Дъстин Хофман е едно от големите имена на съвременното кино. Става известен с ролята си във филма "Абсолвентът". Печели две награди "Оскар" - за работата си в "Рейнман" и "Крамър срещу Крамър".

Вижте снимки на актьора >>

Как започна всичко...

Рожденото място на актьора е Лос Анджелис. Баща му и майка му са Хари и Лилиан Хофман. Баба му и дядо му по бащина линия идват от Румъния. Майката на Дъстин е отявлена киноманка.

В колежа Дъстин започва да се занимава с музика, но после се мести в Ню Йорк, за да се опита да пробие във филмовия бизнес. Постепенно започва да играе на Бродуей, малко по малко му възлагат по-големи роли и накрая печели награда "Оби".

През 1969 г. Дъстин се жени за Ан Бърн, от която има две деца - Джена Бърн и Карина Хофман Бъркхед (осиновена). Двамата се развеждат на 6 октомври 1980 г., а само шест дни след това той се жени повторно, като този път избраницата е Лиса Готсеген. Двамата са заедно до ден днешен и имат четири деца - Джейк, Ребека, Макс и Александра.

Дъстин и киното...

Спокойно може да се каже, че дебютът на Дъстин Хофман е в "Абсолвентът" (1967) на Майк Никълс. Любопитно е, че ролята му е на 21-годишно момче, а когато я изиграва, актьорът е вече на 30. След премиерата на филма почти няма човек в Холивуд, който да не знае кой е дребничкият Хофман. Две години след изумителния успех, Хофман играе в "Среднощен каубой" на Джон Шлезинджър. 70-те години са успешни за Дъстин, още повече че ролите, които изпълнява, по никакъв начин не могат да бъдат наречени клише. Даже напротив, персонажите на Хофман обикновено са маргинали, аутсайдерите на обществото, които обаче притежават човешка топлина.

Embed from Getty Images

През 1970 г. излиза "Малък голям човек" на Артър Пен, следван от "Сламени кучета" (1971) на Сам Пекинпа, "Лени" на Боб Фос (1974) и др. През 1976 г. премиера има и следващото заглавие на Джон Шлезинджър - "Маратонецът".

Дъстин Хофман получава награда "Оскар" за изпълнението си в "Крамър срещу Крамър" (1979), а за същия филм е наградена и екранната му партньорка Мерил Стрийп. През 1982 г., когато на бял свят се появява и комедията "Тутси" на Сидни Полак, Хофман отново е номиниран за "Оскар", но статуетката печели Бен Кингсли за "Ганди".

Дъстин Хофман и Мерил Стрийп в "Крамър срещу Крамър"

Columbia TriStar Home Entertainment

През 80-те Хофман се връща за кратко на театралната сцена, а края на десетилетието отбелязва с "Рейнман" и нова статуетка "Оскар". Филмът е режисиран от Бари Левинсън, а участник в него е още Том Круз. В началото на 90-те критиците са скептични и не дават особено високи оценки за "Били Батгейт" (1991), "Хук" (1991) и "Зараза" (1995).

Embed from Getty Images

Но през 1997 г. всички приветстват Дъстин Хофман за ролята му в "Да разлаем кучетата" отново на Бари Левинсън. Екранни партньори на Хофман тук са Робърт де Ниро, Ан Хейч, Уили Нелсън, Кирстен Дънст, Уди Харелсън и др. За ролята си в "Да разлаем кучетата" получава седмата си номинация за наградата на Американската филмова академия.

От най-актуалните превъплъщения на американския актьор може би най-известното, особено за по-младите зрители, е това в "Запознай ме с вашите" през 2004 г. През 2008 г. Дъстин Хофман и Ема Томпсън си партнират в "Last Chance Harvey", а засега последните завършени проекти на Хофман е "Запознай се с малките" (2010) и "Като готвачите" от 2014, "The Cobbler" (2014) и "The Program (2015).

Значими награди...

1997 Награда "Сесил ДеМил" на наградите "Златен глобус"

1989 "Оскар" за най-добър актьор в главна роля - "Рейнман"

1989 "Златен глобус" за най-добра мъжка роля - "Рейнман"

1986 Награда "Еми" за най-добър актьор - "Смъртта на продавача"

1984 Награда за най-добър актьор БАФТА - "Тутси"

1980 "Оскар" за най-добър актьор - "Крамър срещу Крамър"

1968 "Златен глобус" за най-обещаващ дебютант - "Абсолвентът"

БАФТА (1970 г. най-добър актьор - "Джон и Мери" и "Среднощен каубой"; 1969 г. най-обещаващ дебютант в главна роля - "Абсолвентът")

"Златен лъв" (1996 г. за цялостно творчество)

"Златна камера" за цялостен принос - 2003 г.

Интересни факти:

Бил е поканен да изиграе Супер Марио в едноименния филм от 1993 г.

Поканен е и за ролята на Човека-пингвин от "Батман се завръща", образ, в който после влиза Дани ДеВито.

Имало е възможност Хофман да изиграе ролята на Майкъл Корлеоне в "Кръстникът" (1972).

Когато Дъстин Хофман и Джийн Хекман били съквартиранти, те често ходели на покрива на сградата, в която живеели, за да свирят на барабани. Това било продиктувано от любовта им към Марлон Брандо, когото били слушали да свири в клубове по онова време. Хофман и Хекман били големи фенове на Брандо и искали да бъдат като него.