Споделянето на едно общо пространство не винаги е лесна задача и често води до редица проблеми, но точно решаването им и търсенето на начин всеки да е доволен и щастлив учи децата да са по-търпеливи, да разбират и уважават чувствата на другите. Прекарвайки повече време с другия, те се научават да усещат кога другото дете е щастливо или тъжно, кога то има проблем и именно през този период се градят най-ценните връзки, които остават за цял живот. В този ежедневен процес, децата се учат да бъдат не просто братя и сестри, но и приятели. Децата от малки получават един безценен урок - " В споделените пространства света не се върти около един".

Как обаче да намерим място за всичко в малката обща детска стая и същевременно да уважим индивидуалността и необходимостта от лично пространство на всяко дете? Няколко идейни интериорни съвети за това от практиката ми като архитект.

1. Добри практики при обзавеждането на споделената детска стая:

 • Първата стъпка е да включим децата в избора на дизайн за тяхната стая. Разгледайте заедно с тях каталози, снимки, списания, нека те почувстват стаята като своя още в самото началo. Oпитайте да уважите желанията им при избора на цветове на стаята, мебелите, контейнерите за играчки, разположението и вида на леглата.
 • Важно е да обособим за всяко дете собствено пространство в споделената детска стая. Добре е за всяко едно от тях да има зони, в които то спокойно да може да твори, играе и учи. Това, например, може да стане, като използваме ниски корпусни мебели, етажерки, паравани, с които дa разделим тези мини пространства.

Снимка: Shutterstock

Снимка: Pinterest

 • Добра идея е да помислим за място в детската стая, където всяко едно дете да може да изрази най-добре себе си и то да се чувства "свободно" да твори, като му предоставим коркова дъска за рисуване или стена, където да може да залепи свои плакати, рисунки или снимки.   

Снимка: The Caterpillar Years

Снимка: Pinterest

 • Не допускайте изгубено пространство. За тази цел можем да поставим рафтове над детските легла, които да са допълнително място за съхрание на играчки или излагане на общи снимки или рисунки на децата.

Снимка: Shutterstock

 • Сандъци или кутии, които се използват като маси или места за сядане, са добър начин да си "откраднем" допълнително място за складиране на игрaчки.

Снимка: Shutterstock

 • Леглата са неизменно най-големите статични мебели в една детска стая и затова е важно да помислим добре за тяхното разположение. Ако децата са малки, с малка разлика помежду си, най-удачно е да се разположат единични легла, гледащи едно срещу друго, на две срещуположни стени, придружени с единични секции или гардеробчета към тях. По този начин денем в средата на стаята ще има достатъчно място за игра, а вечер децата ще имат пряка видимост едно към друго и това ще им дава комфорт за добър сън и спокойствие, че не са сами в стаята.

Снимка: Shutterstock

 • Можем да разположим единичните детски легла и перпендикулярно едно на друго. Това разположение дава отлични възможности да се обособят две зони, които да отразят уникалността на всяко от децата и същевременно да изглеждат единно в интериора.

Снимка: Pinterest

 • Ако децата са по-големи, добра идея са двуетажните легла заедно с бюра под горното и вградени гардероби.  

Снимка: Pinterest

Снимка: Shutterstock

 • Интересна идея е да се поставим къси завеси пред леглата, които те да могат да пускат, ако искат да бъдат оставени "на спокойствие".

Снимка: Pinterest

 • Помислете за възможността да се монтира самостоятелна нощна лампа за всяко детско легло.

Снимка: Incorporated Studio

 • Използвайте пространството във вертикала.

Снимка: Pinterest

2. Детската стая, когато децата са от различен пол

 • Класическият подход е използването на неутрални цветове като бяло, сиво, бежово, жълто и зелено, които са подходящи и за двата пола. Можем да използваме неутралните цветове за фон (стените, завесите, гардеробите), а с цветни акценти да се постигне забавен и завършен вид.
 • Друг забавен и бюджетен начин да разграничим пространството на всяко дете е като боядисате с ярък цвят част от стената зад леглото, без това означава да инвестирате в дизайнерски цветни легла. Ето пример:
 • Друг смел и забавен начин да се обединят " разделените" пространства за всяко дете е като се използват еднакви форми, текстури, принтове за леглата, завивиките и стените.

3. Детската стая, когато децата са с голяма възрастова разликa

 • Ето тук идва най-трудната част - да накараш две деца с голяма възрастова разлика да чувстват стаята си като своя и да съжителстват щастливо, без да си пречат едно на друго. От съществено значение e рационалното използване на пространството - в помощ идват двуетажните падащи легла.

Снимка: Pinterest

 • За по-голямото дете е от значение да намерим подходящо място за "уединение" и за учене. Правилния подход е бюрото да бъде разположено до прозореца, за да бъде максимално огрято от слънцето, а центъра на стаята да се освободи за игра на по-малкото дете.
 • Не пропускайте да поставите поне една обща фотография на децата заедно, която да им напомня, че те са едно семейство и трябва да се подкрепят и обичат.

Снимка: Pinterest

Арх. Елена Даскалова и арх. Нели Иванова са създателите на студио NIE architects. И двете са наши гост-автори в #URBN, където споделят своя опит, препоръки и идеи за това как да направим дома си по-красив, по-уютен и по-наш.