С тази статия поставям началото на материали и травел пътеписи за любими мои кътчета от света. Това е начинът да пропътуваме заедно хиляди километри в търсене на нови хоризонти, необятни оазиси и адреналинови приключения. Бягствата от реалността, които определят пътя ни, рестартират съзнанието и отварят кръгозора за всичко ново и невероятно, което предстои.

Накратко: Това е моят живот и начинът, по който го живея, с всички хубави или не толкова моменти. Ще ви споделя и за тях с надеждата да бъдат полезни за вас, да ви помогнат да разпознаете своите. Защото няма перфектен свят, както и перфектен живот. Но има перфектни моменти и спомени, такива които остават завинаги в съзнанието...

Вижте снимки >>

Започвам с бърза ретроспекция назад във времето - в края на месец февруари тази година. Със съпруга ми отдавна планувахме да посетим онова райско кътче на Земята, за което един от любимите ми писатели Марк Твен пише: "Господ е създал остров Мавриций и едва след това, по негово подобие, сътворил света." Мислено ще ви разходя из бял пясък, лазурносини води, дива островна природа, сафари и адвенчър приключения, които буквално ще спрат дъха ви.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Още преди да тръгнем от заснежената по това време, февруарски негостоприемна София, бях начертала кратък план за действие на африканския остров, който се намира на около 900 км източно от Мадагаскар и заема площ от 2040 кв.м. Умишлено избрахме да се настаним в южната част на острова, където се намира и защитеният от ЮНЕСКО национален парк - Black River National Park. В тази област островът наистина предлага куп активности, за които тепърва ще ви разказвам. Държа да спомена специално за семействата като нас, които имат малчугани под 7 г., че почти всеки резорт по тези ширини предлага освен лукс и невероятно благоприятни условия за почивка с деца. Но ако искате да преживеете приключенски тръпки, да се снимате с лъвове, да ходите на стотици метри от земята по въжени, висящи мостове, то трябва да оставите мъниците си в ръцете на любимите за тях баби, дядовци, чичовци или лели, защото в противен случай няма да мръднете от плажа...

След кацането в столицата Порт Луи имахме още около 40 минути път с кола до южната част на острова, докато стигнем местността Le Morne, където трябваше да отседнем. Любезният шофьор ни разказа за ежедневието на местните жители, за това колко признателни са те на хилядите туристи, които посещават страната и облагородяват икономиката им. Силно впечатление ми направи добрият английски на местния, който се оказа, че владее свободно и писмено още 3 езика - френски, креолски и хинди. Държа да споделя колко интересно беше за мен почти навсякъде да разговарям с образовани хора, които живеят сравнително скромно на фона на заобикалящия ги резортен лукс. Местните владеят по няколко езика - английски, френски и креолски. Доминиращата им религия е индуизмът, следван от християнството и исляма.

Мисля да пропусна обрисуването на златистите плажове, заобиколени от коралови рифове и превъзходен климат, снимките обрисуват без думи всичко. Вместо това ще ви предоставя нашия to do списък с активности, които дори не предполагах, че мога да открия там. Ето и 4 от приключенията, които са VЯRA- фицирани, тествани от мен и препоръчвам с две ръце:

 

Националния парк Black River Gorges с отбиване на водопадите:

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Една от най- вълнуващите разходки, които в последните години съм правила, е именно в планинската част на Black Gorges. Гледките към величествения водопад Chamarel и изобщо накъдето и да погледне човек всичко изглежда досущ като на картичка. Именно заради това трябва да се преборите с върволицата от туристи за кътче място, за да се сдобиете с някой друг кадър. Добрата новина е, че повечето хора са в прекрасно настроение и трудно ще срещнете недоброжелателен поглед.

 

Седемцветните земи

Снимка: Вяра Младенова

Едни невероятни природни чудеса, които не бива да пропускате. Вулканичните скални образувания датират от милиони години и представляват пъстър, тумбест килим в розово-лилави краски. Уникалните цветове на почвата са образувани от превръщането на базалтова лава в глинени минерали. Тази относително малка площ от красиво изваяни пясъчни дюни е направена от пясък от седем различни цвята (приблизително червено, кафяво, лилаво, зелено, синьо и жълто).

Малък хълм, заобиколен от гъсти храсти, сякаш съставен от замразени цветни вълни - синьо, розово или лилаво. Като че ли вятърът смесва вълните в хаотична дъга, а невидима ръка поставя всеки цвят обратно на мястото си. Чия е тази магическа ръка, която управлява това чудо? Не знаем, но едно е сигурно, тя ще продължава да съществува.

