Може и да не вярвам в себе си, но вярвам в онова, което правя...

Думите са на Джими Пейдж - един от най-великите китаристи на всички времена, който винаги ще бъде признаван за движещата стихийна сила на бандата Led Zeppelin. Джими Пейдж е въведен в Залата на славата на рокендрола два пъти - веднъж като член на бандата Yardbirds (през 1992 г.) и веднъж като член на Led Zeppelin (през 1995 г.)

През 2010 г. Gibson го поставя на второ място в списъка с "50-те най-велики китаристи на всички времена", а Classic Rock го провъзгласява за четвъртия най-добър китарист в класацията си "100-те най-велики китаристи на всички времена". Определят го още като "властелинът на силните рифове" и един от най-мистериозните герои на китарата".

През 2014 г. слушателите на BBC Radio 2 определиха, че песента на Led Zeppelin, в която свири Джими Пейдж - "Whole Lotta Love", е с най-великия китарен риф в историята на рок музиката.

"Всеки китарист притежава нещо уникално в начина, по който свири. Просто трябва да го открие и да го развие", казва Джими Пейдж.

Музикантът е роден на 9 януари 1944 г. в лондонското предградие Хестън, Англия. Баща му е индустриален работник, а майка му е секретарка в лекарски кабинет.

Вижте снимки на Джими Пейдж >>

Започва да се учи да свири на китара, когато е на 12 години. Влияние му оказват китаристите Скоти Мур и Джеймс Бъртън, които свирят в песните на Елвис Пресли. На 14 години се явява на прослушване за таланти на ITV.

След като завършва училище има намерение да работи като асистент в лаборатория. Неговата любов към китарата обаче го кара да промени намеренията си и започва да свири в бандата Red E Lewis and The Red Caps. След това се присъединява към групата The Crusaders, с които за първи път отива на турне, а през 1962 г издават сингъла "The Road to Love". Внезапно взима решение да се посвети на рисуването в Sutton Art College в Съри. Докато е студент, често свири с различни банди и с китаристи като Джеф Бек и Ерик Клептън. Първият му професионален проект е "Diamonds", който се изкачва до първото място в класациите през 1963 г.

Посвещава се изцяло на студийните записи. Прави много записи с различни изпълнители. Изчислено е, че Джими Пейдж се появява в 60% от рок музиката, записана в Англия между 1963 и 1966 г.

През 1965 г. е поканен от The Yardbirds да замести Ерик Клептън. Пейдж отхвърля предложението. След няколко седмици обаче пак получава предложение от групата и започват да работят заедно. В бандата има проблеми, настъпват и много промени в състава ѝ. Пейдж обаче е решен да продължи работата с групата, но с нов състав. По-късно всъщност The New Yardbirds се превръщат в Led Zeppelin.

Embed from Getty Images

Джими Пейдж и Робърт Плант през 1972 г.

Пейдж е продуцент, композитор и китарист в бандата и е основната движеща сила за съществуването ѝ.

Джими Пейдж свири в Медисън Скуеър Гардън през 1973 г.

Умението му да използва различни видове китари при записите на песните на групата, налагат Led Zeppelin като пример за бъдещите рок банди.

Embed from Getty Images

Джими Пейдж на сцената през 1977 г.

След разпадането на групата през 1980 г. Пейдж се опитва да формира друга група, но опитите му са неуспешни. През 1982 г. е ангажиран да напише саундтрака за филма "Death Wish II".

През 1983 г. прави серия от концерти.

На концерт с ARMS през 1983 г.

През 1984 г. прави записи с Робърт Плант. Работи по много съвместни проекти с известни изпълнители. Записва соловия албум "Outrider", съвместен албум с Дейвид Ковърдейл - "Coverdale Page", един лайв албум. Отново работи с Робърт Плант през 1995 и 1998 г. Пейдж е един от членовете на Led Zeppelin, който винаги предвижда възможността за реюниън на групата.

От 1990 г. насам Джими Пейдж се е съсредоточил върху ремастеринга на целия каталог на Led Zeppelin. Участва и в много благотворителни концерти и по-специално в инициативите за децата на Бразилия - Action for Brazil's Children Trust (ABC Trust), организация основана от съпругата му Химена Гомес Парача през 1998 г.

През декември 2007 г. групата Led Zeppelin се събират отново за благотворителен концерт в O2 Arena в Лондон.

Филмът от този последен концерт на бандата бе излъчен в кината в над 40 страни (сред които и България) през октомври 2012 г.

Embed from Getty Images

Джими Пейдж и Робърт Плант през 2012 г.

Интересно за Джими Пейдж...

От 1970 до 1983 година има връзка с френската манекенка Шарлът Мартин, от която има една дъщеря - Скарлет. Тя е професионален фотограф. През 1986 г. Джими се жени за Патриша Екер, с която са заедно до 1995 г., когато се развеждат Имат син Джеймс.

Embed from Getty Images

Джими Пейдж с дъщеря си Скарлет и сина си Джеймс през 2014 г.

През същата година се жени за Химена Гомес Парача. Имат три деца, но се развеждат през 2008 г. През 2014 г. музикантът се жени за трети път - за Скарлет Сабе.

Embed from Getty Images

Джими Пейдж с настоящата си съпруга Скарлет Сабе през 2017 г.

Известен е с дългите си сола на китара.

Китарите, на които свири най-често са Gibson EDS-1275 и Gibson Les Paul.

Притежава голяма част от имотите около езерото Лох Нес в Шотландия.

През 1998 г. е провъзгласен за един от най-богатите рок музиканти със състояние над 55 милиона британски лири.

През 2005 г. получава орден Officer of the Order of the British Empire от кралица Елизабет Втора за благотворителната си дейност.

Embed from Getty Images

Джими Пейдж при кралица Елизабет Втора през 2005 г.

А през 2012 г. Led Zeppelin получават годишните награди на "Кенеди център" във Вашингтон.

Членовете на британската група се награждават за изключителния си принос в рок музиката и за това, че техни композиции, като Stairway to Heaven са повлияли на редица музиканти след това. Награди получават всички живи членове на групата - Джон Пол Джоунс, Джими Пейдж и Робърт План.

Embed from Getty Images