Той влезе в историята като първият актьор от арабски произход спечелил Оскар за най-добра главна мъжка роля, за образа си на Фреди Меркюри във филма "Бохемска рапсодия", който се превърна в най-касовия музикален биографичен филм на всички времена. Статуетката на Академията обаче съвсем не беше единствената, която попадна в ръцете на Рами Малек. Той не пропусна да прибере и престижните призове от церемониите "Златен глобус", "Бафта" и наградите SAG.

Разбира се, преди да се качи победоносно на тези сцени, Малек не беше ново и непознато лице в Холивуд. Той вече беше печелил награда "Еми" за брилянтната си игра в хитовата поредица Mr Robot, която му донесе статуетката за най-добра главна мъжка роля в драматичен сериал. Още с първите си епизоди, поредицата моментално генерира стабилно присъствие в Reddit и пламенна зрителска аудитория, за която дистопичният, но чувствителен трилър се чувстваше напълно подходящ в ерата на дълбоки фалшификации и процъфтяващи конспирации. Въпреки този успех, за 43-годишния мъж световното признание дойде след десетилетие на упорита работа и най-вече заради стремежа му да постигне мечтите си и да не се отказва.

Житейският път на Рами прилича на холивудска история за аутсайдери. Роден е в Калифорния през 1981 г. с родители, емигрирали от Египет, което моментално го вкарва в графата с неголемите шансове да успее в Меката на киното. "Мислил съм си какво би било, ако кажех на малкия Рами, че един ден това ще му се случи. Мисля, че къдрокосата му глава щеше да бъде озадачена", каза актьорът в речта си при приемането на престижния Оскар. "Това момче се бореше със самоличността си. Направихме "Бохемска рапсодия" за емигрант, който не се извиняваше. Това е доказателство, че копнеем за истории като тази. Аз съм син на емигранти от Египет. Част от моята история се пише в момента."

Рами с колегите си в "Бохемска рапсодия"

Зад кулисите Малек, който е отгледан, говорейки египетски арабски и чийто родители правят всичко възможно корените му да бъдат запазени, сподели още: "Сестра ми е родена в Египет. Мисля, че когато растях, част от мен чувстваше, че трябва да прикрие идентичността си, защото не усещах, че се вписвам. Определено се чувствах като аутсайдер. Когато пораснах, осъзнах колко красив е моят произход и сега имам привилегията да го представлявам."

Най-вероятно за Малек щеше да е твърде лесно да се откаже от актьорската си мечета и от Холивуд, когато дълго време получава само второстепенни роли и на хоризонта не се очертава голям пробив. Но той продължава да упорства, качество, чиято заслуга е най-вече на родителите му. "И двамата са невероятно усърдни хора, така че имам изградена работна етика, вкоренена в мен от ранна възраст. Този вид дисциплина е полезна при навигирането на творческа кариера, при която няма ясен път или ясни параметри", споделя Рами.

В разговор с принц Уилям на премиерата на последния филм за Джеймс Бонд

Снимка: Getty Images

Актьорът признава, че идеята на майка му и баща му да заминат в Америка не е била, за да чуят години по-късно, че мечтата на сина им е да стане актьор. "На родителите ми не им хареса идеята да бъда актьор. Те дойдоха в тази страна от Египет, за да можем да имаме много успешен живот. Вложиха всеки долар, който имаха, в нашето образование и да го видят хвърлено в този вид игра, базирана на риск и случайност, която за мнозина изглежда обречена на провал... Това не беше най-добрият завършек на изпитанието, което поеха, премествайки целия си живот от Кайро до Лос Анджелис, за да започнат отначало", спомня си Малек. Въпреки това, упоритостта и амбицията му им дават сила да го окуражат и самите те да се сдобият със силна вяра, че синът им може да постигне нещо в тази професия.

На сцената на наградите Оскар

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Малек е наясно със себе си какви роли иска да приема и как това може да промени възприятията на другите. "Не съм израснал, виждайки много актьори, които изглеждат като мен, така че е вълнуващо да мисля, че присъствието ми в индустрията може да разкрие тези възможности и на други и да покаже, че Холивуд не е толкова ексклузивен, колкото изглежда отстрани", казва той. "Важно е да предизвикаме статуквото в нашата индустрия. Надявам се, че разговорите, които нашата индустрия води в момента, ще предотвратят по-нататъшното увековечаване на стереотипите."

Малек на наградите Бафта

Снимка: БТА

За ролята си на Сафин, злодеят в последния филм за Бонд "Няма време за умиране", Малек се съгласява да се включи в каста едва след като режисьорът Кари Фукунага го уверява, че героят му няма да бъде карикатура на терорист от Близкия Изток. Въпреки че ултиматомът на Рами е рискована маневра, която може да стане причина той да пропусне шанса си да бъде част от наследството на Бонд, това не го кара да направи какъвто и да било компромис, когато става дума за защита на произхода и корените му. "Огромна чест е да бъда част от света на Бонд. Сафин е страхотен герой и съм много развълнуван", казва той. "Но това беше едно нещо, за което бях категоричен. Казах: "Не можем да го идентифицираме с терористичен акт, отразяващ идеология или религия. Това не е нещо, с което бих се забавлявал, така че ако това е причината, поради която съм вашият избор, тогава не ме бройте", разказва актьорът.

Друга област от живота, в която той не прави компромиси, е неговият стил. Малек не се страхува от ярки цветове и необичайни щампи, като облеклото му обикновено предизвиква толкова голям интерес, колкото и ролите, които играе. Истинска модна икона, той е лице на марки като Saint Laurent, Dior Homme и Cartier. На наградите Оскар през 2019 г. прие своята статуетка, облечен в класически смокинг, допълнен с ретро часовник Cartier Pasha от жълто злато от 1993 г. "На Оскарите няма съмнение, че искате да изглеждате по най-добрия начин", казва той.

Едно от големите качества на Рами е това, че той е винаги подготвен, когато става въпрос за работа и изграждането на сценичен образ. За ролята на Фреди работи упорито с учителя си по диалект, усъвършенствайки акцента на музикалната легенда до съвършенство. За да се подготви за ролята на хакер в Mr. Robot, научава всичко за киберсигурността, прочита куп учебници за болестта шизофрения и гледа всички TED разговори по въпроса. Освен това взима уроци по машинопис и работи с психолог.

Второто му качество е, че е наблюдателен. Малек смята, че бдителността му се дължи на факта, че има брат близнак, Сами. Като деца често се случва двамата да се спогледат в дадена ситуация и едновременно да забележат точно малкия детайл, който всички останали в стаята са игнорирали. Наблюдателните способности на Малек отслабват малко в гимназията, но с израстването му, отново се засилват.

По отношение на славата Малек се намира в особена точка - той не е напуснал напълно реалността на нормалните хора и не е влязъл в новия свят на знаменитост. На практика това означава, че той все още е достъпен за разговор, все още влиза във взаимодействия, все още се изненадва, когато непознати го зяпнат, и все още казва неща, които биха накарали главата на агента му да избухне, и след това се чуди на глас дали тези неща трябва да бъдат включени в интервютата му или не.