 

Пъстрата земя на Мавриций

Природният парк "La Vallée" определно беше едно от приключенията, които аз и съпругът ми бяхме записали в графика си. Това е една от атракциите на острова, която очарова както чужденците, така и местните жители. И за разлика от другите видове почивки, които предлагат екзотика, в Мавриций наистина туристите могат да съчетават блажения релакс с адвенчър приключенията.

Като любители на природата, наистина се влюбихме в това място, което изобилства от много различни видове флора и фауна. Имахме уникалната възможност да се насладим на редица природни пейзажи, включително плата, планини, долини, кратери и кратерни езера.

Снимка: Вяра Младенова

Паркът е дом и на сухоземни костенурки, маймуни, риби и птици, като застрашения от изчезване розов гълъб (т.нар. гълъб на Майер), морски тропически птици и папагали. Измежду Step Jet, ATV експириънс, трекинг, определено се спряхме на Zip Line. Това наистина е едно невероятно изживяване в джунглата, което буквално ще ви накара да летите, висящи на въже... Звучи страховито, но веднъж пуснеш ли се по зипа, секундите отминават неусетно...

Снимка: Вяра Младенова

Продължавам с Непалския мост, която е другата невероятна изненада в природния парк. Той е сред най-дългите подобни адвенчър мостове в света. Това е изживяването, което определено ме накара да треперя! Имам силна фобия от високото, която обаче искам да преодолея именно с тестване на духа си. Ето как по офроуд път с атевета се озовах до началната точка, откъдето ме посрещнаха хора, грижещи се за обезопасяването и сигурността ни по време на приключението. И така на прага на моста още не осъзнавах какво ми предстои, докато неусетно не се озовах посредата, на стотици метри над земята... олюлявайки се, единственото, което чувах са думите на съпруга ми, който ме подканваше да не поглеждам надолу, а само в краката си. Тънката уловка е, че мостът е дълъг 350 м... а дъската, върху която вървяхме, се поклащаше при всеки нов човек, качен на тясната платформа. Имаше и смелчаци, които се снимаха, разглеждаха наоколо и се наслаждаваха на чуруликането на птиците, но определено не бях сред тях и си го признавам. Аз бях благодарна, че съм стигнала до края и едва след това можех да мисля за снимки или клипчета... Наистина беше страховито и незабравимо!

 

Casella Nature Park

Снимка: Вяра Младенова

Ако обичате животните и искате да се забавлявате, посетете Casela National Park!

Ако трябва да съм искрена, това беше моментът, в който много съжалихме, че нашата дъщеричка не е с нас, защото това място определено е предвидено за децата. Паркът е разположен върху 14 хектара и предлага различни забавления. Може да се разхождате с лъвове, маймуни и зебри сред тропическите плантации и изобщо не бих могла да изброя всички видове животни и атракции, които предлага това невероятно място - влакчета, водещи до най-високите точки, откъдето всичко се вижда кристално ясно. Забавления за деца, интерактивни приключения и сафари. С доплащане са предвидили фотограф, който прави снимки, докато се забавлявате през цялото време, а на излизане получавате флашка със снимки... Невероятно!

Снимка: Вяра Младенова

Кулминацията за нас бе интеракцията със 7 лъва. Да 7, на едно място, с няколко водача! Не знам какъв кураж сме имали да влезем, беше като на сън. Това, което помня е, че имахме строга забрана да се отделяме един от друг (групата туристи, които бяхме тогава), както и да се навеждаме, без да ни дадат знак. Чудесно е, че имаме снимки, защото не бих повторила това отново, беше наистина едно от най-дивите неща, които съм предприемала някога. Но пък си заслужаваше!

Снимка: Вяра Младенова

Толкова много има разказване, но пожелавам на всеки, който има желание да начертае сам своята карта из острова и да създаде своите уникални моменти, които гарантирано никога няма да забрави. Накратко това бе за нас Мавриций - история, богата култура, екзотична флора и фауна, изящна кухня, красиви пясъчни плажове, лазурна вода, луксозни хотели, изискано обслужване и перфектно време. Това е идеалното място за бягство с цел отмора и разпускане, далеч от динамичното темпо на града. Това е островът, който предлага приключения за цял живот и мечти, превърнати в реалност.

Снимка: Вяра Младенова

За повече информация и снимки намерете VЯRAFIED в Инстаграм.