Ако вярваме на всяка една дума, написана от пиарите на холивудските киностудиа, то неизбежно ще стигнем до заключението, че всички звезди на небето са се преселили на земята, защото според тях всеки, осигурил си дори едва пет минути пред обектива на камерата в някоя продукция, е обещаваща знаменитост. Да обаче това съвсем не е така, защото законът в индустрията гласи, че колкото трудно бива допуснат в нея поредния кандидат за слава, точно толкова лесно може да бъде изхвърлен от нея... А случи ли се това, той неизменно потъва в забрава, без значение колко бляскаво бъдеще са му вещали в началото на кратката му кариера рекламните агенти на филмовите компании, чиято работа е просто да превъзнасят артистите, с които си сътрудничат.

Разбира се, не всички от новоизгряващите имена в шоубизнеса ги очаква тази съдба, но и малцината от тях, които все пак някак успеят да се задържат в него, ще трябва да изминат дълъг път, преди да бъдат определени като истински величия. Естествено, ако не се откажат преди това, тъй като преходът, отвеждащ до този статут, не е никак лесен. Истината е, че едва шепа хора са се превърнали в легенди, а за съжаление много от тях вече не са сред живите. Точно като невероятната Бети Уайт, за която в момента цяла Америка продължава да скърби, тъй като тя бе едно от националните съкровища на страната, както често я определяше задокеанската преса.

Вижте снимки на Бети >>

Ако беше жива, утре актрисата, която бе способна да разсмее и най-отчаяната домакиня, щеше да навърши 100 години. За жалост обаче тя напусна този свят през вечерта на 31 декември, едва няколко часа преди стрелките на часовника да се слеят в едно, известявайки настъпването на новата 2022 г. Носителката на награда "Златен глобус" щеше да отбележи личния си празник с голямо събитие, наречено "Един век младост", защото до самия си край тя бе запазила свежото си чувство за хумор и младежкия си дух, с които печелеше симпатиите и уважението на всички, имали честта да се докоснат до нея.

Снимка: Getty Images

Планираното тържеството по случай рождения ден на звездата от "Златните момичета" и "Жега в Кливланд", която шеговито казваше, че е достигнала до преклонната си възраст, благодарение на факта, че отказва да яде всичко със зелен цвят, щеше да бъде заснето като филм, който щеше да се излъчи в над 900 киносалона в Съединените щати. Само че тя така и не доживя до този миг, вместо това си отиде тихо и кротко в съня си, противоположно на начина, по който живя, оставяйки след себе си множество разбити сърца.

Наскоро нейната дългогодишна приятелка Вики Лорънс, с която са неразделни още от 70-те години на миналия век, след като се срещат на снимачната площадка на "Mama"s Family", разкри, че последното нещо, което Уайт е изрекла, преди да си отиде, е било името на покойния ѝ съпруг. Тя обясни, че е разговаряла с личната асистентка на своята приятелка, стояла до нея до сетния ѝ дъх, която споделила, че я чула да произнася тихо "Алън".

По-късно, след като се появиха редица материали, съобщаващи за кончината ѝ, пресата се свърза с нейния агент и довереник Джеф Уитяс. Пред нея той заяви, че клиентката му никога не се е страхувала от смъртта, защото искрено вярвала, че тя ще я събере с нейния любим Алън Лъдън, за когото е била женена в продължение на 18 прекрасни години, преди той да ѝ бъде отнет коварна болест през 1981 г.

Снимка: Getty Images

Още преди последната страница на календара за 2021 г. да падне, двама от колегите на Бети, застанали рамо до рамо с нея в лентата "Предложението", ѝ отдадоха почит, спомняйки си за нея. Във финалните часове на отминалия декември Сандра Бълок каза, че няма да празнува заедно с остатъка от човечеството, а ще прекара вечерта в мисли за жената, превърнала се в емблема на Холивуд.

"Не пия водка... Но тази нощ ще направя изключение. Ще си сипя една чаша и ще сложа в нея няколко кубчета лед и резен лимон. Също така ще ям хот-дог - това бяха двете любими нейни неща. Освен това ще си позволя да страдам", каза тя пред сп. "People", допълвайки, че ще трябва да си купи очила с розови стъкла, които да носи, защото за нея познанството с Уайт е имало точно такъв ефект.

"Сега светът изглежда различно... Тя се противопоставяше на очакванията по невероятен начин и въпреки че достигна до дълбока старост, не беше достатъчно. Ще ни липсваш, Бети!", написа в Twitter Райън Рейнолдс, който се превъплъти в образа на неин внук в продукцията.

След всичко изписано и казано дотук, нека си припомним историята на тази жена, която доказа, че мястото ѝ е в Меката на киното, въпреки множеството откази, които посреща в началото на своята кариера.

