Дения Пенчева е красива, млада и талантлива. Тя е певица, която вече е станала разпознаваема с веселия и непринуден начин, по който поднася българския фолклор. Във всичко, което прави, се смесват едновременно традиция и новаторство, романтика и креативност, младежки дух и опит. 

Дения е възпитаник на гимназията към руското посолство в България. По-късно завършва бакалавърска степен по поп и джаз пеене в класа на Етиен Леви, както и актьорско майсторство за музикален театър в класа на Цветана Манева.

Вижте снимки на Дения >>

Магистър е по продуцентство във Факултета по журналистика и масови комуникации  към Софийския университет.

Музиката е с нея и в нея от детските ѝ години. На 6 вече е солист в хор Радио деца при Българското Национално Радио. Била е солистка на младежката формация на ансамбъл "Чинари" с художествен ръководител Асен Павлов. Наричат я "посланик на народната музика сред младото поколение". Има издадени два самостоятелни албума.

Популярна е, както с красивото си име и широка усмивка, така и със своите модерни интерпретации на фолклорни песни.

Именно една от тях и по-точно последната ѝ песен - "Брала мома ружа цвете", към която Дения прави и много красиво и емоционално видео, е конкретният повод за нашата среща.

снимка: Павлин Даскалов

Как реши да направиш версия точно на тази песен? Как я избра от огромното разнообразие на песни в нашия фолклор?

Всички песни, които правя, много силно са ме докоснали. Но тук има и професионален момент, тъй като с вокалния педагог, с когото работя - Светла Цветкова, внимателно подбираме какво и как изпълня. До момента хората, които ме познават, са видели предимно Дения, която прави по-весели песни. Такива са "Стани, моме, да заиграш", "Давай, чичо" и т.н. По принцип и аз съм такава - весела, усмихната.

Но тази песен не е весела. Хубава е, докосваща е, но не е весела.

Да, така е. "Брала мома ружа цвете" е една от най-хубавите родопски песни. Много нежна и много тъжна. Все пак става дума за момиче, което губи любовта си. Много е лирична, сякаш се лее от теб. Така че не ми бе трудно да я избера. Исках да направя нещо по-различно, по-драматично.

Снимка: Георги Божков

Да, клипът е много драматичен и красив. Къде е сниман?

Клипът е сниман около една пътека във Витоша, където аз ходя много често и всичко в него е много красиво и реалистично. Всъщност режисьор на клипа съм аз и много се радвам, че успях да пресъздам първоначалната си идея в него, а именно - изживяването на физически и духовен катарзис.

С този клип искам да отправя послание, разбира се. И то е свързано с факта, че любовта невинаги има красив край.

Ти изпитвала ли си такава любов? Любов, която е толкова безнадеждна и погубваща?

Чак толкова драматична любовна история не съм имала. Но заснемането на клипа беше в момент, в който изгубих много близък за мен човек - моята баба. И затова я посветих на нея. Тя беше човекът, който винаги е вярвал в мен, винаги се е радвала на моите изяви, дори съм я снимала в един мой клип. Винаги се е радвала на успехите ми, тя беше най-големият ми фен. Тя буквално живееше за мен през последните години. А когато такъв човек си отиде от живота ти, разбираш, че единственото необратимо нещо е смъртта. Не го разбираш, усещаш го.

Има ли връзка между израстването ти като жена и изпяването на тази песен? Като по-малка правеше тези весели песни и те много ти отиваха. А тази песен изглежда много по-зряла.

"Брала мома ружа цвете" има много интерпретации и аз се постарах да я направя по оригиналния начин. За да я изпееш обаче, трябва да имаш опит, да си по-зрял, за да я изживееш. Когато си на 18 или 20 години тя не може да мине през теб така, както премина през мен сега.

Снимка: Георги Божков

Такива ли песни да очакваме вече от Дения Пенчева?

Никак не е задължително. Предната песен, която изпълних - "Бре, Петрунко", е съвсем различна. Тя излезе през октомври миналата година и е напълно с поп звучене. Дори беше няколко седмици в Топ 10 на vbox. Пускаха я в дискотеките. Тя си беше истински пробив на песен с фолклорно звучене в клубовете.

Тя е с елементи на латино, фолклор, поп и по нея е работил Армин ван Бюрен.

.

Как стана така, че Армин ван Бюрен работи по песен на Дения Пенчева?

"Бре, Петрунко" направихме с Дидо Калпаков, а той е единственият българин, който участва е майсторските класове на Армин Ван Бюрен, избран е лично от него и е човек, който прави много от поп парчетата. Така се случи.

Смяташ ли, че хората оценяват различното звучене на фолклора, модерното му звучене и това ли е начинът фолклорът да стигне до младите хора?

Сигурна съм, че хората оценяват различното, когато е поднесено добре и когато е стойностно. Това се опитвам да правя аз.

Снимка: Виктория Сиракова

Какво следва сега за теб?

Подготвям дует с изпълнител от друг жанр. Много популярен, актуален и модерен. Очаквам да стане много интересна песен.

Къде и с кого ще празнуваш Свети Валентин?

Ще бъда на хиляди километри от тук. В Тайланд. Ще се отдам на почивка. Това са плановете ми засега.

Ще ни изпратиш ли снимки от Тайланд?

Разбира се.

Снимка: Виктория Сиракова

А след това? Правиш ли планове за бъдещето?

Правя, но постепенно. Успея да се организирам. Правя музиката, която искам, имам собствен бизнес, само не си се представям като домакиня.

С музика се занимаваш от години, но наскоро завърши магистратура във Факултета по журналистика и масови комуникации към Софийския университет със специалност Продуценство и кративна индустрия. Защо се насочи към това?

Беше ми интересно, исках да се развивам в тази сфера и вече го правя. Скоро основах своя компания "D Music" и започнах сама да продуцирам песните си. Желанието ми е по-нататък да започна да продуцирам и други изпълнители.

Но за всичко си има точен момент. Аз съм търпелива.

Завършила си и актьорско майсторство при Цветана Манева. На какво те научи тя?

Да се наблюдавам отстрани. Това е може би най-важното. Мисълта да върви преди действието. Винаги. Да умея да се самоанализирам. Това изключително много помага, когато си на сцена и когато си пред камера. Жестовете трябва да подсилват емоцията и това се старая да правя добре и до днес.

Снимка: Виктория Сиракова

Каква е Дения Пенчева?

Весела, жизнена, романтична. Надявам се да се запазя такава. (смее се)

А какво пожелаваш на почитателите си и на всички, които ще прочетат тези редове и ще слушат песните си?

Да бъдат положителни. Хората сме като огледало. Когато правиш хубави неща, добри неща, такива и получаваш. Така че - не се страхувайте да бъдете добри!

снимка: Павлин Даскалов