Някои от вас вече знаят, че тази седмица откраднахме кухнята на шеф Манчев, за да проверим какви чудеса се случват там. Пристигнахме в прекрасната компания на "Любимо от родната кухня с Манчев и Шишков" - новата кулинарна книга на двамата шеф готвачи, която можете да откриете в магазините на LIDL. За тези, които са пропуснали първото ни готварско приключение, бързам да споделя, че "Любимо от родната кухня с Манчев и Шишков" с лекота излиза от рамките на кулинарна книга. В случая говорим за интригуваща комбинация от интересни и традиционни български рецепти, умело съчетани с разкази, легенди и истории за възникването на различните ястия.

Вече тествахме една от рецептите, поместени в книгата, а именно - кашкавал, печен в тънки кори. Получи се бързо, лесно и най-вече вкусно, така че продължавам с голям ентусиазъм. Днес се залавям с ново предизвикателство - конфитюр от круши. Както знаете, есента и зимата е период, в който по традиция си приготвяме "зимнинки" - лютеница, туршийка, нещо сладко. И ако до скоро вярвах, че подобни намерения задължително вървят ръка за ръка с много свободно време, търпение и кухненски неразбории, то Манчев и Шишков ми доказаха точно обратното.

Снимка: Студио КАРЕ за Dir.bg

Рецептата за конфитюр от круши с пелин, орехи и мед се състои от много малко продукти и всичките се събират в заглавието. Книгата твърди, че ще ми бъдат необходими около 50 минути преди да се насладя на резултата. Струва ми се съмнително и си представям изражението на баба, която прави домашни сладка с дни и недоволства, че книгата не ѝ е попаднала по-рано под ръка. Както и да е, залавям се с беленето на крушите и продължавам да смятам наум, че тези 50 минути са прекалено малко, за да се справя. Следвам стъпките, точно както шеф Шишков е написал. Първо, второ, трето... и готово! По-малко от час и конфитюрът е пред мен, готов да ми натрие носа с невероятния си аромат. 

Снимка: Студио КАРЕ за Dir.bg

Както ви разказах и предния път, всяка рецепта от книгата е поднесена с любопитна история. В случая разбирам, че в миналото вината, примесени с билки подобно на виното "Пелин", са били смятани за лечебни. Не мога да ви обещая, че конфитюрът ми е наследил тези способности, но гарантирам, че помага при лошо настроение, недостиг на усмивки и необходимост да си подсладиш живота. И така, грабвам си и книгата, и конфитюра, и си тръгвам от кухнята на шеф Манчев с две нови рецепти, които с удоволствие да приготвям и у дома. Сигурна съм, че съвсем скоро пак ще я отворя за нови идеи, още малко история и вълшебни аромати. 

КОНФИТЮР ОТ КРУШИ, ПЕЛИН, ОРЕХИ И МЕД

* 1 кг круши

* 200 мл вино "Пелин"

* 100 мл вода

* 10 с.л. боров мед

* 200 гр орехи

* щипка сол

Снимка: Студио КАРЕ за Dir.bg

Ако и вие искате да откриете своята любима, интересна или древна рецепта - вижте тук.

Автор: Ренета Веселинова

Видео: Благой Момчилов

Фотограф: Студио КАРЕ за Dir

Грим: Росина Георгиев

Коса: Натали Иванова

РМ: Йоана Грозданова

Благодарим за гостоприемството на ресторант Кактус "Лозенец" и неговия екип!