В Месеца на жената екипът на #URBN представя дамите, които ни вдъхновяват. Кулминацията ще бъде събитието "She's the ONE" на 28 март в "Клуб 1" на НДК. Лектори на конференцията - десет жени, които въплъщават представата ни за силни, успели, модерни дами.

Искра Джанабетска-Кавалджиева е една от създателките на "Книговище" - новата онлайн игра за въпроси и отговори върху прочетени книги, която има амбициозната задача да мотивира децата ни да четат повече и повече. Как е възникнала идеята за това положително онлайн предизвикателство, откъде черпи вдъхновение и какво е мястото на играта в живота на човека са само част от въпросите, на които Искра ми отговаря.

Вижте снимки на Искра и семейството ѝ >>

- Искра, здравей, къде те намирам?

- Здравей, Нели! Намираш ме пред компютъра, което си е почти като да си на много места едновременно, но и не съвсем.

- Мислех си за вдъхновяващи жени и будители от т.нар. нежен пол и веднага се сетих за теб. Чувстваш ли се като човек, който успява да вдъхновява другите?

- Благодаря, че точно в този контекст се сещаш за мен! Чувствам се вдъхновена (в голяма част от времето си). А то, вдъхновението, в един съд не стои - това си е част от неговата сърцата работа.

- С твоите съмишленички Десислава Гаврилова и Яна Генова създадохте "Книговище". Направихте много силна кампания. Много хора ви подкрепиха. Би ли ни разказала малко повече за проекта - как се роди идеята, как успяхте да я реализирате?

- "Книговище" е кауза, за която нося дълбока увереност. Кампанията, през която минахме покрай "Промяната" на Нова тв и Reach for Change, ни показа, че четенето на книги от деца всъщност е тревога за много хора - родители, учители, книголюбци. Дори и на някои деца, които се чувстват самотници в любовта си към книгите. Идеята имаше конкретен момент и вдъхновение, за да се роди, и той се нарича "Антолин". Това е платформа, стимулираща четенето на книги сред децата, която се ползва активно в Германия, Австрия и Швейцария. Деси донесе тази идея от Австрия. За нея "Книговище" е възможен и необходим отговор на проблема с обхвата на функционалната неграмотност в България (41 % сред деветокласниците през 2016 г. според PISA). Тя дойде с въпроса - защо българските деца да нямат своята платформа за четене?! Този въпрос пък за мен се появи като точния отговор. Тъкмо излизахме от последния конкурс на "1000 стипендии" - националния социално-образователен проект на фондация "Комунитас", с който живях 11 години - и прехвърлях в главата си затвърдилия се извод, че независимо дали растат в град или в село, дали се интересуват от математика, компютри, биология или литература, най-успешните и перспективните са тези, които четат допълнително художествена литература. Свободното четене разгръща способността им да мислят в контекст, в дълбочина, да разсъждават самостоятелно, боравейки свободно с информация и идеи.

Искра, Деси и Яна

Снимка: Facebook/Knigovishte

Трите, заедно с Яна, която е основател на Къщата за литература и превод в София и която също носи своите родителски тревоги, свързани с четенето, се впуснахме в приключението "Книговище". Проучихме издълбоко различни световни примери, направихме и сериозен анализ на корените на проблема в България и решихме, че за да стигнем най-естествено до децата, трябва да въведем възможно повече игровост в платформата. Намерихме и Childish - IT разработчиците, които освен че са страхотни специалисти, също са движени от кауза - доброволческия проект "Подарете книга" - в помощ на деца, растящи в институции. Окриляващо е да знаеш, че една кауза помага на друга.

Снимка: Личен архив

В първата ни година - от идеята до пускането на демоверсията - важен фактор беше и конкурсът "Промяната". От септември 2018 г. екипът ни премина сериозно обучение по социално предприемачество и бих препоръчала този опит на всеки. Понеже си говорим за увличане и вдъхновение, споделям изненадата ни, че още преди да стане видимо, "Книговище" успя да привлече много верни съмишленици. Над 100 доброволци в момента пишат въпросници към детски книги за играта по методологията на "Книговище" и всеки може да се присъедини.

- Как може да стане това?

- "Книговище" има дългосрочна мисия в TimeHeroes, чрез която да стане доброволец-съставител на въпросници по детски книги. Едни от авторите ни определиха, че това е игра само по себе си.

- Шилер е казал, че "Човекът е напълно човек, само когато играе". Това ли е в основата на вашия успех?

