Макар и едва на 20 години, Кристиан Костов е едно от най-популярните лица в родината ни. Той спечели сърцето на българина още по време на участието си в музикалното предаване "X Factor", а по-късно заслужи вечната му признателност и любов, след като класира страната ни на 2-ро място в песенния конкурс "Евровизия" - постижение, което никой преди него не бе "носил у дома".

Блендата на гласа му е толкова разпознаваема, че за човек е невъзможно да го сбърка, дори и да го слуша със затворени очи. Изпълненията му са пропити с чувство и носят голям емоционален заряд, който завладява публиката.

И след като направи много за България, той отпътува оттук, преследвайки мечтите си и градейки световна кариера, качвайки се на все по-големи сцени.

Така Кристиан се озова в Китай, където стана истинска сензация. Той участва в тамошното предаване "Singer 2019", снима се за списанието "Elle Men" и записа дует с азиатската певица - Тифа Чен, който по-късно преиздаде с победителката от Полша в "Детска Евровизия" 2018 - Роксана Венгел.

Вижте снимки на Крис >>

Съвсем наскоро Костов пусна най-новия си сингъл "Better", който се радва на голям интерес сред почитателите му, и ще бъде част от предстоящия му албум "Mood: EP". Именно песента е поводът за предстоящото ни интервю с момчето, което отдавна не е звезда само у нас, тъй като името му обикаля цялото земно кълбо.

Пред Life.dir.bg Крис разказа не само за работата си, но и за различните състояния на духа, през които преминава напоследък, през така трудните за всички ни месеци.

Разкажи ми как се роди идеята за сингъла "Better", който ще бъде част от предстоящия ти мини албум " Mood: EP "?

За първи път чух демото на парчето след Евровизия 2018, защото тогава се запознах с Trey Campbell от Equinox. От първото слушане разбрах, че трябва да го довършим, обаче имахме много задачи и едва след няколко месеца записах демото и аз. От тогава работихме по парчето, но заради пътуването ни до Китай и Виена малко се забавихме, защото имах други ангажименти. Чак лятото на 2019 довършихме песента. Записвах вокалите за "Better" повече от 20 часа - аз съм страшен перфекционист. В музикално отношение това парче е най-комплексното от всички песни в целия ми албум, в кулминационните моменти има повече от 30 вокални писти едновременно.

Екипът от автори, с който си работил по създаването на парчето, е от Лос Анджелис и е добре познат в световните музикални среди. Какво бе усещането да си сътрудничиш с тези професионалисти?

Всъщност, разбирам много добре защо са толкова успешни. Не е само до таланта им. Да, те са много талантливи и правят невероятни неща, но също така е много важно какъв човек си. Трябва да можеш да работиш в екип и да се доверяваш на хората в сесията. В студиото няма място за его. Trey Campbell, Cassandra Ströberg, Isaiah Tejada и Spencer Bastian са невероятно талантливи, но също така са изключително мили и приятни хора.

В текста пееш "Не искам да бъда такъв, казвам си "Преодолей го", но оставам в плен на негативизма. Опитвам се да се отърся, тъй като щастливите мисли ми липсват, но съм безсилен". Тези думи отражение на собствените ти чувства ли са?

Да. Но за мен те не са съвсем свързани с това, което се случва през последните месеци, а със съвсем други неща. Много ми е трудно да намирам време за нови приятели и за съжаление имам проблеми с доверието. Много често бях използван, но това е само моя грешка.

Въпреки осезаемата меланхолия обаче, песента не носи заглавието "Става ли някога по-добре", както гласи припева, а е кръстена просто "По-добре", което звучи далеч по-оптимистично. Да разбирам ли, че все пак вътре в себе си таиш надеждата, че ни очакват по-добри дни от настоящите?

Точно така. Заради това пуснахме песента сега. Иначе имахме други дати за нея. Надявам се, че "Better" наистина ще помогне на хората да се чустват по-добре.

Много изпълнители черпят вдъхновение за творчеството си от собствения си опит. В тази връзка - в последните си две песни ("Honest" и "Better") пееш за любовното разочарование... Да не би наскоро да си се сблъскал с него?

Имах няколко връзки. И в двете песни съм вкарал емоциите, които наистина съм преживял. Не е тайна, че артистите много често пишат и пеят за неща, които не са им се случвали. Имаме голямо въображение. Но тези песни са много лични за мен.

Сега влюбен ли си и имаш ли човек до себе си?

В момента със сигурност знам, че искам да бъда сам. Така ми е по-комфортно.

За много хора дългият престой у дома е истинско предизвикателство. Ти самият с какво запълваш времето вкъщи?

Много неща, но в същото време и нищо. Зависи от деня. Понякога си позволявам да бездействам и просто да си почивам. Друг път работя от 7 сутринта. Общувам с последователите ми, работя върху новия си краткосвирещ албум "Mood: EP" и също така довършвам следващия си албум вече. Гледам сериали, много време прекарвам заедно със семейството си. Нормални неща.

