Ако в чест на днешната рожденичка, която е една големите звезди в холивудската киноиндустрия, погледнем на живота като на филм по американски стандарт, то нашата героиня несъмнено би изиграла образа на онази фатална жена със силно подчертан сексапил, към която, без значение дали искат или не, всички останали персонажи биват неизменно привлечени. Да, Меган Фокс е точно от този тип прелъстителки, способни да обезоръжат дори най-коравосърдечните представители на силния пол с един-единствен поглед, който сякаш е в състояние да подчини всичко на тяхната воля. Тъмнокосата изкусителка, родена на 16 май 1986 г. в Оук Ридж, щата Тенеси, неведнъж успешно е доказала, че с лекота умее да приковава вниманието на господата, карайки ги да извръщат глави след нея, пречупвайки силната им воля, чрез която иначе се опитват да демонстрират желязно хладнокръвие.

Вижте снимки на Меган >>

Все пак не напразно след участието си в "Трансформърс", превърнал я в глобална сензация само за една нощ, тя е украсила кориците на множество уважавани списания, сред които "GQ", "Elle", "Maxim" и др. Освен това през 2008 г. читателите на сп. "FHM" я провъзгласиха за най-привлекателна жена на планетата. Въпреки това тя никога не е отричала, че е точно толкова несъвършена, колкото всички останали хора. Например, при все че неведнъж в миналото е ставало въпрос за това, все още малко хора знаят, че тя има вродена патология, наречена брахидактилия - състояние, деформирало палците на ръцете ѝ, заради което те не само растат по-бавно от другите пръсти, но също така имат различна форма от обичайната, като ноктите им изглеждат недоразвити, къси и широки.

Днес, по случай личния празник на Меган, през който тя навършва 35 г., решихме да ви запознаем с другата страна на нейната история - онази, която по една или друга причина често стои далеч от публичното пространство, обгърната в тъмнина. И така, предстои да се запознаем с малко известните, но интересни факти, изграждащи нейния житейски път.

Може би трябва да започнем с това, че много преди изброените по-горе издания да я поставят на първите си страници, тя има сериозен опит с позирането пред фотографските обективи, тъй като още на 13-годишна възраст прави първите си стъпки като модел, които предприема след като печели първите места на няколко престижни конкурса за красота. Въпреки това обаче Фокс от малка е наясно, че истинската ѝ страст не са фотосесиите, нито пък дефилетата, а киното.


Меган като малка

"Още на 2 години знаех, че искам един ден това да бъде професията ми. Навремето майка ми постоянно ми натякваше, че никога не съм обмисляла друг вариант за бъдещето си. Спомням си, че когато бях на около 4 г. постоянно гледах "Магьосникът от Оз"... Бях толкова впечатлена, че го пусках отново и отново в продължение на една цяла година. По едно време дори карах всички да ме наричат Дороти, но след като ми обясниха, че това е измислен персонаж, изигран от актриса, реших, че независимо какво може да се случи, искам да бъда такава", споделя Меган в свое интервю с в. "The New York Times" през 2009 г.

Само че нейната мечта може да се определи като истински ужас за религиозните ѝ родители, опитващи се да възпитат наследницата си като смирено и благочестиво момиче със съвсем различни интереси. Ето защо дори ѝ забраняват да кани у дома свои приятелки, а за момчета не може и дума да става. Освен това я записват на католическо училище, надявайки се, че то би успяло да укроти бунтарския ѝ дух, което така и не се случва.


Меган с родителите си Франклин и Глория

Днес тя може и да разполага с достатъчно средства, за да пътува по цялото земно кълбо, посещавайки най-изисканите и бляскави заведения, но Меган не крие, че миналото ѝ е болезнено различно от настоящия ѝ модел на живот. Тя открито заявява, че е израснала в семейство, водещо съществуването си на прага на бедността. Баща ѝ работи като надзирател на условно освободени затворници, докато майка ѝ е домакиня.

"За да има какво да сложим на масата, татко ловуваше патици, а мама ги готвеше. Живеехме наистина скромно... с много малко пари", спомня си тя дните, преди родителите ѝ да се разведат и майка ѝ да се омъжи повторно.

Въпреки сравнително строгото си възпитание и редовните посещения в местната църква обаче, поведението ѝ никога не е било покорно. Дори напротив, тя често се противопоставя на установените правила... и закони. Заради това в тийнейджърските си години полага общополезен труд, наложен ѝ от съда заради опит за кражба.


Меган на 12 години

"Когато бях на 15 г. ме хванаха да крада козметика от линията на Мери-Кейт и Ашли Оусън в магазин на Wal-Mart. Тогава ми забраниха да посещавам веригата, макар да не съм сигурна дали това важи за цял живот. После ме заведоха в съда, където ми дадоха два избора... Аз избрах да опаковам подаръци за Коледа, което изобщо не мога да нарека наказание. Но освен се наложи в продължение на три дни да стоя пред магазина, държейки табела, на която пишеше, че съм откраднала от Wal-Mart", разкрива тя пред в. "Daily Express".

