В понеделник вечер в кв. Бояна официално бе открита новоизградена веломивка и чешма, намираща се до Боянска река, непосредствено до основния маршрут, по който колоездачи и пешеходни туристи се отправят и се връщат от Витоша. Адресът е площадчето при сливането на ул. "Три Кладенци" и ул. "Орешарска" в кв. Бояна. Комуникативно и същевременно тихо - мястото е изключително подходящо за разхлада и почивка и най-новата възможност - за почистване на велосипед след каране в планината. Новозиграденото съоръжение е на мястото на стара чешма в квартала, съществувала до началото на хилядолетието, а идеята за възстановяването й и изградждането на нова веломивка и чешма е на един от изявените велоклубове у нас - Veloraptor. Съоръжението е изградено съвместно със Столична община - район "Витоша" и с помощта на всички фенове на планинското колоездене, включили се в събитията на клуба в последните месеци и подкрепили инициативата с дарения.

"Хората от квартала също идваха и даряваха средства по собствена инициатива, когато работата започна и видяха майсторите", разказва председателят на Велораптор - Калин Русев и добавя, че по-възрастните Боянчани дори си спомняли, как са поили животните си на старата чешма, чиито останки се виждат и сега в края на градинката.

"Останалата част от тях също включихме в комплекса - един от коловете за парапета е закрепен за тях", допълва той.

Снимка: Велораптор

Идейният проект и първа копка се случват през зимата с подкрепата на кмета на р-н Витоша и въпреки пандемията и благодарение на усилията на клуба - основите са положение през пролетта. Проектът е реализиран с естествени материали. От лицевата страна има обществена чешма с пейка, чийто гръб наподобява профила на планината. А на гърба на чешмата е оформена площадка с корито от 2 кв.м с маркуч с кран - за почистване на велосипеди, без да се пречи на ползването на чешмата. Тя ще работи целогодишно, а веломивката - през месеците с положителни температури. С изграждането на веломивката и чешма, район "Витоша" допълнително ще облагородят района, като изградят допълнително улично осветление, почистят и затревят района.

Снимка: Велораптор

Велораптор е не само инициатор, но и ще "осинови" съоръжението, като се грижи то да е винаги в изправност. През последните години клубът е един от най-активните и добре представящ се в състезанията у нас. Част от него са:

- Александър Алексиев - професионален планински и шосеен колоездач, многократен държавен шампион, трикратен победител в "Обиколката на Витоша 100 км" с рекорди на трасето през 2018-та, 2019-та и 2020-та години, победител в повечето състезания в България, в които е взел участие.

Снимка: Велораптор

- Христина Козарева - многократен победител в "Обиколката на Витоша 100 км", държавен шампион по планинско колоездене и състезател с множество отличия в леката атлетика;

- Владислав Гюров, Калин Русев, Алекс Иванов, Виктор Танков и други - са състезатели с много опит и подиуми в повечето състезания по планинско колоездене в България. На "Обиколката на Витоша" тази година те заеха съответно 2-ро, 3-то, 4-то и 10-то място, след Александър Алексиев.

"Тази инициатива е едно добро начало за всички нас в желанието ни да правим колоезденето все по-достъпно, приятно и удобно", споделиха с вълнение от клуба.

Александър Алексиев - професионален планински и шосеен колоездач

Снимка: Велораптор