Преди три години, когато бе едва на 17 г., имаше сериозната отговорност да представиш България на "Евровизия". Тогава ни класира на рекордното второ място с песента "Beautiful Mess". Какво беше усещането да знаеш, че един цял народ разчита на теб, особено когато предходната година Поли Генова бе заела 4-то място в същия конкурс?

Няма да лъжа, беше ми много трудно. Не мога да опиша с думи какво е чуството. Най-важното нещо за мен беше да накарам хората да се гордеят с нас. Исках да победя, да. Но дори и с второто ни място получих толкова любов от нашия народ... Няма никога да го забравя. Благодаря ви, отново!

Какви мисли преминаваха през съзнанието ти по време на изпълнението ти на финала?

Бях в абсолютна еуфория и дори не помня всичко в детайли. Единственото нещо, което се въртеше в главата ми, беше следващита ми стъпка, нота, дума.

Снимка: Eurovision

Ако те поканят, би ли участвал отново в тази музикална надпревара?

Разбира се! Като гост-артист (смее се).

Роден и израснал си в Москва, какво беше детството ти? Ходил ли си скоро до Русия?

И в момента се намирам в Русия. Останах да живея в България след "Х Factor" и паралелно завърших училище дистанционно в Москва. След Евровизия, обаче, се върнах в Русия и когато не съм ангажиран с проекти, съм тук с моя екип. Също така често идвам в България като най-много време прекарвам на морето.

Какво изпита, когато за първи път дойде в България - родината на твоя баща?

Честно казано не мога да си спомня, защото посещавам България от 2-годишен, всяка година, за лятото! Най-много асоциирам България със свобода и чувство за общност, защото буквално за няколко минути можеш да станеш истински приятел с човек. Няма такова нещо никъде по света, може би само в Латинска Америка.

Навлизаш в шоубизнеса още като дете, труден ли беше пътят ти към успеха?

Много труден и сега усещам последствията. Ментално, имам предвид. Когато самооценката ти зависи от това колко добре е реагирало журито на даден конкурс и колко силни са били аплодисментите след твоето изпълнение, развиваш една дълбока нужда за външна оценка, а това никога не е добре за един човек.

Кой е най-важният урок, на който те научи славата?

Ако ставаш по-лоша версия на себе си и започваш да си мислиш, че си по-специален, само заради няколко хиляди нови последователи, значи не си готов за милиони.

Участвал си в първия сезон на руското предаване "Голос Дети", където стигаш до финал. Именно в това шоу се запознаваш с Дима Билан, в чийто отбор избираш да бъдеш. Двамата и до днес поддържате приятелски взаимоотношения. Какъв човек е той?

Дима е много умен и интелигентен човек. Цитира литература и поезия, образован е почти във всички науки и има удивителна способност за музикално продуциране. Всичко това е бонус към високото му вокално ниво. Мога да кажа, че той е руският Любо Киров и го казвам със сериозни адмирации към двамата артисти.

През последните години се радваш на огромен успех в Китай, където бе участник в най-голямото тв шоу за професионални изпълнители "Singer". Знам, че изпитваш носталгия към тази страна. Кое е нещото, което най-много ти липсва оттам?

Липсва ми усещането за открития, които правя всеки ден, намирайки се в Китай. Факт е, че тази култура е по-дълбока от всичко, което съм срещал в живота си. След пътя ми на Изток, начинът ми на мислене се промени. Дори в музикален смисъл, китайската пентатоника е намерила своето място в моята музика - следващият ми сингъл използва този ред на музикална логика за своя основа.

За своите 20 г. си изкачил редица върхове в професионален план, за които много хора могат само да копнеят. Продължаваш ли обаче да мечтаеш?

Разбира се. Няма граници на това, което можем да постигнем. Аз имам много големи очаквания за себе си и екипа си. Това, което сме постигнали досега, за мен е просто началото, оттук започва всичко!

Какви са бъдещите ти проекти?

Търся своя начин да споделя какво е да бъдеш автор на песни. Хората обръщат много голямо внимание на живота на един артист, обаче не разбират, че магията се крие в писането на музика, а не в костюмите и дрехите на някоя нова поп звезда. Опитвам се да намеря баланс между блогърството и музиката. Очаквайте много интересни неща в моя YouTube канал.

Ако трябваше да се опишеш само с 3 думи, кои биха били те?

Не знам защо, но никога не съм харесвал този въпрос. Как мога да опиша себе си с 3 думи? Аз съм прекалено разнообразен човек, не мога да се опиша с 3 думи. Ако някой друг, обаче, може да ме опише с 3 думи, искам да го видя. Интересно ми е какво ще кажат другите!

Снимка: Личен архив