Някои от вас вече знаят, че тази седмица откраднахме кухнята на шеф Манчев, за да проверим какви чудеса се случват там. Пристигнахме в прекрасната компания на "Любимо от родната кухня с Манчев и Шишков" - новата кулинарна книга на двамата шеф готвачи, която можете да откриете в магазините на LIDL. За тези, които са пропуснали първото ни готварско приключение, бързам да споделя, че "Любимо от родната кухня с Манчев и Шишков" с лекота излиза от рамките на кулинарна книга. В случая говорим за интригуваща комбинация от интересни и традиционни български рецепти, умело съчетани с разкази, легенди и истории за възникването на различните ястия.
Вече тествахме една от рецептите, поместени в книгата, а именно - кашкавал, печен в тънки кори. Получи се бързо, лесно и най-вече вкусно, така че продължавам с голям ентусиазъм. Днес се залавям с ново предизвикателство - конфитюр от круши. Както знаете, есента и зимата е период, в който по традиция си приготвяме "зимнинки" - лютеница, туршийка, нещо сладко. И ако до скоро вярвах, че подобни намерения задължително вървят ръка за ръка с много свободно време, търпение и кухненски неразбории, то Манчев и Шишков ми доказаха точно обратното.
Рецептата за конфитюр от круши с пелин, орехи и мед се състои от много малко продукти и всичките се събират в заглавието. Книгата твърди, че ще ми бъдат необходими около 50 минути преди да се насладя на резултата. Струва ми се съмнително и си представям изражението на баба, която прави домашни сладка с дни и недоволства, че книгата не ѝ е попаднала по-рано под ръка. Както и да е, залавям се с беленето на крушите и продължавам да смятам наум, че тези 50 минути са прекалено малко, за да се справя. Следвам стъпките, точно както шеф Шишков е написал. Първо, второ, трето... и готово! По-малко от час и конфитюрът е пред мен, готов да ми натрие носа с невероятния си аромат.
Както ви разказах и предния път, всяка рецепта от книгата е поднесена с любопитна история. В случая разбирам, че в миналото вината, примесени с билки подобно на виното "Пелин", са били смятани за лечебни. Не мога да ви обещая, че конфитюрът ми е наследил тези способности, но гарантирам, че помага при лошо настроение, недостиг на усмивки и необходимост да си подсладиш живота. И така, грабвам си и книгата, и конфитюра, и си тръгвам от кухнята на шеф Манчев с две нови рецепти, които с удоволствие да приготвям и у дома. Сигурна съм, че съвсем скоро пак ще я отворя за нови идеи, още малко история и вълшебни аромати.
КОНФИТЮР ОТ КРУШИ, ПЕЛИН, ОРЕХИ И МЕД
* 1 кг круши
* 200 мл вино "Пелин"
* 100 мл вода
* 10 с.л. боров мед
* 200 гр орехи
* щипка сол
Ако и вие искате да откриете своята любима, интересна или древна рецепта - вижте тук.
Автор: Ренета Веселинова
Видео: Благой Момчилов
Фотограф: Студио КАРЕ за Dir
Грим: Росина Георгиев
Коса: Натали Иванова
РМ: Йоана Грозданова
Благодарим за гостоприемството на ресторант Кактус "Лозенец" и неговия екип!
НАЙ
Теодора Ненова: Училището, което подготвя децата за живота, е доброто училище
"Ние трябва да пазим нашето "ние": Любовта между Пенелопе и Хавиер
Джак Никълсън – самотникът, който копнее за една последна любов
Арестуваха известна руска метъл група по време на концерт заради нацистки символи (видео)
Швеция се готви за "Евровизия" 50 години след победата на ABBA
Арестуваха известна руска метъл група по време на концерт заради нацистки символи (видео)
Швеция се готви за "Евровизия" 50 години след победата на ABBA
"Ние трябва да пазим нашето "ние": Любовта между Пенелопе и Хавиер
Откриваме защо светът затихна с "Нито звук: Ден първи"
Мерил Стрийп връчи на Никол Кидман наградата за цялостни постижения в киното