Момичето разбира и приема наказанието, определено ѝ заради собственото ѝ провинение, но така и не успява не проумее причините за онова, на което нейните съученици я подлагат ежедневно. Въпреки хубавия си външен вид, тя е системно тормозена от останалите деца в училище, чиято жестокост често се изразява в груби обиди и подигравки. Нещо повече, унижавайки я пред очите на всички, те често я заливат с кетчуп по време на обяд. Поради тази причина тя предпочита да бъде аутсайдер, хранещ се в една от кабинките в дамската тоалетна на учебното заведение, вместо на масите в столовата при своите връстници.

Така тя расте без приятели. В интерес на истината и до днес има само една близка - Минди, която работи като козметик.

"Никога не съм била от хората, които имат цяла компания от познати, с която се движат постоянно. Макар по природа да не съм ревнива и конкурентна кокетка, имам само една приятелка. Но тя ми стига. Не се чувствам самотна или изолирана. Просто не съм социален човек", признава през 2014 г. Фокс пред сп. "Cosmopolitan".


Меган Фокс на 16 г.

Навярно именно всичко това я подтиква на 17 г. да спре да отдава значение на образованието си и да напусне гимназия, за да преследва мечтите си. Един ден тя просто решава да обърне гръб на познатото ежедневие и да се премести в Холивуд, опитвайки се да пребори сериозната конкуренция за място под светлините на прожекторите. Така със съвсем малък опит на снимачната площадка, получен като статистка в една от сцените на филма "Лоши момчета 2", както и незначителна роля в лентата "Слънчева ваканция", Меган с поема към Меката на киното. Любопитен факт е, че единствената ѝ друга работа преди това е била в магазин за смутита, където част от задълженията ѝ включвали всеки петък да облича костюм на банан и да стои до магистралата, приканвайки преминаващите по нея коли да се отбият до заведението и да си купят напитка.

Стъпвайки в Града на ангелите, тя не разполага с почти никакви пари. Положението е толкова сериозно, че дори не може да си позволи да си направи кола маска на краката, затова постоянно носи дънки. Но както се казва - колелото се върти и всичко се променя.

В даден момент късметът застава на нейна страна и не след дълго тя бива избрана за образа на Карла в лентата "Изповедта на една малолетна актриса", където си партнира с Линдзи Лоън, а след участието ѝ в нея започва да получава все повече ангажименти, като всеки един от тях малко по малко я приближава до хита "Трансформърс", излязъл на голям екран през 2007 г.

Любопитна подробност е, че Меган започва вражда с режисьора Майкъл Бей, на когото дължи славата си, малко след премиерата на продължението на фантастичната продукция за космическите роботи. В свое интервю за "Wonderland Magazine" тя го нарича истински тиранин. Определението ѝ за него дори не е продиктувано от факта, че на кастинга за ролята той я принуждава да измие личния му автомобил като част от прослушването, а защото по време на снимките Майкъл се отнася ужасно към всички, но най-вече към актьорите.

"Той е като Наполеон и се опитва да си създаде тази безумна и скандална репутация на луд човек. Иска да бъде като Хитлер... и успява. В работна обстановка той е кошмар, но когато напусне снимачната площадка, е съвсем различен. Тогава наистина се радвам на личността му, защото той е толкова скромен, толкова безнадеждно скромен... Истината е, че изобщо няма социални умения. Трогателно е да го наблюдавам. Той е уязвим и крехък в реалния живот", сподели тя.

Нейният коментар довежда до продължителен конфликт между двама им с Бей. Впоследствие, в отговор на думите ѝ екипът на "Трансформърс" публикува отворено писмо, в което я нарича "Недружелюбна к*чка, лишена от класа и грация".

"Влязох в цялата тази бъркотия, но няма значение. Знам, че нещата, които те написаха за мен не бяха верни, но Бей просто не бе доволен от онова, което казах за него. Очаквах, че все някой ще ме защити, че ще оспори епитетите, с които ме назоваха, но никой не го направи. Мисля, че това е, защото съм момиче. Все едно ме оставиха да бъда целена до смърт с камъни", каза тя пред в. "​​New York Times".

В крайна сметка обаче Бей и Фокс успяват да си простят и дори работят заедно по филма от 2014 г. "Костенурките нинджа".

Въпреки че е многократно е обявявана за секссимвол, който много мъже издигат на пиедестал, тя самата не гледа на себе си по този начин. Фокс признава, че изобщо не харесва тялото си и заради него се чувства несигурна.

"Понякога ненавиждам себе си", без притеснение изтъква тя.

Освен че има ниско самочувствие, тя също така разкрива, че страда от обсесивно-компулсивно разстройство. В свои интервюта споделя, че определено има някакъв психологически проблем, тъй като често получава пристъпи на лека форма на шизофрения, но отказва да посети специалист, защото това би я накарало да се вманиачи още повече в проблема.

Една от най-големите ѝ странности, наред със страха ѝ от тъмнина и ужаса от докосването на хартия, е, че слуша албумите на Бритни Спиърс всеки път, когато ѝ се налага да пътува със самолет. По този начин тя успява да пребори фобията си от летене.

"Убедена съм, че съдбата ми не е да умра, слушайки Бритни Спиърс! Не мислите ли, че просто звучи абсурдно самолетът да се разбие, докато звучи нейната музика? На 20 г. изведнъж развих силна тревожност от летене, затова трябваше да измисля начин да се справя с нея... Е, това е той", разказа тя по време на гостуването си в шоуто "Късно вечер с Конан О'Брайън" през 2009 г.