След напрегнато очакване хецозите на Кембридж анонсираха как се казва третото им дете, което се роди на 23 април.

Вижте снимки от изписването >>

Момченцето ще носи титлата Негово кралско височество принц Луис Кембриджки, обявиха от резиденцията на принцовете - двореца Кенсингтън.

Освен дядото - принц Чарлз, с името семейството почита и лорд Маунтбатън, който е вуйчо на принц Филип. Той е убит през 1979 г. от ИРА при бомбен атентат в Слайгоу, Ирландия.

Смята се, че херцогът на Кембридж е поискал одобрение от баба си, кралица Елизабет Втора, синът му да бъде наречен принц Луис.

Името Луис фигурира в пълните наименования и на принц Уилям (Уилям Артър Филип Луи Маунтбатън-Уиндзор), и на принц Джордж (Джордж Александър Луи).

Непосредствено след оповестяването на името на новородения принц се появиха недоразумения около точното произношение. Според Скай нюз и Асошиейтед прес правилното произношение е "Луи". Според в. "Сън" е "Луис". Принц Уилям, който има същото име, но като четвърто, го произнася "Луи". На сватбата си, изричайки обета си, той се нарече "Аз, Уилям Артър Филип Луи".

Бебето носи две от имената на принц Чарлз, едно от средните имена на когото е Артър.

Лорд Маунтбатън освен близък родственик на принц Филип, е бил и много близък с принц Чарлз.

"Името Луи свързва малкия принц с колоритната и противоречива фигура на Луис, първи граф Маунтбатън на Бирма. Името е носил и бащата на лорд Маунтбатън, Лудвиг Александър Батенберг. Чарлз очевидно е поклон към дядо му, британския престолонаследник. Средното име Артър свърза бебето с любимия син на кралица Виктория и с легендарния крал Артур", обяснява кралският експерт Ричард Фицуилямс.

Още преди бебето да се появи на бял свят, името му вълнуваше поклонници на кралското семейство и букмейкъри. Най-популярните залози бяха за Артър, Албърт, Филип и Джеймс за момче.

След като стана ясно, че малкият принц ще се нарича Луи, представител на "Ладброукс" призна, че името е "сварило неподготвени" както любителите на залози, така и самите букмейкъри.

На 23 април рано сутринта Катрин постъпи в частното крило на болница "Сейнт Мери" в Лондон, за да даде живот на втория си син. Третото дете на Уилям и Кейт се роди с тегло 3830 г. По-късно същия ден щастливото семейство показа бебето и се прибра в дома си.