до Малдивите и посещение на Parley Ocean School

Общността на бегачите adidas Runners Sofia също ще бъде част от инициативата. Независимо дали си напреднал или начинаещ бегач без никакъв опит - капитаните и треньорите на общността са подготвили различни по натовареност бягания. На Световния ден на океаните 8-ми юни от 10:00 часа на стадион "Васил Левски", Fit City adidas ще очаква всички, които искат да помогнат в борбата за спасяване на океаните от замърсяването с пластмаса.

Тази година глобалното движение ще обедини още повече бегачи, за да достигне целта от 1,5 милиона долара дарение. За всеки километър, избяган, между 8-и и 16-и юни adidas ще дари 1 долар на програмите на Parley Ocean School, като инвестицията ще бъде насочена към следващата фаза на развитие и старт на платформата за млади активисти на Parley.

С основната цел да привлече още повече млади хора и да провокира дълготрайна промяна в поведението на хората, платформата ще разполага с дигитална програма, която ще даде достъп до умения, различни инструменти и знания, нужни за опазването на океаните. Тя също ще бъде и дигиталното пространство, където активистите ще могат да се събират, обменят идеи и да имат достъп до събития и комуникация с ментори.

Кризата със замърсяването с пластмаса, с която се сблъскваме, се развива с критични темпове. Нужно е да осъзнаем, че имаме ежедневно влияние върху околната среда с пластмасата, която използваме и хвърляме. Всяка минута еквивалента на камион за боклук с пластмаса се изхвърля в океаните и до 2050 година ще се сблъскаме с реална ситуация, в която в морето ще има повече пластмаса, отколкото риба. През 2016 година adidas създава първите продукти от рециклирана пластмаса от океаните и две години по-късно произвежда 6 милиона чифта спортни обувки adidas x Parley, като сега целта 11 милиона чифта.

Сирил Гутч, основател и изпълнителен директор на Parley for the Oceans споделя:

"Run For the Oceans" е чудесна възможност да обърнем внимание на океаните. Това е инициатива, чрез която бегачите имат възможност да се обединят и да посветят времето и енергията си, за да генерират инвестиция, насочена за спасяването на океаните. Тази година това е новата ни платформа за активисти - глобалната сцена за следващото поколение талантливи млади хора и лидери. Като гласът на бъдещето, новото поколение е съставено от най-убедителните учители и най-добрите посланици, които да образоват родители си, индустрията, лидерите и политиците. Младите са най-голямата надежда, защото са водени от най-силната мотивация - собственото си оцеляване. Няма как да сме по-благодарни на нашия партньор adidas, който ни позволява да развиваме инициативата и да я превърнем с ураган на промяната."

Присъединете се към Run For The Оceans между 8-и и 16-и юни от всяка точка на света или бягайте с adidas Runners Sofia на 8-ми и 15-ти юни от 10:00 часа на Национален стадион "Васил Левски", Fit City.

Намерете повече информация за adidas Runners Sofia и глобалното движение Run For The Oceans във Facebook.

#RunForTheOceans

 

ЗА ADIDAS И PARLEY

През 2015 година adidas даде старт на партньорството си с Parley for the Oceans - организация, която се стреми да ангажира повече хора, която да информира обществото за крехкото състояние на океаните. Като съосновател adidas подкрепя Parley for the Oceans в усилията за предоставяне на качествено образование и комуникация, свързани с програмата Ocean Plastic Program, която има за основна цел да сложи край на замърсяване на океаните с пластмаса.

Програма Parley Ocean School

Parley Ocean School вдъхновява и дава повече възможности за развитие на следващото поколение на Пазители на Океаните, като предоставя на учениците си възможности да изследват и изучават естественото състояние на планетата и да научат повече за начините, по които да я защитят. От 2015 година насам Parley разширява програмите си по целия свят чрез съвместната си работа с педагози, неправителствени организации, брандове и представители на правителствата, като се фокусира върху общностите, засегнати в крайбрежните региони. В Малдиви работи с министерството на образованието и програмата досега е помогнала на над 100 000 деца и техните родители.

Parley Ocean School дава допълнителна гледна точка за глобалния проблем и предоставя нужната информация за заплахите от замърсяването на океаните, като се включва в училищни програми и дава възможности за задълбочено изучаване на океаните с помощта на глобална мрежа от учители. Създаването на глобалната ни платформа за активисти ще даде достъп на всички заинтересовани личности до разнообразни материали, лекции и ще вдъхнови следващото поколение да се бори за нужната промяна.