- Замисли ме с този цитат - за играта като изключително поле на човещината. Играта в същността си е набор от правила, контекст, състезание/предизвикателства, цел и постижения. Това са все условия, които структурират мисълта, развитието, а и емоциите. Не зная защо в България се приема, че играта е детска работа. Ограничавам за България, защото, покрай пътуванията ми извън страната, ми е правило впечатление, че хората много държат на своите хобита. Тук хората не отговарят лесно на въпроса какво е тяхното хоби (любимо занимание/игра в свободното време). Преди време си мислех, че ако всеки си намери хобито, всички ще станем по-добри. Може би още го мисля. Когато си говорим за новите технологии, напоследък ми се струва, че може да се намери игрово решение за почти всеки проблем. Въпросът е как да задържиш човека точно в тази игра. Когато говорим за възпитателни усилия, насочени към децата, игровият формат е задължителен. Четенето носи удоволствие само по себе си. Задачата на играта е да заведе децата при този вид удоволствие, без да им се обяснява колко всъщност полезно е това за тях. "Книговище" акцентира върху четенето за удоволствие, върху книгите по личен избор и върху естествената склонност на човек да си трупа съкровища. Ще се постараем това да стане толкова добра игра, че да е успех за всички деца.

- Всъщност колко деца успяхте да въвлечете в приключението "Книговище"?

- От 21 януари досега (за по-малко от два месеца) имаме около 1300 ученически профила в системата. По време на кампанията през януари много деца спонтанно станаха посланици на "Книговище" и го представяха пред съучениците си, писаха въпросници. Родители ни писаха, че децата им са се увлекли и четат повече покрай "Книговище". Много мотивираща обратна връзка.

Снимка: Личен архив

- Самата ти си майка на три деца. Как им се отрази играта - започнаха ли да четат повече? Конкурираха ли се кой ще събере повече точки?

- У дома е истинско експериментално поле. Децата ми, които са на 9, 8 и 4 години, са много различни - и като темперамент, и като устойчивост на вниманието, и като способност да осмислят прочетенoто, и като упоритост. Единият го затруднява четенето, но пък може лесно да вникне в смисъла. Другият чете много, но невинаги си налага да разбере смисъла и малко състезателно подхожда. А малкото... е малко. Опитвам се да разгранича доколко "Книговище" има пряк ефект и доколко моята ангажираност с каузата ги стимулира. Всъщност се получи естествено състезание. Този, който не четеше много, видя набъбващата библиотека на брат си и си наложи да навакса, после пък се увлече и сега много по-свободно посяга към книгите и вечер с удоволствие си чете в леглото. Неговите резултати в "Книговище" са по-добрите, макар да са по-малко. Човекът-читанка пък, който е и ранобудник, продължава да поглъща книгите, но си е поставил за цел да ги разбира по-добре. Това доведе до повече разговори у дома върху това какво пише в книгата, какво означава дадено изречение. Книгите им станаха и повод да си говорим повече за отношенията между хората. А малкото само ги гони да му четат и страда, че още не може сама. Смешното настрана, най-малкият човек не позволява вечер да си легне без да му се чете и тъй като слуша другите по повод техните книги, и тя се старае да задава въпроси - да покаже, че е разбрала, а после си разиграва случките от книгите у дома. Може да се каже, че след старта на "Книговище" тя засили този свой интерес.

Снимка: Личен архив

- А каква е твоята дефиниция за успеха?

Мисля, че успехът се измерва спрямо личните очаквания на човек за себе си в съчетание с приноса му за общото добро.

- Има ли нещо много амбициозно, което ти се иска да се случи в България?

Представяш ли си колко би било хубаво, ако всички закони бяха обяснени като за деца? Почти се шегувам. Всъщност много искам в България маргинализираните общности да бъдат приобщени - мисля, че това е един от основните тумори на обществото ни.

- Наричаме март "Месеца на жените" - каква е съвременната българска жена според теб? И има ли нещо, за което трябва да се бори?

- Моето познание за българската жена е доста ограничено. Аз познавам основно борбени, идейни и ведри жени, участващи в движението на нещата. Може би от майка ми нося този светоглед. Дори и в малките градчета и в селата с такива жени се засичам. Тези дни си говорим с децата за 8 март и се опитвам да ги накарам да си представят колко по-различно е било обществото, в което жените не гласуват, нямат право да работят, да ходят на училище и не за друго, а просто защото са момичета/жени. Казвам им, че и днес на някои места по света тези отношения съществуват. Ако забравяме какво сме постигнали като общество, лесно можем да го изгубим. Трябва да се борим за санкциониране на агресията и срещу пасивността на институциите. И, като майки, да възпитаваме децата във взаимно уважение, в себеуважение, в емпатия и в стремеж да реализират своите таланти. Много от това учене минава и през четенето на книги.

Искра

Снимки: Личен архив

- Кои са трите най-важни неща за теб като жена?

- Достойнството, семейството и свободното време.

- Много обичаш пътешествията. Кое е най-хубавото пътуване, което си успяла да реализираш? И кое е мечтаното?

- Казах ти, че свободното време е едно от най-важните неща, но аз все още се уча да го постигам. Съпругът ми е човекът, който ми помага да го имам. Той знае, че много обичам да карам колело, но никога не бях вкарвала в главата си, че е възможно да пътешестваш на колело. Преди две години ме убеди да се включим в участък от прекосяването на колела на Балканския полуостров. А миналата година преминахме Южна Италия на колела. Удивително е усещането да се върнеш към бавното пътуване сред непознати места и хора. А мечтая да пътувам на Изток, в цялото му разнообразие ще е невъзможно, но поне в някаква част от него.

Снимка: Личен архив