Снимка: AP/БТА

Бети Марион Уайт е родена на 17 януари 1922 г. в Оук Парк, щата Илинойс. Тя е единствено дете на Кристин Тес и Хорас Логан Уайт. Баща ѝ е изпълнителен директор на компания за осветителни тела, а майка ѝ е домакиня. Във вените ѝ тече датска, гръцка и канадска кръв. Няколко месеца, след като навършва 1 г., родителите ѝ се местят в Алхамбра, Калифорния, а по време на Голямата депресия през 30-те се установяват в Лос Анджелис. Икономическата криза принуждава баща ѝ да търси допълнителни доходи, правейки радиоприемници, които продава където може. Въпреки странично си занимание, приходите му не са големи, понеже неведнъж му се е налага да заменя устройствата за други стоки, вместо да получава пари за тях.

Вдъхновена от семейните ваканции, прекарани сред природата в планинската верига Сиера Невада, първоначалното желание на малката Бети е да стане горски рейнджър, но в онези години на жените не им е разрешено да заемат подобна длъжност, затова тя се насочва към своята друга страст - писането. Така сама създава сценарий за училищна пиеса, в която взема участие и изпълнява една от главните роли. Качвайки се на сцената, разбира, че превъплъщенията, забавляващи публиката, са нейното истинско призвание. Това е съдбоносният миг, в който решава, че ще изявява пред камера.

Кариерата ѝ започва през 1939 г., едва 3 месеца, след като завършва гимназия "Хоръс Ман" в Бевърли Хилс, когато двете с нейна съученичка представят изпълнения от "Веселата вдовица" на Франц Лехар в телевизионно предаване. Не след дълго започва да играе в спектакли, поставени в "Little Bliss Hayden Little Theatre".

Когато Втората световна война избухва, Уайт слага на пауза кариерата си и се записва в Американските женски доброволчески служби, за които транспортира военни припаси, изпълнявайки доставки из целия щат. Но освен това се включва в шоу-програми, предназначени за войски, преди разпределението им в чужбина.

След края на сраженията, тя обикаля различните киностудия, търсейки си работа, но те я отхвърлят, посочвайки, че не е достатъчно фотогенична. Поради тази причина тя се насочва към друга сфера, в която външният вид не е от значение. Така започва да чете реклами по радиото, а понякога участва в радиопиеси, за които получава по 5 долара. Талантът ѝ не остава незабелязан и скоро ѝ предлагат да води собствено шоу.

Снимка: Getty Images

То и предоставя възможността постепенно да навлезе в телевизията, където стартира като ко-водещ на "Hollywood on Television", което впоследствие води сама, а междувременно получава предложения за сериали. През 1951 г. тя основава компанията "Bandy Productions" заедно с писателя Джордж Тибълс и продуцента Дон Федерсън. Триото създава тв комедията "Живот с Елизабет", в която Бети изпълнява образа на главната героиня, донесъл ѝ първото престижно отличие "Еми" още същата година.

През 1954 г. гигантът NBC ѝ дава възможността да се изяви в неговия ефир, но предаването ѝ се сблъсква с остра критика и бива свалено от екран. Следват други проекти, които обаче също не се увенчават с успех, което я принуждава в крайна сметка да заложи на изпитаната рецепта и да рестартира старото си токшоу "The Betty White Show".

Началото на 60-те е много по-щедро за нея, в сравнение с изминалото десетилетие, и тя се появява като гост-звезда в няколко различни продукции, но също така и във филма "Съвет и съгласие" от 1962 г. След изпълнението ѝ в лентата, NBC отново се свързват с нея, предлагайки ѝ постоянна работа в сутрешното си предаване "Today", но тя я отказва, защото не иска да се премести в Ню Йорк.

Снимка: Getty Images

През 1973 г. Уайт направи няколко участия в четвъртия сезон на шоуто "Мери Тайлър Мур", като "гладната за мъже" Сю Ан Нивенс. Ролята ѝ носи втората и третата награда "Еми". През 1983 г. става първата жена, заслужила същия приз в категорията "Изключителен домакин на шоу-игра" за продукцията на NBC "Just Men!". Така 2 години по-късно става част от екипа на легендарния ситком "Златни момичета", радващ се на огромен интерес и популярност сред зрителите.

Важно е да се отбележи, че Уайт до последно не спира да приема ангажименти, като не само се изявява пред камера, но и често озвучава анимационни филми и сериали.

Омъжва се общо три пъти, като първите два пъти браковете ѝ са краткотрайни, за разлика от третият, който продължава 20 години - до смъртта на съпруга ѝ Алън Лъдън през 1981 г. За съжаление съдбата не я дарява с деца.