Тя е жена, която няма нужда от представяне. Член е на КГБ, но не онзи репресивен орган от "Лубянка", а Клубът на готините баби. От 10 години д-р Цветеслава Гълъбова е директор на Държаваната психиатрична болница "Св. Иван Рилски", носителка е на титлата "Мисис Баба" за 2014 г. и "Мисис Баба Европа" за 2015 г. и е жената, която от 1994 г. насам се шегува, че най-лудите мъже на София са нейни.

Публиката на конференцията She's the One на Dir.bg бе очарована от тази донкихотка на българската психиатрия, чиято цел от години е да се пребори за модерна клиника за психичноболни, а когато министри я питат защо настоява, тя отговаряла: "Защото мисля, че софиянци имат нужда."

"По пътя към осъществяването на целта е хубаво да се пада, защото падането те приземява и това е едно от нещата, за които аз съм дълбоко благодарна на моята професия."

За 25 години в "Пирогов на психиатрията за София", както тя нарече болницата в Курило, ѝ се е налагало хиляди пъти да казва на родители, че детето им страда от шизофрения. Пред погледа ѝ е рухвал целия свят на много семейства. "Не се ядосвам, не се филмирам, не мога да си повярвам колко съм велика и всяко нещо го осъществявам с много, много работа", допълни Гълъбова.

В 9 клас попада случайно на книгата "Мъжът и жената интимно" и след като я прочита на един дъх, решава да стане сексолог. След това обаче попада на критическа литература за Фройд и променя решението си - новата страст е психиатрията. Не я приемат веднага медицина и близо 3 години следва "Стоматология". Отказва се и кандидатства наново, за да продължи към заветната си цел.

Въпреки че кариерата ѝ на лекар започва в столичната Първа градска болница, на 28 август 1994 г. Цветеслава Гълъбова започва работа в психиатричната болница в Курило.

"Първата стъпка да превърнем в цел нашата мечта е да е нещо изпълнимо, реализируемо и след това да сме наясно, че няма да е само нагоре - ще има и надолу, и пак нагоре, и пак надолу. И е много важно: Никога не залагайте на позитивното мислене!"

Тя цитира известният психиатър д-р Николай Михайлов, който казва, че то е метафизика за домакини.

Д-р Гълъбова изтъкна, че критичното и аналитично мислене са изключително важни и че проблемът трябва да се огледа отвсякъде, за да може да се извлече поука от минал опит и човек да продължи напред. В никакъв случай човек не бива да се самобичува.

"Бъдете великодушни на първо място към себе, след това и към околните. Няма безгрешни хора."

Тя посъветва жените не да търсят себе си, а да живеят според собствените си разбирания за добро и зло и да се стремят да постигнат това, което искат. Да не допускат мисълта, че само защото са жени не могат да направят едно или друго нещо. Тя посъветва всички да намират баланса, защото правенето на нещо на всяка цена, също не е добър вариант.

"Обичането на другия човек, уважението, предаността към другия започва със себеобичане, себеуважение и преданост към себе си."