На въпроса "Какво искат жените" не е успял да си отговори дори Зигмунд Фройд. Това екзистенциално питане, задминаващо в своята мистика хамлетовото "Да бъдеш или да не бъдеш", тормози мъжете още от времето, в което жените са раждали децата си в пещери, а епилаторът е бил вещ от далечното жулверново бъдеще.

Днес нежният пол все още е запазил тайнствеността около сърцевината на своите желания, но и леко е повдигнал завесата.

Ще ви кажем няколко неща, които искат жените. Да бъдат уважавани. Да бъдат възприемани като равни на мъжете (освен в случаите, в които трябва да се бърка бетон или да се мъкнат торби). Да имат достъп до всяка професионална сфера, за която са мечтали още когато са били малки момичета. Да няма забранени места за тях. Да няма забранени професии. Да имат свободата да мечтаят. Свободата да работят. Свободата да работят и да гледат децата си, а не да избират между едното или другото. Да виждат отвъд хоризонта и да могат да си позволят да вървят към мечтите си, към представите за себе си. Да имат възможността да кажат на света нещата, които светът не иска да чува, и да не бъдат осъдени за това.

Да заявят "Аз ходя на психотерапевт", "Аз се чувствам претоварена", "Аз искам да бъда ценена", "Аз искам да бъда богата" и това да не ги хвърля зад борда на общественото одобрение.

Март е обявен за "женски" месец, отчасти заради 8 март, отчасти заради променливите климатични условия. Няма да се обиждаме на това определение и да спорим кой пол сменя настроенията си по-често, за да не навлизаме в сексистки спорове, но ще използваме повода с женския месец, за да почетем жените.

Без зюмбюли, без насилени осмомартенски подаръци, без кухи пожелания и престарели шеги на тема "женственост".

А как тогава?

Във всеки ден от месец март ще представим историите на някои от най-забележителните жени у нас. От страниците на Dir.bg ще разберете какви са препятствията, които всяка една от тях е преодоляла по пътя към мечтите си, как понятието "невъзможно" може да бъде лишено от смисъл и защо вярата в себе си е ключът към успеха. 

Кулминацията ще настъпи на 28 март. От екипа на #URBN получихме съгласието на десет жени, които въплъщават представата ни за силни, успели, модерни дами, да бъдат лектори в конференция, наречена "She"s the ONE".

През този месец на една сцена ще излязат жени, за които изразът "Няма невъзможни неща" е най-доброто описание. Съвременни момичета, които сами строят своите приказни кралства и които не спират да работят за своето "и заживели щастливо до края на дните си".

На сцената на "She`s the ONE" ще изгреят десет вдъхновяващи, стойностни и успешни жени, които заслужават да бъдат под прожекторите много по-често. Жени, които спасяват животи. Буквално. Такива, които развиват успешно огромни компании. Такива, които правят живота на хората по-красив и издигат естетиката на качествено нови равнища. Такива, за които скоростта е вдъхновение. За които модата е живот. За които опазването на животните е мисия. За които театърът е съдба.

Няма да ви лъжем. Нашата мартенска десятка е пожар. Хубавото е, че всяка единица от нея ще запали пожар и у вас и ще ви накара да вярвате, че наистина...ако човек има желание, хъс, увереност и мотивация... невъзможните неща се свеждат до минимум.

Е, в рамките на разумното, разбира се. На 28 март, в Клуб 1 на НДК, няма да се учим да летим, размахвайки с ръце, нито да пеем като Уитни Хюстън. Но ще се надъхваме взаимно как да бъдем жени с главно Ж, как да прескачаме препятствията по пътя си, как да видим накъде да вървим и как да решим в коя посока да завием.

Първият лектор, който ще очаква своите гости, е Ива Русинова: съвършеният човек, когато говорим за пътища и посоки. Момичето с бензин в кръвта и мода в сърцето, с което ще ви срещнем на 5 март. Подгответе се за адреналинова буря и дрифт.

Още веднъж: 28 март, Клуб 1 на НДК. Своите места може да резервирате в платформата тук.

 

Конференцията ще се проведе на 28 март, в Клуб 1 на НДК, вход свободен. Местата са ограничени. Не се допускат лица под 18 години.

Конференцията "She's the ONE" се осъществява с подкрепата на DOVE, Филип Морис България, FREYWILLE, Marc O'Polo. Стратегически партньор: НДК