Джеф Голдблум е едно от най-разпознаваемите лица в Холивуд не само заради своята актьорска кариера, но и заради чудния си нрав. Той е американски актьор и музикант с еврейско потекло, а името му става известно с ролите му във филмовите поредици "Джурасик Парк" и "Денят на независимостта".

Роден е на 22 октомври 1952 година близо до Питсбърг, Пенсилвания и отрасва в еврейско семейство. Майка му била радиоводещ, а баща му - физик. Има една сестра, Памела, и по-голям брат Лии, а другият му брат Рик умира на 23 години след пътешествие в Африка. Джеф споделя, че Рик е негов идол и след смъртта му той променя нагласата си за живота. Благодарение на него заобичва и джаза. На 17 години Голдблум се мести в Ню Йорк, за да учи актьорско майсторство като дебютира на Бродуей в постановката "Двама джентълмени във Верона".

Първата му роля в киното е през 1974 година във филма "Смъртоносно желание", но преди следващото по-голямо превъплъщение, участва в различни проекти предимно като статист. Главна роля взима във филми като "The Fly" (1986), "Джурасик Парк" (1993), "Earth Girls Are Easy" (1989), "The Tall Guy" (1989), "Vibes" (1988), "Into the Night" (1985) и "Изгубеният свят: Джурасик Парк" (1997). Второстепенни, но също запомнящи се получава в "Invasion of the Body Snatchers" (1978), "The Big Chill" (1983), "The Adventures of Buckaroo Banzai Across the Eighth Dimension" (1984), "Денят на независимостта" (1996), "Igby Goes Down" (2002), както и филмите на Уес Андерсън: "The Life Aquatic with Steve Zissou" (2004) и "The Grand Budapest Hotel" (2014). Друга позната роля в малко по-различен жанр е тази на Аарон в анимационната класика на Dreamworks "Принцът на Египет".

Жъне успех и в телевизията в поредица филми и сериали като "Ernie Kovacs: Between the Laughter" (1984), "Sesame Street" (1990), "Law & Order: Criminal Intent" и други. Самият той води пък предаването "Светът според Джеф Голдблум" по платформата Disney+.

Въпреки актьорската си кариера Голдблум се занимава и с музика като джаз пианист, а през 2018 с групата си издава дебютния си албум "The Capitol Studios Sessions".

Embed from Getty Images

Джеф Голдблум не е просто поредната холивудска звезда. Освен със своите таланти, успява да очарова хората и със своето чувство за хумор. Често е описван от фенове като "чичото, който всеки иска да има". Колегите му на снимачната площадка работят с него с голямо удоволствие.

Любопитен факт от снимките на "Джурасик Парк" е, че за малко героят на Джеф - д-р Иан Малкълм, е щял да бъде изрязан от филма. Това, което го спасява е именно характера на актьора, който без много труд успява да убеди режисьора, че си струва да бъде запазен. През лятото на 2018 близо до Тауър Бридж в Лондон е създадена статуя на същия герой по случай 20-годишнината на филма, което искрено забавлява Голдблум. Статуята е махната от мястото година по-късно. Друго явление, свързано с доктора (и Джеф) е сцената в хеликоптера, когато той се засмива по особен начин. Смехът е толкова странен, че се разпространява в мрежата под формата на смешки и дори си има ремикс.

Характерна черта на актьорската му игра е заекването. Когато го питат дали реално има такъв проблем, той отговаря, че е просто негов актьорски навик, който се връзва с характерите на персонажите му в повечето случаи. Не оставайте с впечатлението, че това не се харесва. Напротив, даже феновете му симпатизират още повече, защото придава един автентичен привкус на измисления герой.

Embed from Getty Images

Джеф обича своята публика, независимо дали тя го гледа пред екрана или на сцена. Когато има музикално участие, обича да се разхожда из заведението, в което е и да поздравява хората. Смята, че по този начин границата между изпълнител и публика се премахва, което допринася за още по-добро настроение и приятно преживяване.

Той е и от актьорите, които не обичат да се гледат на филми, но за сметка на това много обича да чете. Дори на първата си среща със съпругата му, той носи копие на "Великият Гетсби" и даже в края на вечерта чете откъс от нея пред целия ресторант.

Голдблум има общо три брака и два развода. Първият е с Патриша Гоул от 1980 до 1985 година. Вторият му брак е с актрисата Джина Дейвис, негова колежка от няколко проекта, и продължава от 1987 до 1990 година. Третият е с канадската гимнастичка Емили Ливингстън, от която има две деца, родени през 2015 и 2017 година. Когато го питат какво е да бъде баща на подобна възраст, той споделя, че е странно. Казва, че явно това е бил моментът да се случи, но не може да не се замисли при кого, например, ще иде любимият му джобен часовник, когато вече не е сред нас.

Embed from Getty Images

Не, че вече не е попадал в ситуация, в която е обявен за мъртъв. През 2009 година тръгва слух, че е загинал в Нова Зеландия при падане от висока скала, което налага да се обади на майка си, за да я успокои, че е жив. Това съвсем отваря очите му за ниските стандарти в журналистиката и определя сензационното репортерстване като нещо, с което трябва много да се внимава и дори да бъде отречено.

Джеф Голдблум е звезда, която не блести, така че да те ослепи, а по-скоро, така че да те стопли. Обича да разглежда рисунки, стикери и други подобни материали, които почитателите му правят, защото за него те са това, което прави всеки човек известен и е благодарен, че ги има. За него Холивуд е място, където може да изрази себе си, както пожелае и със сигурност скоро блясъкът в очите му няма да изчезне, нито завесата ще се спусне, за да каже край.

Embed from Getty Images