Днес ви срещаме с малките, но всъщност големи герои в спектакъла "Клетниците", който в момента се играе в Софийска опера и балет. Те са едни прекрасни деца, които вече са усетили както тръпката от това да са на голямата сцена, така и натоварването на големите актьори, имали шанса да изиграят велики роли.

Срещаме се с тях, за да се опитаме да разберем какво означава за деца на 8, 9 и 10 години да играят в толкова сериозна, известна и дълга постановка. Останахме изненадани от спокойствието, професионализма и дисциплината на тези деца, които се оказва, че, освен брилянтната игра на сцената, притежават и много други таланти.

Вижте децата от "Клетниците" >>

Ива и Анжелина са двете момичета, които влизат в ролята на Козет. Те са на различна възраст. Ива е на 9, а Анжелина на 10 години. И двете обаче вече имат редица постижения, както в операта, така и в много други области.

9-годишната Ива Илиянова Сомлева е ученичка от 4 клас. Интересите ѝ са насочени към рисуване, актьорско майсторство и математика. Свири на пиано. Преди да се яви на кастинга за ролята е гледала филма с Хю Джакман и няколко сценични версии на мюзикъла "Клетниците".

Купи билет

10-годишната Анжелина Денчева също е ученичка в 4 клас. Свири на пиано. В Софийската опера е играла главни роли в детски спектакли, сред които "Лили във Вълшебното бисерче". През малкото си свободно време през ваканциите обича да кара колело, да играе футбол и баскетбол. Обожава книгите. Вече е прочела целия роман "Клетниците" малко пред да се яви на кастинга за ролята на Козет. Сред любимите ѝ книги са "Без дом"на Хектор Мало, приказките на Ангел Каралийчев и много други.

Ива и Анжелина

снимка: Павлин Даскалов

Момичета, трудна ли ви е тази роля? Как се справяте с нея?

Ива: Не, не ми е трудна. Много ми харесва. Отнема ми време, но мисля, че се справям добре.

Анжелина: Ролята е много хубава, не ме затруднява. Приятна ми е. Мечтая един ден да стана оперна певица.

А как се справяте с училището и съчетаването му с участието в "Клетниците"?

Ива: Успявам да се справя. Понякога се налага да отсъствам, разбира се, но бързо наваксвам с материала.

Анжелина: Нямам проблеми за съчетавам и двете неща. Дори имам и свободно време, което посвещавам на четене и писане.

Наскоро излезе първата книга на Анжелина. Тя се казва "Приключенията на Поля" и вече може да бъде закупена на книжния пазар. Тя ще бъде продавана с благотворителна цел, като всички приходи от книгата ще отидат в помощ на "Фондация за нашите деца".

Защото искам децата да са щастливи, казва Анжи.

Владимир Илисавский и Антон-Марио Петров пък са двете чудесни момчета, които играят ролята на Гаврош.

Владимир Илисавский

снимка: Павлин Даскалов

Влади е на 8 години.

Той е ученик във 2 клас. Учи китайски. Участва в Детски хор с диригент Таня Лазарова. Двамата с Ива са пели на една сцена с Хосе Карерас по време на концерта му в Арена Армеец през 2018 г., който беше част от прощалното му турне.

Майка му и баща му са музиканти. Чете "Хари Потър" и иска да стане актьор, когато порасне. Е, замисля се и за други професии, но има време да реши.

Категоричен е, че ролята на Гаврош никак не е трудна.

Само това умиране накрая малко ме затруднява, казва Влади.

Антон

снимка: Павлин Даскалов

Антон-Марио Петров също е на 8 години. Той е ученик в 3 клас. Макар и твърде малък, има натрупан "професионален опит". Бил е ангелчето в "Малката кибритопродавачка", а покрай по-голямата си сестра, която е част от трупата на "Колумбина" участва в големите им спектакли.

Казва, че покрай майка си - актрисата Люси Козарева, която изигра блестящо Дона в "Мамма Миа!, знае наизуст мюзикъла, както и "Клетниците".

 По време на един от антрактите на "Клетниците" написа Клетнически валс.

Купи билет

Тъй като майка му е известна актриса и той вече има известен опит на сцената, мечтае да последва нейните стъпки на професионалната сцена и да стане актьор, когато порасне. Но се замисля и за други професии.

Имам желание да бъда програмист, казва той и не се съмнява, че двете дейности могат да се съчетават.

Антон също много обича да чете, в момента се е съсредоточил върху любимата си поредица криминални книги за деца "Агата и Лари".

Снимка: Софийска опера и балет

С кои от другите актьори (от възрастните) ви е най-приятно да играете?

Всички: Орлин Павлов, Владимир Михайлов и Атанас Сребрев и с Весела Делчева. С всички е много приятно.

А маестро Пламен Карталов строг ли е с вас?

Анжелина: Да, но понякога и това е нормално. Ние трябва да бъдем перфектни на представлението.

Антон: Много съм му благодарен, че ме избра за ролята на Гаврош.

Снимка: Софийска опера и балет

Натъжава ли ви историята на "Клетниците"?

Анжелина: Натъжава ме, разбира се. Искрено страдам за Козет, но се радвам, че тя винаги пази късче надежда за по-добро в себе си. Тя е едно силно момиче.

Ива: За мен е най-тъжно, когато Фантин умира. Не разбирам едно защо във всички опери, в които съм играла досега - "Кармен", "Турандот", "Атила" и "Клетниците", се умира. Тъжно е.

Забравяте ли си някога репликите на сцената?

Всички деца: Не. Никога!

Можете да гледате прекрасните малки актьори в "Клетниците" на 9, 10, 11 и 12 януари на сцената в Софийска опера и балет, защото, както приключи нашия разговор Антон:

"Спектакълът е много добър и заслужава вниманието ви!"

Влади в ролята на Гаврош в "Клетниците"

Снимка: Софийска опера и балет

Купи билет